A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves

[/c

 

A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves
 
Hozzávalók:
1 kg csirkeaprólékból, májjal - de készíthetjük fél kg dkg filézett csirkehúsból pulykahúsból is
60 dkg vegyes leveszöldség - sárgarépa petrezselyem gyökér zellergumó, karalábé
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó (télen fagyasztott)
petrezselyem zöldje apróra vágva
zeller zöldje
1 nagyobb babérlevél
1 dl tejszín
2 dl tejföl
olaj
csipet cukor
1/2 citrom leve
őrölt bors
 
Elkészítés: Az aprólékot kis darabokra, a zöldségeket karikára, a hagymát finomra aprítjuk. Felhevített olajban a vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
 
Tovább dinszteljük egy pár percig. Beletesszük a kisebb darabokra vágott aprólékot, vízzel felengedjük. Megsózzuk, teszünk bele egy evőkanál minőségi (bio) ételízesítőt, és felforraljuk.
 
Mikor kezd egy kicsit puhulni hozzáadjuk a zöldborsót, majd a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult, hozzáöntjük a kikevert tejszínt a tejföllel.
 
Csipet cukorral, citromlével, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal ízesítjük még a levest - pár percig még lassan forraljuk,.
 
Rövid pihentetés után, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

                

2021. January 14. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta

 
A magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta
 
Hozzávalók:
1 nagy sült vagy grillezett jércemell bőr nélkül
15 dkg csemegeuborka
15 dkg héjában főtt krumpli
15 dkg alma
30 dkg jégsaláta
5 dl sovány tejföl
cukor
1 kávéskanál mustár
citromlé
bors
 
Elkészítés: A tejfölt simára keverjük, sóval, mustárral, cukorral és kevés citromlével, beletesszük a laskára vágott sült, vagy grillezett csirkehúst.
 
Savanykás almát (Idared) megszabadítjuk a magházától, és kis kockákra vágjuk, a jégsalátával, az uborkával, a meghámozott főtt krumplival.
 
Végül a finomra vágott kaporral is ízesíthetjük (elhagyható). Ízlés szerint borsozhatjuk is.
 
Mikor minden összetevő a tálba került, jól átforgatjuk. Tálalás előtt legalább fél napra hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 14. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves

                     

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
 
Hozzávalók:
tojás - ízlés szerinti darabszámú
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
gy csapott kávéskanál köménymag
bors
3 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1-2 evőkanál cukor
étekízesítő
ecet
petrezselyem zöldje
zeller zöldje
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Elkészítés:
A felmelegített olajon megfuttatjuk a frissen őrölt köményt és szegfűszeget. A tűzről levéve beletesszük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel - annyival, amennyi leves akarunk készíteni.
 
Beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a vastag karikára vágott vöröshagymát. Beletesszük a babérlevelet, a zeller zöldjét, valamint ecetet, hogy a hagyma ne főjön szét - rá lehessen majd harapni.
 
Sózzuk, és beleteszünk egy kanál ételízesítőt. Lassú tűzön forraljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a cukrot.
 
Ennek a levesnek a karakteres alapíze: édes-savanyú. Tehát mikor az összetevői majdnem megpuhultak, megkóstoljuk az ételünket. Utána sózzuk, cukrozzuk, ecetezzük, ha szükséges.
 
Elzárjuk alatta a lángot. Ízlés szerint borsozhatjuk. Közben egy másik edényben felforraltunk 2 liternyi vizet, melybe 3 evőkanálnyi 10 %-os ecetet öntünk, valamint belehelyezünk 2-3 merőkanalat (amennyink van a háznál), úgy hogy kerüljön beléjük víz.
 
Amikor újraforr a vizünk, ezekbe a merőkanalakba ütjük óvatosan a tojásokat, majd amennyire engedik a merőkanalak nyelei, lefedjük a lábast. Közepes lángon három percig főzzük őket.
 
Ekkor kivesszük, egy nagy tányérra helyezzük a szép formás tojásokat, amelyek fehérjéje már megkeményedett, de a sárgájuk még lágy, majdnem folyékony.
 
Ezt a "merőkanalas műveletet" annyiszor végezzük el, ahány tojást akarunk készíteni. Tálaláskor a levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és mindenki tányérjába kívánságának megfelelő számú tojást helyezünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 12. 00:00

Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa

 

     

             

Emlékezzünk mártírjainkra!
Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa
 
A szovjet 40. hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben lendült támadásba az urivi hídfőtől kiindulva, és már aznap 8-12 kilométer mélyen beékelődött a magyar védelembe.
 
