A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi kapros, salátás fuszulykaleves

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi kapros, salátás fuszulykaleves
 
Hozzávalók:
0,5 kg tarka fuszulyka (szárazbab)
2 fej saláta
1 csokor kapor
egy jó darab füstölt csülök
25 dkg vöröshagyma
0,5 dl tej
őrölt piros paprika
ecet
bors
 
Már este beáztatjuk a csülköt hideg vízbe, hogy a sótartalmát csökkentsük.
Egy fazékban megfőzzük a csülköt, a vöröshagymával együtt. A főzés idejét megfelezhetjük, ha kuktát használunk hozzá. Amikor a csülök félig megfőtt, beletesszük a megmosott babot, a kaprot, apróra összevágva.
 
Amikor a hús is, a bab is megpuhult a megmosott és apróra tépett salátát is hozzákeverjük
 
Közben egy kis lábasban paprikás rántást készítünk, melyet a tejjel engedünk fel, majd a levesbe keverünk.
A végén utánízesítjük a levest: ha szükséges sózzunk, majd borsozzuk és ecettel savanyítjuk.
 
Kockára vágott újhagymával tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 11. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Tökfőzelék

                         

 

A magyar konyha ínyencségei – Tökfőzelék
 
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök
1 csokor kapor
almaecet
2 evőkanál étkezési keményítő
3 dl tejföl
cukor
 
Elkészítés:
A tököt tökgyalun legyaluljuk. Egy lábasba tesszük, kevés vizet adunk hozzá, mert úgyis levet ereszt főzés közben. Teszünk bele egy evőkanál 5 %-os almaecetet. Azért az elején, mert az ecet nem engedi szétfőni a tököt.
 
Az apróra vágott kaprot is hozzáadjuk az ételízesítővel együtt. Fedő alatt lassú tűzön is gyorsan megpuhul. Ne főzzük szét!
 
A tejfölben elkeverjük a keményítőt, és beleöntjük a főzelékbe. Teszünk bele egy jó evőkanál cukrot, szükség szerint utána sózzuk, és ecetezzük ízlés szerint.
 
Összeforraljuk két percre. Marhapörkölttel, vagy sertéspörkölttel, esetleg vagdalttal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 10. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt

A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt
 
Hozzávalók:
2 kg kecskecomb
1 kg sertés császárhús
8 dkg fokhagyma
bors
csombor (borsikafű)
őrölt pirospaprika
15 dkg füstöl húsos szalonna - apróra vágva
2 db jó nagy piros kápia paprika - apró kockákra vágva
 
Elkészítése:
A húsokat, a fokhagymát a legkisebb rostélyon - aminek a lyukmérete kb. 3-4 milliméteres - húsdarálóval megőröljük.
 
A masszát sózzuk, borsozzunk, jól megszórjuk csomborral, teszünk bele ízlés szerint őrölt piros paprikát, hozzáadjuk a füstölt szalonnát, a kápia paprikát.
Az egészet jól összekeverjük, majd hat részre osztjuk és kb 12 cm átmérőjű rudakat formálunk belőlük.
 
Alufóliába tekerjük a rudakat, a végeit jó szorosan megsodorjuk, majd tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük.
 
A tepsibe 2 centiméternyi vizet öntünk és 30- 30 percen keresztül mind a két felét megsütjük.
 
Hideg helyre tesszük kihűlni, ha meghűlt betesszük a hűtőszekrénybe.
 
Friss házikenyérrel, paradicsommal, zsenge hagymával paprikával, vagy salátákkal hidegen tálaljuk
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 09. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt
 
Hozzávalók:
2 kg kecskecomb
1 kg sertés császárhús
8 dkg fokhagyma
bors
csombor (borsikafű)
őrölt pirospaprika
15 dkg füstöl húsos szalonna - apróra vágva
2 db jó nagy piros kápia paprika - apró kockákra vágva
 
 
A húsokat, a fokhagymát a legkisebb rostélyon - aminek a lyukmérete kb. 3-4 milliméteres - húsdarálóval megőröljük.
 
A masszát sózzuk, borsozzunk, jól megszórjuk csomborral, teszünk bele ízlés szerint őrölt piros paprikát, hozzáadjuk a füstölt szalonnát, a kápia paprikát.
Az egészet jól összekeverjük, majd hat részre osztjuk és kb 12 cm átmérőjű rudakat formálunk belőlük.
 
Alufóliába tekerjük a rudakat, a végeit jó szorosan megsodorjuk, majd tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük.
 
A tepsibe 2 centiméternyi vizet öntünk és 30- 30 percen keresztül mind a két felét megsütjük.
 
Hideg helyre tesszük kihűlni, ha meghűlt betesszük a hűtőszekrénybe.
 
Friss házikenyérrel, paradicsommal, zsenge hagymával paprikával, vagy salátákkal hidegen tálaljuk
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 09. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lepcsánka, macok, tócsni

                         

A magyar konyha ínyencségei – Lepcsánka, macok, tócsni...
 
Hozzávalók:
1 kg burgonya megpucolva, lereszelve (nagyon megfelelő úgy is , ha húsdarálón ledaráljuk)
liszt, amennyit felvesz (a krumpli fajtától függően)
őrölt fekete bors
3 gerezd fokhagyma összezúzva esetleg vöröshagyma
olaj a sütéshez
 
Elkészítés: Mindhárom variáció tulajdonképpen ugyanaz, csak a fűszerekben és a sütés módjában van minimális eltérés. Az eltérés kicsinysége ellenére mégis teljesen más ízt kapunk.
 
Az alap az, hogy pucolt burgonyát ledarálunk húsdarálón, vagy leszereljük, és lisztet keverünk hozzá, sózás után.
 
