Kossuth Lajos 1848-ról

                             

Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet.

Kossuth Lajos (1802-1894) - államférfi,  Magyarország kormányzó-elnöke

2020. September 15. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell kukoricabundában

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell kukoricabundában
 
Hozzávalók:
csirkemell
liszt
tojás
kukorica pehely
bors
 
Elkészítése:
A csirkét mossuk meg és töröljük szárazra. Majd vágjuk vastag csíkokra és sózzuk, borsozzuk. Tegyük félre 30 percre.
 
A kukorica pelyhet törjük össze. Majd panírozzuk be a csirkeszeleteket lisztben, tojásban és a kukorica pehelyben.
 
A csirkedarabokat süssük olajban arany színűre.
 
Különféle salátákkal és/vagy párolt rizzsel, valamint különféle mártásokkal, illetve öntetekkel tálalhatjuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. September 05. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves

                         

Régi paraszti étel
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
 
Hozzávalók:
10 dkg lebbencs tészta
olaj
30 dkg krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
15 dkg vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
köménymag só, ételízesítő
ízlés szerint esetleg házi füstölt kolbász
 
Elkészítés: A krumplit, meg a zöldségeket hámozás után apró kockákra vágjuk.
 
A felmelegített olajban elkezdjük pirítani a lebbencset a köménymaggal. Akkor jó, ha szép halványbarna lesz a tészta. Majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát.
 
Kicsit még pirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, beletesszük az ételízesítőt, sót és a krumplit, illetve a zöldségeket.
Esetleg ízlés szerinti mennyiségű esetleg házi füstölt kolbásszal nagyon "megbolondíthatjuk" ezt az ételünket is!
 
Forrás után takarékon főzzük körülbelül 20 percet.

2020. September 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Rakott kel

                     

 

A magyar konyha ínyencségei - Rakott kel
 
Hozzávalók:
1,5 kg kelkáposzta
70 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
20 dkg rizs
7 dl tejföl
20 dkg vöröshagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
olaj
 
Elkészítés:
A káposztát félbe vágjuk. A torzsát kivesszük, sós vízben 10-15 percig főzzük. A rizst a szokott módon megpároljuk.
 
A vöröshagymát apróra vágjuk. A felhevített olajra szórjuk a köménymagot, majd megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, sózzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét elfövi.
 
Megszórjuk az őrölt paprikával, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A végén megborsozzuk, és összekeverjük a megpárol rizzsel.
Tehetünk bele egy kis ételízesítőt is.
 
Egy tepsi aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a tölteléket. Befedjük a maradék káposztával, és meglocsoljuk a tejföllel.
 
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. September 01. 00:00

Franciaország - Kína ultimátumot adott Franciaországnak, hogy Párizs azonnal vessen véget a gyarmati paktumnak Afrikában!

Vérlázító!
Ez a Nyugat oktat bennünket, magyarokat szolidaritásról, emberségről, demokráciáról!
 
Kína ultimátumot adott Franciaországnak, hogy Párizs azonnal vessen véget a gyarmati paktumnak Afrikában!
 
A gyarmati paktum értelmében a volt francia gyarmatok nem importálhatnak, csak kizárólag Franciaországból és nem exportálhatnak termékeket más országoknak, csak kizárólag Franciaországnak, vagy azon keresztül.
 
De ennek részeként titkos paktumok is vannak, melyek érintik a gazdaság mellett, a katonaságot és a politikát is.
 
Ezek a volt francia gyarmatok pénzügyi tartalékaikat kizárólag Franciaország bankjában helyezhetik el és azon keresztül kell pénzügyeiket bonyolítani.
 
A "nagyon humánus" Nyugat Európa, Franciaországgal az élen, így uralja és zsigereli ki Afrikát!
 
A francia állam 14 afrikai ország tartalékait birtokolja ily módon 1961 óta:
Bénin, Burkina Faso, Bisszau-Gínea, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Senegal, Togo, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó-Brazzaville, Egyenlítői-Guinea és Gabon.
 
Franciaország gyarmati paktumai:
 
Franciaország a függetlenedés címszava alatt egyfajta gyarmati paktumot kötött 14 afrikai ország azon vezetőivel, akik számukra is alkalmasnak bizonyultak a feladatra, hogy törlesszék azokat a juttatásokat és felépített infrastruktúrát, amelyet a gyarmati időszakban kaptak Franciaországtól.
 
A paktum a mai napig érvényben van, számos kötelezettséget állítva az egykori 14 volt francia gyarmattal szemben. A paktum részben egyfajta „kötelező szolidaritásvállalás”.
 
A 14 afrikai állam helyzetében ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy minden egyes évben külföldi pénztartalékaik 65%-át, illetve további, pénzügyi kötelezettségekből adódó 20%-át a Francia Köztársaság kincstárába kell elhelyezniük a francia pénzügyminiszter és a francia központi bank ellenőrzése alatt. (1963-ban ez az éves adó megközelítőleg a gyarmatok állami költségvetésének 40%-át tette ki, ma éves szinten 500 milliárd dollárnak felel meg!!!)
 
Vagyis ez a 14 afrikai ország pénzének évente csupán 15%-ához fér hozzá; ha ennél többre van szüksége, akkor hitelként felveheti a saját pénzét Franciaországtól – természetesen a magas piaci kamatok mellett.
 
