A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves

A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves
 
Hozzávalók:
50 dkg halcsont, illetve pontyfarok és fej
15 dkg vöröshagyma
40 dkg termesztett csiperkegomba - vagy erdei gomba
10 dkg paradicsom
1 db húsos zöldpaprika
1 db hegyes erős paprika
babérlevél
olaj
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
 
A halgombóchoz:
30 dkg pontyfilé
2 evőkanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál só
őrölt bors
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojás
 
Elkészítés:
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és másfél liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.
 
A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.
 
A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk.
 
Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, beletesszük a babérlevelet 5 percig forraljuk.
 
A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt és a tojást beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük
 
A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 09. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Tűzdelt vesepecsenye

                       

 

A Magyar konyha ínyencségei – Tűzdelt vesepecsenye
 
Hozzávalók:
1 kg vesepecsenye,
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 evőkanál mustár
liszt
15 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg vöröshagyma
olaj
2 dl tejföl
örőtt bors
1 dl száraz fehér bor
 
Elkészítése:
Szalonnával sűrűn megtűzdeljük a lehártyázott vesepecsenyét, és ha nem túl sós a szalonna, megsózzuk a húst.
 
Megforgatjuk lisztben, tetejét megkenjük mustárral, és olajjal, majd a forró sütőben megsütjük.
 
Közben apróra vágjuk a zöldséget meg a hagymát, és egy kevés olajban megpirítjuk. Meghintjük egy kis kanálnyi liszttel, barnára pirítjuk, és a borral felengedve, puhára pároljuk.
 
Összeturmixoljuk, tejföllel és mustárral ízesítjük. A megpuhult pecsenyét a sütőedényből kiemeljük, felszeleteljük, és a tejfölös- zöldséges mártásban a szaftjával együtt még 15-20 percig pároljuk lassú tűzön.
 
Zsemlegombóc illetve burgonyafánk vagy/és párolt zöldség illik hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 08. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka

őrölt fekete bors
pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
30 dkg rizs
1 közepes fej savanyú káposzta
1,5 kg savanyú káposzta
füstölt bordaszél, vagy füstölt első csülök kockákra felvagdosva
olaj
liszt
pirospaprika

Elkészítés: 
Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját, a húst, a fűszereket, a az apróra vágott hagymát. Összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.

Az apró káposzta felét a megmosott füstölt hússal együtt a lábas aljára helyezzük. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd az apró káposztamásodik felét, ezt követően felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 
Felforraljuk, és lassú tűzön készre főzzük - kb egy óra alatt készen van.

Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen. Kis hideg vizet adunk hozzá, tovább kevergetve.

Majd a káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.

Tejföllel és friss házi kenyérrel tálaljuk.

Ahány ház, annyi szokás - ez különösen igaz erre az ételre.
Várjuk az egyes tájegységek receptjeit! :D

2019. December 07. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Csirkepörkölt

A Magyar konyha ínyencségei – Csirkepörkölt
 
Hozzávalók:
1,5 kg egész csirkecomb - és a csirke ízlés szerinti testrészei
25 dkg vörös hagyma
őrölt pirospaprika
paradicsom és zöldpaprika
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Elkészítés:
A csirkehúst megtisztítjuk, megmossuk, daraboljuk, besózzuk.
 
A hagymát és a zöldpaprikát tisztítás után finomra vágjuk, majd feltesszük a felforrósított kevés olajba. Mikor üvegesre dinsztelődött, a tűzről lehúzva megszórjuk jófajta pirospaprikával.
 
Ezután beletesszük a feldarabolt csirkehúsokat , és folyamatos folyadékpótlás mellett puhára pároljuk. Ha szükséges utánasózzuk, vagy aki csípősen szereti, tehet hozzá csípős paprikát.
 
Galuskával tálaljuk, uborkasalátát, vagy más ízlés szerinti salátát, illetve savanyúságot adunk mellé.
 
 

2019. December 06. 00:00

Teleki Pál Azok, akik Magyarországon jártak, vagy akik bennünket megfigyelhettek, tapasztalhatták a m

Teleki professzor - egykori miniszterelnök gondolata ma is nagyon aktuális
 
"Azok, akik Magyarországon jártak, vagy akik bennünket megfigyelhettek, tapasztalhatták a magyar nemzet erős akaratát, kitartását az alkotmánya mellett, nagy szabadságszeretetét, és a haza védelmére való teljes elszántságát.
 
Ezek a tulajdonságok politikai téren tiszteletet, súlyt és méltó helyet vívtak ki részünkre az európai nemzetek sorában."
 
Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, egyetemi tanár, politikus, miniszterelnök

2019. December 05. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas

                          

Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas
 
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas
20 dkg paradicsompüré
8 kanál méz
1 evőkanál mustár
1 kanál balzsamecet
Erős Pista-krém - ízlés szerint só őrölt bors
 
Elkészítése:
Az összetevőket összekeverve pácot készítünk, mellyel a feldarabolt húsokat jól bekenjük. Egy tálba helyezzük, és egy pár órára a hűtőbe tesszük.
 
Ezután tepsibe helyezzük a húsokat, alufóliával letakarjuk, és puhára sütjük. Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül sütjük ropogós pirosra a tetejét.
 
Párolt rizzsel tálaljuk, vagy friss házikenyérrel és savanyúságokkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 05. 00:00

Tamási Áron Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk

                           


Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye
 
"A különböző nyelvek melegéből keltek ki a különböző népek, melyeket az atyafiság és az együttes érdek alapján a közös szó szervezett nemzetekké.
 
Velünk is ez történt. A magyarságot is az atyafiság és az együttes érdek alapján a sors verte egybe; hazát a bátorsággal irányzott életösztön szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette.
 
Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt."
 
Tamási Áron (1897-1966) - író

2019. December 05. 00:00

Wass Albert (1908-1998) - író, költő

"…egy szegény kis nép igazsága nem üzlet senkinek."
 
Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2019. December 04. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Csukapörkölt

 
 
A magyar konyha ínyencségei – Csukapörkölt
 
Hozzávalók:
1,2 kg megtisztított csukaszelet
só,
20 dkg vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
olaj
őrölt pirospaprika
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt kömény
cseresznyepaprika
 
A konyhakész csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztjuk.
 
A pirospaprikával megszórjuk és 2-2,5 dl. vízzel felöntjük. Amint felforrt, a haldarabokat belerakjuk. valamint a babérlevelet meg a zúzott fokhagymát is hozzáadjukk.
 
A felaprított paradicsom, a cseresznyepaprika köménymag, esetleg egy kávéskanálnyi ételízesítő is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi.
 
Kislángon, lefödve, többször óvatosan megkeverve (inkább megrázogatva) 30 perc alatt megpároljuk.
 
Köretnek jóféle túrós csusza illik hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2019. December 04. 00:00

"Most a magyar szívekben szeretetre és összefogásra van szükség"

                         

Ezt soha ne tévesszük szem elől!

"Most a magyar szívekben szeretetre és összefogásra van szükség."
(Mindszenty József hercegprímás - 1956)

A mi szívünkben nem lehet gyűlölet. Mert a mi utunkon járók közössége a barátság, a bizalom és a szeretet köré épül.

Ha mi együtt maradunk, akkor a megfelelő időben, a döntő pillanatban majd csatlakozni fognak hozzánk.

Velük együtt majd megint meglesz a nemzeti többség. Ne féljetek, mert amíg ennyien leszünk ezen az úton, Magyarországot soha nem fogják legyőzni!

Mert mi minden nap újra kezdjük!

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" Orbán Viktor - 2002. október. 23.

2019. December 04. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/862