Lepcsánka:
Kell hozzá só, bors, minimális tört fokhagyma. Kevés zsiradékon sütjük palacsintasütőben. A kisütött palacsintákat fogyaszthatjuk csak úgy magában, vagy fokhagymás tejföllel, illetve reszelt sajttal.
 
Macok: Ugyanígy készül, csak fokhagyma nélkül, és zsírozott tepsiben terítjük el és sütjük pirosra.
 
Tócsni: A lepcsánkával megegyező a tésztája, de bő zsiradékban sütjük, nagyméretű kanállal szaggatva. Szaggatáskor a zsiradékban szétnyomjuk a kanállal.
 
Megjegyzés: Mindegyik variációban keverhetünk hozzá, apróra vágott, dinsztelt vöröshagymát is.
 
kattints a képekre - érdemes!
 
 
 

2019. October 08. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Lecsós tarhonya kolbásszal

                         

Magyar konyha ínyencségei – Lecsós tarhonya kolbásszal
 
Hozzávalók:
1 bögre nagy szemű tarhonya
0.5 kg paprika
0.5 kg paradicsom
1 db hegyes erős paprika /elhagyható/
2 nagy fej vöröshagyma
2 nagy szem krumpli
1 szál parasztkolbász /kb. 50 dkg/
olaj, vagy más zsiradék
 
Elkészítés:
A paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt felkarikázzuk. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és először félbe, majd kissé vastag szeletekre vágjuk.
 
Egy jó evőkanálnyi olajon enyhén üvegesre dinszteljük a hagymát. Rátesszük a paprikát, és nagy tűzön pár percig megpirítjuk – kevés kevergetéssel – majd rátesszük a paradicsomot,
 
Egy-két percig nagy lángon pirítjuk a paradicsommal együtt is, majd sózzuk, és beletesszük a kolbászt, Tehetünk bele ízléstől függően egy csapott evőkanál cukrot is. Öt percig pároljuk kis lángon fedő alatt.
Vigyázat, nem szabad szétfőzni a zöldségeket!
 
Közben a felhevített olajon elkezdjük pirítani a tarhonyát - sűrű kavargatás mellett. Mikor már szép sárgás-barna színe lesz felöntjük 3 bögre vízzel. Sózzuk - esetleg tehetünk bele egy kis ételízesítőt is - valamint hozzáadjuk a meghámozott , és felkockázott krumplit. Lassú tűzön pároljuk. Néha megkavarjuk, nehogy odakozmáljon.
 
Mikor majdnem kész, hozzákeverjük a lecsós kolbászunkat, és egy pár percig összeforraljuk.
 
Lényeges, hogy jó szaftos legyen. Kanállal esszük. :D
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 07. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Vasi pecsenye

A Magyar konyha ínyencségei – Vasi pecsenye
 
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb vagy -karaj - szeletben
bors
fokhagyma
olaj
őrölt fűszerpaprika
liszt
3 tojás
 
Elkészítés:
A húst kicsit kiklopfoljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, finom olíva olajjal gyengén meglocsoljuk. Fél napra a hűtőbe tesszük.
 
Sütés előtt az őrölt paprikát a liszttel összekeverjük, és beleforgatjuk a hússzeleteket, majd a tojásba a mártjuk, és még egyszer a paprikás lisztbe forgatjuk.
Forró olajban kisütjük.
 
Párolt rizzsel, párolt zöldségekkel, vagy krumplival tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 06. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves
 
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
35 dkg vegyes leveszöldség
10 dkg csiperkegomba (vagy erdei gombák)
40 dkg csirkemell
10 dkg zöldborsó
10 dkg csirkemáj
1 dl tejföl
1 dl tejszín
fél citrom leve
bors
 
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget és a gombát. Ezekkel is átpirítjuk.
 
Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Megsózzuk. Felforraljuk és pár percre rá beletesszük a borsót. Mikor már majdnem puhák a zöldségeink, beletesszük az apró kockára vágott húst, majd azt követően a csíkokra vágott májat.
 
Pár perc főzés után borsozzuk ízlés szerint, majd tejszínnel és tejföllel dúsítjuk levesünket. Fél citrom levével pikáns ízt adunk neki.

2019. October 05. 00:00

Azért kell ezek felett a hagyományok felett még jobban őrködnünk

                                   

Nekünk harctérre kellett odaadnunk hazánkat, magunk és Európa védelmében, s az ezeréves múlt emlékei csak láthatatlanul a lelkekben nemzedékről-nemzedékre szálló hagyományként élnek. Azért kell ezek felett a hagyományok felett még jobban őrködnünk, mert nekünk kevés romon kívül nem maradt semmi, ami külsőleg emlékeztessen.

Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, politikus, miniszterelnök,  a Magyar Tudományos Akadémia tagja

2019. October 05. 00:00

Kölcsey óta semmi sem változott - "Mert kánya, kígyó, féreg egyre támad" - belülről és külhonból

Kölcsey óta semmi sem változott - "Mert kánya, kígyó, féreg egyre támad" - belülről és külhonból
 
Te lásd meg, ó sors, szenvedő hazámat,
Vérkönnyel ázva nyög feléd!
Mert kánya, kígyó, féreg egyre támad,
És marja, rágja kebelét.
A méreg ég, és ömlik mély sebére,
S ő védtelen küzd egyedül,
Hatalmas, ó légy gyámja, légy vezére,
Vagy itt az óra, s vég veszélybe dűl!"
 
Zrínyi második éneke - részlet
 
Kölcsey Ferenc (1790-1838) - költő, politikus és nyelvújító

2019. October 05. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/862