A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-áfonyás szűzérme

A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-áfonyás szűzérme
 
Hozzávalók:
50 dkg szűzérme 2 cm vastag szeletekre vágva
liszt
olaj
15 dkg vöröshagyma
4 dl húsleves, vagy csontlé
4 evőkanál áfonya dzsem
1 evőkanál méz
 
Elkészítése:
Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a lisztben (2 evőkanál)
megforgatott, enyhén megsózott szűzérméket mindkét oldalukon 3-4
percig sütjük. Kivesszük a húst, félretesszük.
 
A pecsenyelében megpároljuk az apróra vágott
hagymát, megszórjuk 2 evőkanál liszttel és elkeverjük.
 
A serpenyőbe öntjük a húslevet, hozzáadjuk az áfonya dzsemet
és a mézet, simára keverjük és 3-4 perc alatt besűrítjük.
 
A húst visszatesszük a mártásba, még egyet rottyantunk rajta.
 
Párolt zöld körettel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. January 31. 00:00

Márai Sándor (1900-1989) - író, költő Nem elég szeretni. A szeretet tud nagy önzés is lenni.

                       

 

"Nem elég szeretni. A szeretet tud nagy önzés is lenni.
 
Alázatosan kell szeretni, hittel. Az egész életnek akkor van csak értelme, ha igazi hit van benne.
 
Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot.
De aki alázat nélkül szeret, nagy terhet tesz a másik vállára."
 
Az igazi - részlet
Márai Sándor (1900-1989) - író, költő

2018. January 31. 00:00

Teleki Pál - (1879-1941)

Mondj igazat, betörik a fejed!
 
"A magyarnak lehetnek hibái - mindenkinek vannak, - de nyíltak vagyunk és becsületesek, szókimondók, gyakran nagyon is azok."
 
Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, politikus, miniszterelnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, tiszteletbeli főcserkész
 

                                      

2018. January 31. 00:00

Wass Albert Magyarországról Hála Istennek így van ez manapság is, még ebben a zűrös világban is!

                                     

Hála Istennek így van ez manapság is, még ebben a zűrös világban is!
 
"Mert az a Magyarország, amit én megismertem, ezer kis hibája mellett is magában hordozta a nagyság és méltóság minden jelét.
 
Az egyéniség országa volt, az egyéniség szabadságának országa, mely szabadság tisztelete mélyen gyökerezett mind a rendszerben, mind az emberek lelkében."
 
Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2018. January 31. 00:00

Teleki Pál mondta

                                           

"Mi minden korban meg tudtuk állni a helyünket Európában és minden korban magyarok is tudtunk maradni. Ez a mi utunk a jövőben is."

Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, egyetemi tanár, politikus, miniszterelnök, tiszteletbeli főcserkész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

2018. January 31. 00:00

Szentmihályi Szabó Péter A hit megtartja a nemzetet, a nemzet megtartja a hitet

 

A hit megtartja a nemzetet, a nemzet megtartja a hitet!
 
"...keresztény hitünket mindig ápolnunk és erősítenünk kell, s egyre magasabbra kell helyezni a mércét önmagunk számára is, hogy ne csupán hirdessük az Örömhírt, hanem szeretettel és szolgálattal példát is mutassunk, türelemmel és elszántsággal, mert keresztény magyarnak megmaradni erkölcsi kötelesség.
 
A hit megtartja a nemzetet, a nemzet megtartja a hitet."
 
Szentmihályi Szabó Péter (1945-2014) - író, költő, műfordító, közíró

2018. January 31. 00:00

Márai Sándor rólunk

                           

"A mi szavunkat senki sem érti a világban. Titkunk van, mert kevesen vagyunk."

