Magyar konyha ínyencségei – Szatmári lacipecsenye

Magyar konyha ínyencségei – Szatmári lacipecsenye
 
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja csont nélkül - felszeletelve
30 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
köménymag
őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
olaj
 
Elkészítés:
A hagymát felkarikázzuk. Elővesszük kedvenc tepsinket, kiolajozzuk, majd beletesszük a hagymakarikákat.
 
A tarjaszeleteket kiveregetjük, sózzuk, meghintjük köménymaggal, pirospaprikával és borssal, és a hagymára tesszük.
 
Kevés vizet öntünk alá. Lefedjük alufóliával. Amikor húsunk félidőben jár, rákarikázzuk a fokhagymát, felöntjük a vörösborral, és készre pároljuk fólia nélkül.
 
Néha megforgatjuk a húsokat, illetve locsolgatjuk a vörösboros pecsenyelével.
 
Párolt vörös káposztával, vagy savanyúsággal illetve hordós káposztával, és finom friss házikenyérrel tálaljuk.
 
Adjunk mellé inni finom száraz vörösbort is!
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 27. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc

                            

Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc
 
Hozzávalók:
50 dkg darált pulykafelsőcomb-filé
7 evőkanál félig főtt rizs,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kisebb vöröshagyma
1 mokkáskanál majoránna
1 tojás
fél kg paradicsomsűrítmény
2 evőkanál kristálycukor
1 szál zeller zöldje
2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
 
Elkészítése:
1. A pulykahúshoz a rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a megtisztított, lereszelt hagymával, a majoránnával fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk az egészet. A masszából nedves kézzel 24 kis gombócot formálunk.
 
2. A paradicsompürét megsózzuk, cukorral ízesítjük, zellerzölddel fűszerezzük, majd felöntjük 7 deciliternyi vízzel.
 
3. Ezután nagy lángon fölforraljuk, és a húsgombócokat belerakjuk. Lefödjük, majd kis lángon mintegy 25 percig főzzük.
 
4. Amikor kész, a pulykagombócokat a lábasból kiemeljük. A kevés vízzel simára kevert lisztet a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük (rátással is készíthetjük).
 
Tálalás előtt a húsgombócokat a paradicsommártásban megforrósítjuk. Puha házikenyérrel, esetleg főtt krumplival tálaljuk.
 
Adhatunk hozzá tejfölt is, sokan úgy szeretik. Finom azzal is - persze ekkor egy egészen más, egy új ízhatású ételt eszünk.
Kanállal esszük. :D
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 26. 00:00

Tudták, hogy van és tudták, hogy imádság

                                   

Erdélyben tudták, hogy van, és tudták, hogy imádság
 
"Ti budapesti magyarok, s ti többiek, Alföldön és Dunántúl: tudjátok ti, mi az, a himnuszt énekelni?
 
Halljátok templomban, iskolában, ünnepélyen, gyűlésen, mindig. Gyermekeitek az iskolában tanulják.
 
A mi fiataljaink nem hallották soha. Csak néha rádión, ha hozzájutottak, figyelték áhítattal és imádkozó szívvel a bűvös dallamot, melynek szavát csak elgondolni tudták, nem megérteni.
 
Ha valaki mégis tudta s énekelte: bajt szerzett vele magának, családjának, falujának. Aki tudta is, magában tartotta.
 
De élt a himnusz mégis! Tudták, hogy van, és tudták, hogy imádság."
 
Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2018. February 26. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Tárkonyos zöldbableves gazdagon

                              

A magyar konyha ínyencségei – Tárkonyos zöldbableves gazdagon
 
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab - darabolva
40 dkg sertéslapocka - kockázva
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér - aprítva
10 dkg vöröshagyma - finomra aprítva
1-2 szem burgonya - kis kockákra aprítva
3 gerezd fokhagyma - zúzva
1 zöldpaprika - aprítva
ételízesítő
2 dl tejföl
olaj
liszt
2 db babérlevél
őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
petrezselyem zöldje - aprítva
zeller zöldje
tárkony
citromlé
 
Elkészítés:
Felhevített olajban a a feldarabolt zöldségeket a vöröshagymával magas hőfokon folytonos kevergetéssel pár percig pirítjuk. Beledobjuk a húst, kicsit megkapatjuk.
 
Meghintjük liszttel, egyet-kettőt keverünk rajta, majd meghintjük a pirospaprikával is, és felengedjük vízzel.
 
Sózzuk, tárkonnyal ízesítjük, beletesszük a zeller levelet. Úgy 20 perc után beletesszük a krumplit is. Amikor a hús puhul, mehet bele a zöldbab és a zöldpaprika, fokhagyma, és a babérlevél, tárkony, felengedjük további vízzel attól függően, hogy milyen sűrűségű levest szeretnénk.
 
További sót, kevés ételízesítőt teszünk hozzá, lassú tűzön főzzük, amíg a bab megpuhul. A tejfölt fokozatosan kikeverjük kevés forró levessel, kevergetve a forrásban lévő leveshez adjuk.
 
Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem zöldével. ízlés szerint, borssal, citromlével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 25. 00:00

Ami megtartott bennünket Európában is magyarnak: a nyelv és zene

                       


Ami megtartott bennünket Európában is magyarnak: a nyelv és zene
 
"IV. Béla királyunk elküldte Juliánuszt, hogy megkeresse az őshazában maradt magyarokat.
 