Január 16-ára a szovjet támadás három részre szakította a magyar hadsereget.
A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg közel százezer ezer embert veszített el, az elesettek és a fogságba esők pontos számát nem lehet megállapítani.

2021. January 12. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval

A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval
 
Hozzávalók:
jérce combok
1 db közepes padlizsán
2 db piros paprika (kápia)
2 db zöldpaprika (csípős is lehet)
25 dkg újkrumpli
4 db paradicsom
olaj
20 dkg vöröshagyma
5 cikk fokhagyma
bors
őrölt pirospaprika
 
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, irdaljuk - megszórjuk grillfűszerrel.
 
A padlizsánt megmossuk és karikákra vágjuk, sózzuk borsozzuk, majd a csirkével együtt odatesszük a forró grillre - vagy ha konyhában készítjük, betesszük a sütőbe a combokkal együtt.
 
Közben a paprikát hagymát felkarikázzuk és egy serpenyőben kevéske forró olajon dinszteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, kockára vágjuk.
 
Az újkrumplikat megmossuk és négybe vágjuk majd a paradicsommal összekeverve adjuk hozzá a dinsztelt hagymás paprikához, sózzuk, borsozzuk szórunk rá egy kevés pirospaprikát és fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
 
A padlizsánt leszedjük a grillről, összekeverjük a lecsóval ráreszeljük a fokhagymát, még pár percet főzzük együtt, majd forrón tálaljuk a szépen megpirult csirkecombokkal együtt.

 

kattints a képekre - érdemes!

2021. January 11. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves
 
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
35 dkg vegyes leveszöldség
10 dkg csiperkegomba (vagy erdei gombák)
40 dkg csirkemell
10 dkg zöldborsó
10 dkg csirkemáj
1 dl tejföl
1 dl tejszín
fél citrom leve
bors
 
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget és a gombát. Ezekkel is átpirítjuk.
 
Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Megsózzuk. Felforraljuk és pár percre rá beletesszük a borsót. Mikor már majdnem puhák a zöldségeink, beletesszük az apró kockára vágott húst, majd azt követően a csíkokra vágott májat.
 
Pár perc főzés után borsozzuk ízlés szerint, majd tejszínnel és tejföllel dúsítjuk levesünket. Fél citrom levével pikáns ízt adunk neki.

2021. January 10. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi rakott túrós-meggyes palacsinta

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi rakott túrós-meggyes palacsinta
 
Hozzávalók:
10 db szokásos módon kisütött palacsinta
50 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
25 dkg meggy
4 dl pohár tejföl
3 tojás
citromhéj
cukor
olaj
 
Elkészítése:
1 nagy pohár tejfölt kikeverünk egy csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál cukorral és 1 tojás sárgájával.
A kisütött palacsintákat megtöltjük a következő töltelékkel:
fél kg túrót áttörünk 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2 tojássárgájával, majd belereszeljük egy kisebb citrom héját.
 
A 3 tojás fehérjét pár csepp citromlével nagyon kemény habbá verjük és összeforgatjuk a túróval.
A túrót megszórjuk összevágott meggyel, vagy meggybefőttel. Meggy helyet készíthetjük mazsolával is.
 
A megtöltött palacsintákat ketté vágjuk.
Egy sütőformát kevés olajjal kikenünk és belerétegezzük a fél palacsintákat úgy, hogy az egyik sort kicsit fedje a másik. Rákenjük a tejfölös krémet és előmelegített sütőben addig sütjük, míg egy kis színt nem kap.
 
Kockára vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 09. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Vitaminsaláta prímaöntettel

 
 
A magyar konyha ínyencségei – Vitaminsaláta prímaöntettel
 
Hozzávalók:
Vitaminsalátánkat ízlés szerint a legkülönfélébb zöldségekből állíthatjuk össze.
jégsaláta, vagy kínai kel
uborka
sárgarépa
cékla
paradicsom
kicsi méretű, zsenge cukkini
zöld és tv paprika
savanykás alma
főtt csemege kukorica
lilahagyma, vagy zöldhagyma
stb
 
esetleg:
főtt tojás
eidami sajt
minőségi gépsonka
pirított kenyérkocka
 
a príma öntethez:
jó minőségű joghurt
mustár
cukor, vagy édesítő (például fruktóz)
 
Elkészítése:
A jégsalátát, vagy a kínai kelt, és a hagymát legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk, a sárgarépát, a paprikákat, a cukkinit és a céklát zsülienre (vékonyka csíkokra), az almát és a paradicsomot kockára vágjuk.
 
