A magyar konyha ínyencségei – Almás-mákos pite

A magyar konyha ínyencségei – Almás-mákos pite
 
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
 
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg reszelt alma
- 35 dkg darált mák
- 7 ek cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 dl alma levének egy része
- búzadara vagy zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk 1 tk cukrot majd az élesztőt belemorzsoljuk, lefödjük és 15 percig meleg helyre tesszük.
 
A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
 
Amíg kell a tésztánk elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk majd a nagy-lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a kifacsart fél citrom levével. Amiután állt egy kicsit, levet ereszt, ezt ki nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot (lehet többet vagy kevesebbet, ízlés szerint), a darált mákot és citrom reszelt héját, majd összekeverjük.
A kinyomkodott almától visszamaradt levet lassanként adagoljuk hozzá, de csak annyit hogy jól összeálljon a töltelék és ne legyen száraz.
 
Ha már duplájára kelt a tésztánk, akkor két egyenlő részre osztjuk.
 
Az egyik tészta darabot tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával. Rá tesszük a tölteléket és elsimítjuk.
 
Kinyújtjuk a másik tészta darabkát is, ráterítjük a töltelékre majd ezt is megszurkáljuk a villával.
 
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
 
Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 17. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsópüré

                   

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsópüré
 
 
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
kevés olíva olaj
1 csipet só
2 dl tej
 
Elkészítése:
A zöldborsót pici olívaolajon elkezdjük párolni, majd a tej hozzáadásával puhára pároljuk. Közben kicsi sót is teszünk bele.
 
Botmixerrel pürésítjük. Természetesen ez a művelet turmixszal is elvégezhető.
 
Sült hallal, fasírttal, sült hússal, vagy tükörtojással tálaljuk.

2021. January 15. 00:00

Nem tűrhetjük, hogy ez az alak, most 2021-ben - mintha mi sem történt volna korábban - a pofánkba röhögjön, és a hatalmának a visszaszerzése reményében kioktasson bennünket - gyurcsány

Nem tűrhetjük, hogy ez az alak, most 2021-ben - mintha mi sem történt volna korábban - a pofánkba röhögjön, és a hatalmának a visszaszerzése reményében kioktasson bennünket, és emberek millióit ismét megtéveszthesse!
 
Környezetünkben ne hagyjuk szó nélkül a nemzeti kormány ellen ágálók megalapozatlan megjegyzéseit, hőbörgéseit. 
Mára addig fajultak a dolgok, hogy a saját létünk, családjaink jövője a tét.
 
Tehát nem babra megy a játék!
 
Nem viselkedhetünk kvázi kívülállóként.  Mára már nem elég annyi, hogy a fotelünkből szurkolunk a nemzeti kormánynak, és jól elmondjuk a véleményünket a tévé előtt a hazaáruló ellenzékről. 
 
Minden igaz magyarnak cselekvő, aktív módon kell a következő bő egy esztendőben megvédenie közös eredményeinket, megvédeni a jövőnket!
 
Egyetlen hazug állítást sem hagyhatunk szó nélkül, ha nem akarunk az amerikai hazafiak sorsára jutni 2022-ben!
 
ass  Nem tűrhetjük, hogy ez az alak, most 2021-ben - mintha mi sem történt volna korábban - a pofánkba röhögjön, és a hatalmának a visszaszerzése reményében kioktasson bennünket, emberek millióit ismét megtévesszen!.jpg
 

2021. January 14. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves

[/c

 

A magyar konyha ínyencségei – Csirke becsinált leves
 
Hozzávalók:
1 kg csirkeaprólékból, májjal - de készíthetjük fél kg dkg filézett csirkehúsból pulykahúsból is
60 dkg vegyes leveszöldség - sárgarépa petrezselyem gyökér zellergumó, karalábé
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó (télen fagyasztott)
petrezselyem zöldje apróra vágva
zeller zöldje
1 nagyobb babérlevél
1 dl tejszín
2 dl tejföl
olaj
csipet cukor
1/2 citrom leve
őrölt bors
 
Elkészítés: Az aprólékot kis darabokra, a zöldségeket karikára, a hagymát finomra aprítjuk. Felhevített olajban a vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
 
Tovább dinszteljük egy pár percig. Beletesszük a kisebb darabokra vágott aprólékot, vízzel felengedjük. Megsózzuk, teszünk bele egy evőkanál minőségi (bio) ételízesítőt, és felforraljuk.
 