Márai Sándor (1900-1989) - író, költő

2018. January 31. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Szekszárdi sertésborda

A Magyar konyha ínyencségei – Szekszárdi sertésborda
 
Hozzávalók:
60 dkg sertésborda
5 dkg liszt
5-10 dkg húsos füstölt szalonna
15 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
40- 50 dkg burgonya
1 db zöldpaprika
1 db piros húsú zöldpaprika
1 db paradicsom
20 dkg vöröshagyma
4 dl Szekszárdi Cabernet - vörösbor
őrölt piros pirospaprika
olaj
 
Elkészítése:
A jól kikloffolt, megsózott sertésbordákat lisztben forgatjuk, és mindkét oldalukon kb. egy percig sütjük. A hússzeleteket kivesszük az edényből.
 
A visszamaradt olajban a kockákra vágott füstölt szalonnát megtisztított apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, s a vörösborral és kevés vízzel felengedjük.
 
Az elősütött bordákat a megtisztított, kockákra vágott zöldséggel együtt a szalonnás, hagymás, boros lében sütőben, jénai vagy tepsiben, fólia alatt tizenöt percig pároljuk.
 
Ekkor adjuk hozzá a nagyobb kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldpaprikát, piros húsú paprikát – (a kockákra vágott paradicsomot csak később, akkor, amikor a hús már majdnem egész puha adjuk hozzá).
 
Betesszük az előmelegített sütőbe. Sütési idő 1 óra 180 fokon.
 
kattints a képere - érdemes!

2018. January 30. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Gombás csirkecombok ínyenc mártással

A Magyar konyha ínyencségei – Gombás csirkecombok ínyenc mártással
 
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb
20 dkg vöröshagyma
35 dkg laskagomba
1-1 db zöld-, és pirospaprika
20 dkg krumpli
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyem gyökér
babérlevél
őrölt pirospaprika
10-15 dkg paradicsompüré
kevés cukor
cseresznyepaprika
bors
 
Elkészítése:
A csirkecombokat megsózzuk, és kevés olajon hirtelen minkét oldalán jól megpirítjuk a külsejét.
 
A húsok kivétele után az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, közben hozzáadjuk a piros paprikát, a kockára vágott paprikákat, és a szintén felkockázott gombát, cseresznyepaprikát.
 
A lassan rotyogtatjuk, és közben beletesszük a megtisztított és felkockázott petrezselyemgyökeret, sárgarépát, és krumplit és a babérlevelet. Majd beletesszük az elősütött combokat. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk.
 
A vége felé hozzáadjuk a paradicsompürét, kevéske cukrot. A legvégén pedig borsozzuk, és szükség szerint utána sózzuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. January 29. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi hideg vagdalt
 
Hozzávalók:
2 kg kecskecomb
1 kg sertés császárhús
8 dkg fokhagyma
bors
csombor (borsikafű)
őrölt pirospaprika
15 dkg füstöl húsos szalonna - apróra vágva
2 db jó nagy piros kápia paprika - apró kockákra vágva
 
Elkészítése:
A húsokat, a fokhagymát a legkisebb rostélyon - aminek a lyukmérete kb. 3-4 milliméteres - húsdarálóval megőröljük.
 
A masszát sózzuk, borsozzunk, jól megszórjuk csomborral, teszünk bele ízlés szerint őrölt piros paprikát, hozzáadjuk a füstölt szalonnát, a kápia paprikát.
Az egészet jól összekeverjük, majd hat részre osztjuk és kb 12 cm átmérőjű rudakat formálunk belőlük.
 
Alufóliába tekerjük a rudakat, a végeit jó szorosan megsodorjuk, majd tepsiben az előmelegített sütőbe tesszük.
 
A tepsibe 2 centiméternyi vizet öntünk és 30- 30 percen keresztül mind a két felét megsütjük.
 
Hideg helyre tesszük kihűlni, ha meghűlt betesszük a hűtőszekrénybe.
 
Friss házikenyérrel, paradicsommal, zsenge hagymával paprikával, vagy salátákkal hidegen tálaljuk
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. January 28. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/855