Nem azért, hogy visszatérjen hozzájuk, hanem hogy őket hívja ide, az európai magyarságot megerősíteni. ...
 
Mi sem akarunk visszatérni az őshazába. Ami megtartott Európában idáig, majd csak megtart ezután is.
 
Mi lehet az? Nem az, amiben alkalmazkodtunk, hasonlók lettünk környezetünkhöz, hanem amiben különböztünk tőle.
 
Hisz, ha mindenben hasonlókká lettünk volna, eltűnt volna a magyarság. Így is sokat letett régi mivoltából ezer év alatt.
 
De megtartotta külön lelkiségét. Annak két legmegfoghatóbb nyilvánulása: a nyelv és zene."
 
Kodály Zoltán (1882-1967) - Kossuth-díjas zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató

2018. February 25. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Jászberényi körmös babgulyás

                            

Magyar konyha ínyencségei – Jászberényi körmös babgulyás
 
Kalóriabomba - de garantáltan finom :D
 
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab - nagy szemű
1, 3 kg sertésköröm - tisztított, konyhakész
15 dkg vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
25 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg karalábé
1 szál zeller zöldje
köménymag
15 dkg zeller
olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
 
Elkészítése:
A babot fél napig áztatjuk hideg vízben. A sertéskörmöt darabokra vágjuk.
 
A vöröshagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd az olajon megfuttatjuk, egy kávéskanálnyi őrölt köménnyel együtt.
 
Pirospaprikával megszórjuk, a körmöt hozzáadjuk, majd két liter vízzel fölöntjük, és fölforraljuk.
 
A babot leszűrjük, a körömhöz adjuk és kis lángon majdnem puhára megfőzzük.
 
Ekkor megsózzuk, a megtisztított, kockákra vágott zöldséget is hozzáadjuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem puhul.
 
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Finom friss házikenyeret adunk mellé. Tehetünk az asztalra tejfölt és ecetet, van aki tesz belőlük a levesébe.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 24. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Kapros-túrós lepény

     

 
A magyar konyha ínyencségei – Kapros-túrós lepény
 
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojássárgája
6 dkg cukor
1 csipet só
8 dkg olvasztott vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
 
A töltelékhez:
50 dkg túró
3 db tojás + 2 kimaradt tojásfehérje
kevés só
2 dl tejföl
1 csokor frissen vágott kapor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor, vagy vaníliarúd
 
Elkészítés: A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tészta hozzávalóival összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk.
 
A tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgájuktól. A töltelék hozzávalóit - a tojásfehérje kivételével - összekeverjük.
 
A tojásfehérjéből habot verünk, és óvatosan a túrókrémbe forgatjuk. A megkelt tésztát tepsibe nyújtjuk, és egyenletesen rákenjük a tölteléket.
 
Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. (légkeverékes sütőben ez 25 perc) Ha kihűlt, vékonyan megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 23. 00:00

Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud

                             

"Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud."
 
Széchenyi István (1791-1860) - politikus, író, közgazdász, a Batthyány-kormány minisztere

2018. February 23. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja
 
Hozzávalók:
1 kg sertéstarjaszelet (csont nélkül)
A páchoz:
5 evőkanál mustár
5 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma - zúzva
20 dkg vöröshagyma szeletelve
2 teáskanál őrölt rozmaring és friss rozmaring ágacskák
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt köménymag
 
Elkészítés:
A tarjaszeleteket kicsit klopfoljuk, a széleit pár helyen bevágjuk, hogy ne zsugorodjon majd a sütésnél. Bedörzsöljük sóval, borssal.
 
A mustárban elkeverjük az olajat, a fokhagymát, és a fűszereket. Ezzel a páccal megkenjük a hússzeleteket, és egymásra helyezzük őket, a vöröshagyma szeleteket a hússzeletek közé tesszük egy tálban. Egy éjszakát a hűtőben érleljük.
 
Nagyméretű serpenyőben kevés olajat hevítünk, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen, magas hőfokon pirosodásig sütjük.
 
Az elősütött hússzeleteket tepsibe tesszük, az elősütésből visszamaradt szaftot rálocsoljuk, a szeletekre, dobunk rájuk friss rozmaringágat.
 
Beletesszük a pácból megmaradt vörös hagyma karikákat, aláöntünk 1/2 dl vizet. Alufóliával lefedjük, majd az előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 40 percig.
 
Ezt követően fólia nélkül pirosra sütjük úgy, hogy közben saját szaftjával többször meglocsoljuk - ha szükséges vizet is öntünk rá egyszer-egyszer.
 
Párolt spárgát és más zöldségeket, illetve párolt rizst, vagy sült krumplit adunk mellé köretként.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. February 22. 00:00

Kölcsey Ferenc a hazaszeretetről

                               

Kölcsey Ferenc a hazaszeretetről
 
"Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol; s lelkében üresség van, mit semmi tárgy, semmi érzet be nem tölt."
 
Kölcsey Ferenc - Parainesis Kölcsey Kálmánhoz - részlet

2018. February 22. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/855