Tehetünk bele sajtkockákat, vékony csíkokra vágott gépsonkát, és negyedre vágott főtt tojást, esetleg pirított kenyérkockákat is.
 
Prímaöntet:
Fél liter nagyon jó minőségű joghurtba tegyünk egy-egy evőkanálnyi cukrot és mustárt, valamint egy mokkáskanálnyi sót. Az arányokon ízlésnek megfelelően változtathatunk.
Esetleg tehetünk bele frissen őrölt borsot is.
Jól elkeverjük őket és fél napra betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
 
Adhatjuk előételként, de a zöldségekből álló alapváltozat köretként hideg sültekhez is kiváló. A salátát nem keverjük össze az öntettel, a salátájára mindenki maga teszi rá azt.
Tartalmas, vitamindús, egészséges és finom étel!

2021. January 08. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Kalocsai töltött sertéscomb

A Magyar konyha ínyencségei – Kalocsai töltött sertéscomb
 
Hozzávalók:
1 kg sovány sertéscomb
1 dl száraz fehérbor
10 gerezd fokhagyma
2-3 szál majoránna
1 szál kakukkfű olaj
5 dkg húsos szalonna
40 dkg vöröshagyma
50 dkg darált hús
1 mokkáskanál csípős pirospaprika
1 mokkáskanál provence-i fűszerkeverék
1 kávékanál őrölt köménymag
só bors
 
Elkészítés:
A húst leöblítjük, szárazra töröljük. Felszúrjuk, hogy tölthető legyen. Sózzuk, borsozzuk.
 
A töltelékhez a szalonnát és 10 dekagrammnyi hagymát finomra vágjuk, és 2-3 percig együtt pirítjuk, fonnyasztjuk, majd a darált húshoz adjuk. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a provence-i fűszerkeveréket, a köménymagot, az áttört fokhagymát, fél evőkanál sót, frissen őrölt borsot, alaposan összedolgozzuk.
 
Ezután a felszúrt combba töltjük, a nyílást összevarrjuk. Ezután jénai tálba, tepsibe rakjuk, mellédobjuk a megtisztított, elnegyedelt hagymákat, fokhagymát, majoránnát, kakukkfüvet, a bort aláöntjük, lefedjük, és előmelegített sütőben 180 fokon puhára pároljuk (1,5 óra).
 
Saját levével gyakorta megöntözzük, olykor meg is forgatjuk, végül fedetlenül további 15-20 percig szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve 10-15 percig pihentetjük a hús, majd lehántjuk róla a zsineget, és nem túl vékonyra szeleteljük.
 
Egyaránt tálalhatjuk különféle krumpli köretekkel, de zöldségfélékkel, salátákkal, savanyúságokkal is. De kiváló hidegtálak gazdagításához is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 07. 00:00

A madéfalvi vérengzés emlékműve - Madéfalva - Székelyföld - Erdély

                           

A madéfalvi vérengzés emlékműve - Madéfalva - Székelyföld - Erdély
 
A madéfalvi vérengzés vagy madéfalvi veszedelem - latinul a Siculicidium, azaz székelygyilkosság - a székelyek ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt.
 
A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának, ami megszüntette a különállásukat. Buccow tábornokot ekkor Mária Terézia leváltotta.
 
A Buccow helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán (1764. január 7-én, a Vízkereszt utáni hajnalon, akárcsak később Nagyenyeden), vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 400 embert (köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat) mészároltak le.
 
Ezt követően elfogták a székelyek vezetőit és bűnvizsgáló bizottságot hoztak létre. A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban.
 
1774-ben Bukovina a török fennhatóság alól osztrák kéz alá került. Hadik András gróf közbenjárására megkegyelmeztek a székelyeknek, és behívták őket az újonnan megszervezett, elnéptelenedett tartományba, ahol 1786-ig megalapították falvaikat.
 
Az alapított falvak: Istensegíts (1775), Fogadjisten (1776), Hadikfalva (1776), Józseffalva (1785,), Andrásfalva (1786).
Patrióta Európa Mozgalom

2021. January 07. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

27. oldal/866