A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves
[/c
A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves
1 kg csirkeaprólékból, májjal - de készíthetjük fél kg dkg filézett csirkehúsból pulykahúsból is
60 dkg vegyes leveszöldség - sárgarépa petrezselyem gyökér zellergumó, karalábé
15 dkg zöldborsó (télen fagyasztott)
petrezselyem zöldje apróra vágva
Elkészítés: Az aprólékot kis darabokra, a zöldségeket karikára, a hagymát finomra aprítjuk. Felhevített olajban a vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
Tovább dinszteljük egy pár percig. Beletesszük a kisebb darabokra vágott aprólékot, vízzel felengedjük. Megsózzuk, teszünk bele egy evőkanál minőségi (bio) ételízesítőt, és felforraljuk.
Mikor kezd egy kicsit puhulni hozzáadjuk a zöldborsót, majd a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult, hozzáöntjük a kikevert tejszínt a tejföllel.
Csipet cukorral, citromlével, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal ízesítjük még a levest - pár percig még lassan forraljuk,.
Rövid pihentetés után, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
kattints a képekre érdemes!
2021. January 14. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta
A magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta
Hozzávalók:
1 nagy sült vagy grillezett jércemell bőr nélkül
15 dkg csemegeuborka
15 dkg héjában főtt krumpli
15 dkg alma
30 dkg jégsaláta
5 dl sovány tejföl
cukor
1 kávéskanál mustár
citromlé
bors
só
Elkészítés: A tejfölt simára keverjük, sóval, mustárral, cukorral és kevés citromlével, beletesszük a laskára vágott sült, vagy grillezett csirkehúst.
Savanykás almát (Idared) megszabadítjuk a magházától, és kis kockákra vágjuk, a jégsalátával, az uborkával, a meghámozott főtt krumplival.
Végül a finomra vágott kaporral is ízesíthetjük (elhagyható). Ízlés szerint borsozhatjuk is.
Mikor minden összetevő a tálba került, jól átforgatjuk. Tálalás előtt legalább fél napra hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
kattints a képekre - érdemes!
2021. January 14. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
tojás - ízlés szerinti darabszámú
10 dkg petrezselyemgyökér
1 evőkanál őrölt pirospaprika
gy csapott kávéskanál köménymag
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
A felmelegített olajon megfuttatjuk a frissen őrölt köményt és szegfűszeget. A tűzről levéve beletesszük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel - annyival, amennyi leves akarunk készíteni.
Beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a vastag karikára vágott vöröshagymát. Beletesszük a babérlevelet, a zeller zöldjét, valamint ecetet, hogy a hagyma ne főjön szét - rá lehessen majd harapni.
Sózzuk, és beleteszünk egy kanál ételízesítőt. Lassú tűzön forraljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a cukrot.
Ennek a levesnek a karakteres alapíze: édes-savanyú. Tehát mikor az összetevői majdnem megpuhultak, megkóstoljuk az ételünket. Utána sózzuk, cukrozzuk, ecetezzük, ha szükséges.
Elzárjuk alatta a lángot. Ízlés szerint borsozhatjuk. Közben egy másik edényben felforraltunk 2 liternyi vizet, melybe 3 evőkanálnyi 10 %-os ecetet öntünk, valamint belehelyezünk 2-3 merőkanalat (amennyink van a háznál), úgy hogy kerüljön beléjük víz.
Amikor újraforr a vizünk, ezekbe a merőkanalakba ütjük óvatosan a tojásokat, majd amennyire engedik a merőkanalak nyelei, lefedjük a lábast. Közepes lángon három percig főzzük őket.
Ekkor kivesszük, egy nagy tányérra helyezzük a szép formás tojásokat, amelyek fehérjéje már megkeményedett, de a sárgájuk még lágy, majdnem folyékony.
Ezt a "merőkanalas műveletet" annyiszor végezzük el, ahány tojást akarunk készíteni. Tálaláskor a levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és mindenki tányérjába kívánságának megfelelő számú tojást helyezünk.
kattints a képekre - érdemes!
2021. January 12. 00:00
Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa
Emlékezzünk mártírjainkra!
Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa
A szovjet 40. hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben lendült támadásba az urivi hídfőtől kiindulva, és már aznap 8-12 kilométer mélyen beékelődött a magyar védelembe.
Január 16-ára a szovjet támadás három részre szakította a magyar hadsereget.
A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg közel százezer ezer embert veszített el, az elesettek és a fogságba esők pontos számát nem lehet megállapítani.
2021. January 12. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval
A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval
2 db piros paprika (kápia)
2 db zöldpaprika (csípős is lehet)
A csirkecombokat megtisztítjuk, irdaljuk - megszórjuk grillfűszerrel.