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a francia állam a tartalékokból évente felvehető pénzösszegnek is határt szab, amelyet a „gyarmatország” előző évi állami bevételének 20%-án rögzítettek – ha ennél többre van szüksége az adott államnak, akkor Franciaországnak vétójoga van a kölcsönnel szemben.
 
Kína most felszólította Franciaországot, hogy vessen véget ennek a zsarnoki mentalitásnak és ne akadályozza az afrikai országok saját gazdaságát és kereskedelmét.
 
Például a kőolaj kitermelés 40%-át Kína végzi Kongóban, aminek pénzügyi része kizárólag Franciaország bankjain keresztül folyhat, ami nonszensz.
 
Egyes források szerint Kína 5 éves ultimátumot adott Franciaországnak a gyarmati paktumnak felszámolására hat ország vonatkozásában, és amennyiben ezt nem teljesíti, komoly szankciókra számíthat Kína részéről.
forrás: alternatí hírek

2020. August 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Meggyes pite

                           

 

A magyar konyha ínyencségei – Meggyes pite
 
Egyszerű, gyors recept!
 
Hozzávalók:
10 dkg vaj
2 db tojás
25 dkg cukor
2 dl tej
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 kg kimagozott meggy
 
Elkészítés:
Robotgéppel a vajat, a cukrot és a tojások sárgáját habosra kavarjuk. Beleöntjük a tejet, a lisztet, a sütőport, és 2-3 perc alatt géppel simára dolgozzuk.
 
Óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjéket.
Kivajazott, kilisztezett – közepes méretű – tepsibe öntjük, rászórjuk a kimagozott, levét lecsurgatott meggyet és megsütjük.
 
Tanácsos a meggyet lisztbe forgatni, így nem süllyed le a tészta legaljára!
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. August 28. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé

                               

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé
 
Hozzávalók tíz főre:
5 kg ponty
1 kg vöröshagyma
10 dkg csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben
70 dkg házi gyufatészta
 
Elkészítés:
A dunai pontyot megtisztítjuk, irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk.
Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.
 
A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Hat liter vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk.
 
10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk erős tűzön.
 
Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.
 
Nos, hát ez egy bajai! Sok más főzési módja is van e kiváló ételünknek, melyeket majd a későbbiekben mutatunk be.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. August 06. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves
 
 
Hozzávalók:
3 kg marha velős csont, cupákos végekkel
40 dkg db sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
1 db kisebb fej zellergumó
1 db karalábé (ami nem fás)
15 dkg kelkáposzta
15 dkg vörös hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
cseresznye paprika
1 csokor petrezselyemzöld
egész feketebors
egész kömény
sáfrány
pirítani való kenyér a velőhöz
tetszés szerinti levesbetét
 
Elkészítés:
A velős csontokat kiáztatjuk és megmossuk, a végeiket jól megsózzuk, hogy főzés közben a velő benne maradjon.
 
Egy nagyobb fazékba belehelyezzük a csontokat, és felöntjük vízzel. Ha forrni kezd, habját leszedjük. Lassú tűzön 3-4 órát főzzük.
 
Közben a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. hasábra daraboljuk. és a főzés utolsó harmadának az elején beletesszük a levesbe a fűszerekkel együtt.
 
Ha kész a leves, utánasózzuk, kivesszük belőle a zöldségeket. Szűrőkanállal kiemeljük a velős csontokat, a csontokból kirázzuk egy tálra a velőt, amit pirított kenyérszeletekre adagolva, sóval, borssal, pirospaprikával előételként eszünk még melegen.
 
A levest leveses tálba szűrjük, és visszahelyezzük bele a zöldségeket. Forrón tálaljuk.
 
Levesbetétet is főzhetünk bele. Apró csigatésztát, cérnametéltet, vagy daragaluskát tehetünk illik hozzá.
 
Egészen más jellegű íze lesz, ha a májgombócot főzünk bele - de akkor is nagyon finom ételt kapunk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. August 05. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas

                          

Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas
 
Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas
20 dkg paradicsompüré
8 kanál méz
1 evőkanál mustár
1 kanál balzsamecet
Erős Pista-krém - ízlés szerint só őrölt bors
 
Elkészítése:
Az összetevőket összekeverve pácot készítünk, mellyel a feldarabolt húsokat jól bekenjük. Egy tálba helyezzük, és egy pár órára a hűtőbe tesszük.
 
Ezután tepsibe helyezzük a húsokat, alufóliával letakarjuk, és puhára sütjük. Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül sütjük ropogós pirosra a tetejét.
 
Párolt rizzsel tálaljuk, vagy friss házikenyérrel és savanyúságokkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. August 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka

őrölt fekete bors
pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg rizs
1 közepes fej savanyú káposzta
1,5 kg savanyú káposzta
füstölt bordaszél, vagy füstölt első csülök kockákra felvagdosva
olaj
liszt
pirospaprika

Elkészítés: 
Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját, a húst, a fűszereket, a az apróra vágott hagymát. Összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.

Az apró káposzta felét a megmosott füstölt hússal együtt a lábas aljára helyezzük. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd az apró káposztamásodik felét, ezt követően felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 
Felforraljuk, és lassú tűzön készre főzzük - kb egy óra alatt készen van.

Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen. Kis hideg vizet adunk hozzá, tovább kevergetve.

Majd a káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.

Tejföllel és friss házi kenyérrel tálaljuk.

Ahány ház, annyi szokás - ez különösen igaz erre az ételre.
Várjuk az egyes tájegységek receptjeit! :D

2020. August 03. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/864