A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja

 

A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja
 
Hozzávalók:
8 nagy szelet tarja
6 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál mustár
2 csapott evőkanál méz
1 kávéskanál majoránna
só őrölt
bors
őrölt kömény
 
Elkészítés: A tarjaszeleteket besózzuk, majd a zúzott fokhagymából, mustárból, mézből, majoránnából, borsból és őrölt köményből készült páccal egyenletesen, vékonyan bekenjük, és 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben.
 
Tepsibe rakjuk, 2 dl vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve 40 percig sütjük 200 C fokon.
 
Félidőnél megfordítjuk a tarjaszeleteket. 40 perc letelte után az alufóliát levéve, 180 C fokon sütjük tovább, mindkét oldalát szép pirosra.
 
Adhatunk mellé hagymás krumplit, krumplipürét, vagy akár sült krumplit is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. June 03. 00:00

Délvidék Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!

Délvidék
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. June 02. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Vörösboros marharagu

A Magyar konyha ínyencségei – Vörösboros marharagu
 
Hozzávalók:
1,5 kg marhalapocka, 5 cm-es darabokra vágva
olívaolaj
40 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 db sárgarépa, vastagra karikázva
15 dkg zeller
egy csipet kakukkfű
2 ágacska friss rozmaring ág
2 db babérlevél
2 dl pohár száraz vörösbor
3 evőkanál paradicsompüré
2 db 400 g-os hámozott negyedelt paradicsom konzerv (vagy ha már van, friss paradicsom, meghámozva)
4 db cseresznyepaprika
 
Elkészítése:
Az olajat egy nagy vastag falú lábasban közepes lángon felhevítjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk, majd több tételben az olajon minden oldalát megpirítjuk (4-5 perc adagonként). A lábasból kivesszük és egy tálba félretesszük.
 
Az összevágott vöröshagymát a sárgarépa- és zellerkarikákkal a lábasba tesszük, 3 percig pirítjuk (vagy amíg barnulni nem kezd), hozzáadjuk a kakukkfüvet, a rozmaringot és a babérlevelet, 1-2 percig tovább pirítjuk, amíg az illata érződni nem kezd. Ekkor hozzáöntjük a bort, két percit tovább főzzük, majd visszatesszük hozzá a húskockákat is.
 
Felöntjük egy kis vízzel, majd a lángot nagyobbra véve alatta felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő alatt két óráig – vagy amíg a marha meg nem puhul – tovább főzzük.
Hozzáadjuk a paradicsompürét,a cseresznyepaprikát, az összezúzott fokhagymát. Ha szükséges, sózzuk és borsozzuk és további tíz percig főzzük.
 
Ízlés szerint tésztával, galuskával, burgonyapürével, vagy főtt burgonyával tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. June 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé

                               

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé
 
Hozzávalók tíz főre:
5 kg ponty
1 kg vöröshagyma
10 dkg csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben
70 dkg házi gyufatészta
 
Elkészítés:
A dunai pontyot megtisztítjuk, irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk.
Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.
 
A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Hat liter vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk.
 
10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk erős tűzön.
 
Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.
 
Nos, hát ez egy bajai! Sok más főzési módja is van e kiváló ételünknek, melyeket majd a későbbiekben mutatunk be.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. June 01. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Almás csirke

                     

 

A magyar konyha ínyencségei – Almás csirke
 
Hozzávalók:
1 kg csirkecomb
0,5 kg savanykás alma
1 birsalma
0,5 kg krumpli
0,5 kg vöröshagyma
5-8 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál frissen őrölt kömény és 2 szem szegfűszeg
bors
borsikafű
 
Elkészítés:
Az almákat és a birsalmát megszabadítjuk magházuktól, cikkere vágjuk és egy tűzálló edénybe (vagy tepsibe) rakjuk.
 
A csirkehúst, sózzuk, és a fűszerekkel megszórjuk. A meghámozott krumplit hasábokra vágjuk. Ezeket is beletesszük a sütőedénybe, a közben nem túl vékony karikára vágott hagymával, valamint a megroppantott fokhagymákkal együtt.
 
Megsózzuk, majd kézzel összekeverjük az egészet, hogy egyenletesen oszoljanak el az edényben.
 
Kevéske vizet öntünk alá, de száraz fehérborral is megöntözhetjük. Rátesszük az edény tetejét (vagy ha tepsiben készítjük, alufóliával lefedjük), hogy saját gőzében puhuljon, és így tesszük be a sütőbe.
 
Előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon sütjük. Az alma, a hagyma is levet ereszt, és nagyon kellemes ízt adnak a csirkének illetve a krumplinak.
 
Mikor már szinte puha a hús levesszük az edény tetejét, illetve a fóliát - a húsokat az étel tetejére piszkáljuk, és 200 fokon 10 percig sütjük még lefedés nélkül az ételünket.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 31. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! Kárpátalja

                         

Kárpátalja
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképet, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!

2018. May 31. 00:00

Élisée Reclus - "Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. - Kárpát-haza

"Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. 
 
A magyar királyság földrajzi szempontból Európa egyik legösszefüggőbb területe. 
 
Bármint alakuljon is a közép-európai államok sorsa, bizonyos, hogy a magyarság mindig a legjelentékenyebb szerepet fogja játszani a Kárpátok által körülvett óriási arénában."
 
Élisée Reclus (1837-1916) -  földrajztudós, filozófus
 
fotón: Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki

C:\Users\user\Pictures\Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki 66.jpg

2018. May 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves

                        

A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves
 
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott vadhús (vaddisznó, szarvas, vagy őz)
ételízesítő
20 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
10 dkg karalábé
3 dl tejföl
petrezselyem zöldje apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
bors
őrölt pirospaprika (el is hagyható)
babérlevél pár szem boróka bogyó
pár szem szegfűbors
1 kávéskanál frissen őrölt köménymag
olaj
 
Elkészítés:
Kevés olajon a megroppantott szegfűborsot, borókabogyót és az őrölt köményt megfuttatjuk, és a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst, átpirítjuk azt is a hagymával, majd sózzuk, és egy kevés vizet teszünk hozzá, és fedő alatt megpároljuk, ha szükséges, mindig pótoljuk a vizet.
 
Amikor olyan 80%-os a hús puhasága, beletesszük az összes kockára vágott zöldséget, a babérleveleket, az ételízesítőt, az őrölt paprikát, az időközben kockára vágott, és egy külön serpenyőben kissé megpirított gombát, a megroppantott, és apróra vágott fokhagymát, és felöntjük vízzel, majd utána sózzuk.
 
Forrás után, lassú tűzön készre főzzük a levesünket. A végén hozzáadjuk a tejfölt és borsozzuk. Három-négy percig továbbforraljuk.
 
Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével. Ízlés szerint akár tárkonyecettel, vagy citromlével még pikásabbá tehetjük az ételünket.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 30. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! - Székelyföld térképei - Erdély

                         

Székelyföld
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
Tanulmányozzuk Székelyföld térképeit!
 
Osszuk meg az anyagot, hogy mások is megismerhessék!
Székelyföld három térképe:
 
kattints a térképekre - érdemes!

2018. May 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos
 
Hozzávalók:
1 kg rostélyos - 150 grammos szeletekben
20 dkg vöröshagyma
25 dkg db sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg petrezselyemgyökér
olaj - vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db babérlevél
1 teáskanál majoránna
citrom - szeletekben
mustár
cukor
bors
6-8 db kapribogyó
2 dl tejföl
 
Elkészítés:
Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségek felét, apróra vágjuk, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd felöntjük fél liternyi vízzel felengedjük és felforraljuk - tehetünk bele egy kis ételízesítőt.
A majorannát, a babérlevelet, a citromszeleteket is beledobjuk, összeforraljuk.
 
Közben a húst sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen megsütjük, majd sütés után a fűszeres zöldséges alapba tesszük, és lassan pároljuk, hogy egészen puha legyen, majd kivesszük belőle a húsokat, a babért, és botturmixxal pépesítjük a zöldségeket.
 
Az apróra vágott hagyma másik felét illetve a zöldségek másik felét, melyet "zsülienre" vágtunk, üvegesre dinsztelünk egy kevés olajon.
 
Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, felöntjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a pépesített mártásunkat,és felforraljuk. Két-három perc után belekeverjük a tejfölt. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanykássá tesszük, utánasózzuk, kicsi cukrot is teszünk bele, és borsozzuk.
 
Az előmelegített tálon tartott hússzeletekre halmozzuk a zöldséges szószunkat, bevonjuk vele azokat, és citromkarikákkal, petrezselyemmel zöldjével/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk.
 
Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 29. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/857