Mikor kezd egy kicsit puhulni hozzáadjuk a zöldborsót, majd a zúzott fokhagymát. Ha minden megpuhult, hozzáöntjük a kikevert tejszínt a tejföllel.
 
Csipet cukorral, citromlével, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal ízesítjük még a levest - pár percig még lassan forraljuk,.
 
Rövid pihentetés után, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

                

2021. January 14. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta

 
A magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta
 
Hozzávalók:
1 nagy sült vagy grillezett jércemell bőr nélkül
15 dkg csemegeuborka
15 dkg héjában főtt krumpli
15 dkg alma
30 dkg jégsaláta
5 dl sovány tejföl
cukor
1 kávéskanál mustár
citromlé
bors
 
Elkészítés: A tejfölt simára keverjük, sóval, mustárral, cukorral és kevés citromlével, beletesszük a laskára vágott sült, vagy grillezett csirkehúst.
 
Savanykás almát (Idared) megszabadítjuk a magházától, és kis kockákra vágjuk, a jégsalátával, az uborkával, a meghámozott főtt krumplival.
 
Végül a finomra vágott kaporral is ízesíthetjük (elhagyható). Ízlés szerint borsozhatjuk is.
 
Mikor minden összetevő a tálba került, jól átforgatjuk. Tálalás előtt legalább fél napra hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 14. 00:00

Január 13 a vallásszabadság napja - Ma 447 éve a világon elsőnek a Tordai Országgyűlés kimondta a vallásszabadságot

Most akkor melyik nemzet a legtoleránsabb a világon?
Január 13: a Vallásszabadság Napja

Ma 453 éve a magyarok, a világon elsőként - a Tordai Országgyűlésen - kimondták a vallásszabadságot, vagyis a toleranciát.

Az erdélyi rendek 1568-ban(!) törvénybe iktatták a szabad vallásgyakorlatot. A ma, állítólag nagyon demokratikus országokban, mindennaposak volt a kirekesztés, dúltak a vallásháborúk, Amerikában a legjövedelmezőbb vállalkozás a rabszolga kereskedelem volt.

Eközben a magyarok az erdélyi Tordán kimondták, hogy:

„... a prédikátorok minden helyen az evangéliumot prédikálják, hirdessék, ki-ki az ő értelme szerint, és a község, ha venni akarja, jó, ha nem, senki rá ne kényszerítse az ő lelke azon meg nem nyugodván, de oly prédikátort tarthasson, kinek tanítása neki tetszik.

Ezért senki a szuperintendensek közül, se mások a prédikátorokat ne bánthassák, ne szidalmaztassék senki a vallásért senkitől, az előbbi constitutio szerint és nem engedtetik meg senkinek, hogy a tanításáért bárkit is fogsággal, vagy helyéből megfosztással fenyegessen, mert a hit Isten ajándéka, ez hallásból lészen, mely hallás Isten igéje által van.”

fotón: Körösfői Kriesch Aladár (1863-192o) - Tordai országgyűlés

2021. January 13. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves

                     

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
 
Hozzávalók:
tojás - ízlés szerinti darabszámú
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
gy csapott kávéskanál köménymag
bors
3 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1-2 evőkanál cukor
étekízesítő
ecet
petrezselyem zöldje
zeller zöldje
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Elkészítés:
A felmelegített olajon megfuttatjuk a frissen őrölt köményt és szegfűszeget. A tűzről levéve beletesszük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel - annyival, amennyi leves akarunk készíteni.
 
Beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a vastag karikára vágott vöröshagymát. Beletesszük a babérlevelet, a zeller zöldjét, valamint ecetet, hogy a hagyma ne főjön szét - rá lehessen majd harapni.
 
Sózzuk, és beleteszünk egy kanál ételízesítőt. Lassú tűzön forraljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a cukrot.
 