A padlizsánt megmossuk és karikákra vágjuk, sózzuk borsozzuk, majd a csirkével együtt odatesszük a forró grillre - vagy ha konyhában készítjük, betesszük a sütőbe a combokkal együtt.
Közben a paprikát hagymát felkarikázzuk és egy serpenyőben kevéske forró olajon dinszteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, kockára vágjuk.
Az újkrumplikat megmossuk és négybe vágjuk majd a paradicsommal összekeverve adjuk hozzá a dinsztelt hagymás paprikához, sózzuk, borsozzuk szórunk rá egy kevés pirospaprikát és fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
A padlizsánt leszedjük a grillről, összekeverjük a lecsóval ráreszeljük a fokhagymát, még pár percet főzzük együtt, majd forrón tálaljuk a szépen megpirult csirkecombokkal együtt.
kattints a képekre - érdemes!
2021. January 11. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves
A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves
35 dkg vegyes leveszöldség
10 dkg csiperkegomba (vagy erdei gombák)
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget és a gombát. Ezekkel is átpirítjuk.
Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Megsózzuk. Felforraljuk és pár percre rá beletesszük a borsót. Mikor már majdnem puhák a zöldségeink, beletesszük az apró kockára vágott húst, majd azt követően a csíkokra vágott májat.
Pár perc főzés után borsozzuk ízlés szerint, majd tejszínnel és tejföllel dúsítjuk levesünket. Fél citrom levével pikáns ízt adunk neki.
2021. January 10. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Kalocsai töltött sertéscomb
A Magyar konyha ínyencségei – Kalocsai töltött sertéscomb
Hozzávalók:
1 kg sovány sertéscomb
1 dl száraz fehérbor
10 gerezd fokhagyma
2-3 szál majoránna
1 szál kakukkfű olaj
5 dkg húsos szalonna
40 dkg vöröshagyma
50 dkg darált hús
1 mokkáskanál csípős pirospaprika
1 mokkáskanál provence-i fűszerkeverék
1 kávékanál őrölt köménymag
só bors
Elkészítés:
A húst leöblítjük, szárazra töröljük. Felszúrjuk, hogy tölthető legyen. Sózzuk, borsozzuk.
A töltelékhez a szalonnát és 10 dekagrammnyi hagymát finomra vágjuk, és 2-3 percig együtt pirítjuk, fonnyasztjuk, majd a darált húshoz adjuk. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a provence-i fűszerkeveréket, a köménymagot, az áttört fokhagymát, fél evőkanál sót, frissen őrölt borsot, alaposan összedolgozzuk.
Ezután a felszúrt combba töltjük, a nyílást összevarrjuk. Ezután jénai tálba, tepsibe rakjuk, mellédobjuk a megtisztított, elnegyedelt hagymákat, fokhagymát, majoránnát, kakukkfüvet, a bort aláöntjük, lefedjük, és előmelegített sütőben 180 fokon puhára pároljuk (1,5 óra).
Saját levével gyakorta megöntözzük, olykor meg is forgatjuk, végül fedetlenül további 15-20 percig szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve 10-15 percig pihentetjük a hús, majd lehántjuk róla a zsineget, és nem túl vékonyra szeleteljük.
Egyaránt tálalhatjuk különféle krumpli köretekkel, de zöldségfélékkel, salátákkal, savanyúságokkal is. De kiváló hidegtálak gazdagításához is.
kattints a képekre - érdemes!
2021. January 07. 00:00
A madéfalvi vérengzés emlékműve - Madéfalva - Székelyföld - Erdély
A madéfalvi vérengzés emlékműve - Madéfalva - Székelyföld - Erdély
A madéfalvi vérengzés vagy madéfalvi veszedelem - latinul a Siculicidium, azaz székelygyilkosság - a székelyek ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt.
A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának, ami megszüntette a különállásukat. Buccow tábornokot ekkor Mária Terézia leváltotta.
A Buccow helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán (1764. január 7-én, a Vízkereszt utáni hajnalon, akárcsak később Nagyenyeden), vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 400 embert (köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat) mészároltak le.
Ezt követően elfogták a székelyek vezetőit és bűnvizsgáló bizottságot hoztak létre. A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban.
1774-ben Bukovina a török fennhatóság alól osztrák kéz alá került. Hadik András gróf közbenjárására megkegyelmeztek a székelyeknek, és behívták őket az újonnan megszervezett, elnéptelenedett tartományba, ahol 1786-ig megalapították falvaikat.
Az alapított falvak: Istensegíts (1775), Fogadjisten (1776), Hadikfalva (1776), Józseffalva (1785,), Andrásfalva (1786).
2021. January 07. 00:00