Ennek a levesnek a karakteres alapíze: édes-savanyú. Tehát mikor az összetevői majdnem megpuhultak, megkóstoljuk az ételünket. Utána sózzuk, cukrozzuk, ecetezzük, ha szükséges.
 
Elzárjuk alatta a lángot. Ízlés szerint borsozhatjuk. Közben egy másik edényben felforraltunk 2 liternyi vizet, melybe 3 evőkanálnyi 10 %-os ecetet öntünk, valamint belehelyezünk 2-3 merőkanalat (amennyink van a háznál), úgy hogy kerüljön beléjük víz.
 
Amikor újraforr a vizünk, ezekbe a merőkanalakba ütjük óvatosan a tojásokat, majd amennyire engedik a merőkanalak nyelei, lefedjük a lábast. Közepes lángon három percig főzzük őket.
 
Ekkor kivesszük, egy nagy tányérra helyezzük a szép formás tojásokat, amelyek fehérjéje már megkeményedett, de a sárgájuk még lágy, majdnem folyékony.
 
Ezt a "merőkanalas műveletet" annyiszor végezzük el, ahány tojást akarunk készíteni. Tálaláskor a levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és mindenki tányérjába kívánságának megfelelő számú tojást helyezünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2021. January 12. 00:00

Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa

 

     

             

Emlékezzünk mártírjainkra!
Ma 78 éve kezdődött a doni katasztrófa
 
A szovjet 40. hadsereg 1943. január 12-én, mínusz 30-35 fokos hidegben lendült támadásba az urivi hídfőtől kiindulva, és már aznap 8-12 kilométer mélyen beékelődött a magyar védelembe.
 
Január 16-ára a szovjet támadás három részre szakította a magyar hadsereget.
A doni veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg közel százezer ezer embert veszített el, az elesettek és a fogságba esők pontos számát nem lehet megállapítani.

2021. January 12. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval

A Magyar konyha ínyencségei – Grillezett jérce padlizsános lecsóval
 
Hozzávalók:
jérce combok
1 db közepes padlizsán
2 db piros paprika (kápia)
2 db zöldpaprika (csípős is lehet)
25 dkg újkrumpli
4 db paradicsom
olaj
20 dkg vöröshagyma
5 cikk fokhagyma
bors
őrölt pirospaprika
 
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, irdaljuk - megszórjuk grillfűszerrel.
 
A padlizsánt megmossuk és karikákra vágjuk, sózzuk borsozzuk, majd a csirkével együtt odatesszük a forró grillre - vagy ha konyhában készítjük, betesszük a sütőbe a combokkal együtt.
 
Közben a paprikát hagymát felkarikázzuk és egy serpenyőben kevéske forró olajon dinszteljük. A paradicsomokat meghámozzuk, kockára vágjuk.
 
Az újkrumplikat megmossuk és négybe vágjuk majd a paradicsommal összekeverve adjuk hozzá a dinsztelt hagymás paprikához, sózzuk, borsozzuk szórunk rá egy kevés pirospaprikát és fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
 
A padlizsánt leszedjük a grillről, összekeverjük a lecsóval ráreszeljük a fokhagymát, még pár percet főzzük együtt, majd forrón tálaljuk a szépen megpirult csirkecombokkal együtt.

 

kattints a képekre - érdemes!

2021. January 11. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves

A Magyar konyha ínyencségei – Legényfogó leves
 
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
35 dkg vegyes leveszöldség
10 dkg csiperkegomba (vagy erdei gombák)
40 dkg csirkemell
10 dkg zöldborsó
10 dkg csirkemáj
1 dl tejföl
1 dl tejszín
fél citrom leve
bors
 
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget és a gombát. Ezekkel is átpirítjuk.
 
Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel. Megsózzuk. Felforraljuk és pár percre rá beletesszük a borsót. Mikor már majdnem puhák a zöldségeink, beletesszük az apró kockára vágott húst, majd azt követően a csíkokra vágott májat.
 
Pár perc főzés után borsozzuk ízlés szerint, majd tejszínnel és tejföllel dúsítjuk levesünket. Fél citrom levével pikáns ízt adunk neki.

2021. January 10. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/865