A Magyar konyha ínyencségei – Lencseleves kolbásszal

k

 

]

 
A Magyar konyha ínyencségei – Lencseleves kolbásszal
 
Hozzávalók: 40 dkg lencse
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 db kicsi zellergumó
1 db zeller szár
15 dkg vörös hagyma
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöldje
2 db babérlevél
1 evőkanál őrölt piros paprika
só ételízesítő
4 dl tejföl
30 dkg füstölt kolbász
 
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zöldségeket, és felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Kevés olajon üvegesre dinszteljük, közben hozzáadunk két kanálnyi lisztet, azzal is pirítjuk egy keveset, majd beletesszük az őrölt paprikát, felöntjük vízzel és beletesszük a kiválogatott, megmosott lencsét és a felaprított zöldségeket és a leveles zellerszárat.
 
Sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű ételízesítővel fűszerezzük. Forrás után kis lángon puhára főzzük. Közben, mikor már fő, beletesszük a babérleveleket, az összezúzott fokhagymát, és mikor már majdnem kész, belerakjuk a héjától megszabadított, felkarikázott kolbászt.
 
Ha megpuhultak a zöldségek és a lencse is, beletesszük a közben jól kikevert tejfölt, és az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
Egy rottyanás után kész az étel. Finom friss házi kenyérrel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

 

2019. March 09. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint

A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint
 
Hozzávalók:
2,5 dl liszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
10 dkg mazsola
csipet só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
4 tojás
olaj
 
Elkészítés:
Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával.
 
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, egy kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a normál palacsintatészta. Egy nagyobb palacsintasütőben megmelegítjük az olajat, beleöntjük a fele a tésztát.
 
Várunk, amíg az alja megszilárdul, megfordítjuk, így is sütjük kicsit, majd két fakanállal darabokra tépkedjük.
 
Azután a maradék masszát is ugyanígy megsütjük és széttépkedjük azt is.
 
Önmagában is finom, de cukorral, lekvárral az igazi.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 08. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülök babos káposztával

                           

 

A magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülök babos káposztával
 
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök
60 dkg savanyú káposzta
20 dkg tarkabab
25 dkg vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
olaj
6 gerezd fokhagyma
 
Elkészítés: A babot előző napon megtisztítjuk és beáztatjuk. A csülköt meleg vízbe tesszük, felforraljuk, levét kiöntjük, és friss vízben puhára főzzük. (Kuktában főzve, a főzési idő lényegesen lecsökkenthető)
 
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk, majd, hozzáadjuk a babot. Néhány percig együtt pároljuk, aztán felengedjük a csülök főzőlevével.
 
Ha a bab félig megpuhult, beletesszük a káposztát, szükség esetén további csülöklét öntünk rá.
 
A főzés vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor teljesen kész, puhára főtt, beletesszük a finomra vágott petrezselyme zöldjét is.
A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott csülök mellé körítésként tálaljuk. Adhatunk hozzá tejfölt is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 07. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Kürtőskalács legendája és receptje - Székelyföld - Erdély

[/cap

 

A magyar konyha ínyencségei - Kürtőskalács legendája és receptje - Székelyföld - Erdély
 
A kürtőskalács legendája:
 
A legnépszerűbb legenda szerint a kürtőskalács eredete a tatárjáráshoz kapcsolódik. A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni.
 
Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk.
 
Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és fölmutatták a tatároknak: „Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak.
 
Ez időtől nevezik a kürtőskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben e megnevezés alatt találhatjuk.
 
Receptje
Hozzávalók:
2 kg liszt
5 dkg élesztő
8 db tojás
1 liter tej
1 dl víz
1 kg kristálycukor
1 dl étolaj
3 db citrom
1 evőkanál só
6 tasak vaníliás cukor
20 dkg vaj
 
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy csipet liszttel.
 
5 egész tojást, és 3 darabnak a sárgáját a liszt közepébe ütjük. Hozzáreszeljük a 3 darab citrom héját és egynek a levét belecsavarjuk. Csipet sót, és két tasak vaníliás cukrot majd 10 evőkanál kristálycukrot beleöntünk, 1 dl olajjal együtt.
 
A felfuttatott élesztővel elkezdjük a dagasztást. Először a hozzávalókat keverjük el egymással, majd apránként a liszttel elegyítjük el és apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, lágy állagú tésztát kapjunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig.
 
Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.
 
1/6-odnyi részt szakítunk ki a tésztából, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel, folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel , szabályos formájúra sodrunk.
 
A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.
 
Faszénből, vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. (Sütés után, a még forró tésztát ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, vagy mogyoróval.)
 
A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 06. 00:00

Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves

                    

 

Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves
 
Hozzávalók:
50 dkg szamóca - szezonon kívül fagyasztott
5 dl tej
2 dl tejföl vagy tejszín
cukor vagy méz
 
Elkészítés:
A szamócát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt szamóca felét félretesszük.
 
A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és jó alaposan összeturmixoljuk. Hozzá keverjük a tejfölt vagy tejszínt. Annyi tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen a leves.
 
Ha szükséges - illetve ízlés szerint - mézet vagy cukrot adhatunk hozzá.Jól összeturmixoljuk.
 
Amikor kész, belekeverjük a félretett szamócadarabokat, és jól lehűtjük a levest.
 
Mentalevéllel díszítjük. Édesszájúak tejszínhabbal tálalhatják.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 05. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Toros leves

Magyar konyha ínyencségei – Toros leves
 
Hozzávalók:
» 20 dkg sertésmáj
» 10 dkg sertéstüdő
» 10 dkg lép
» 15 dkg vöröshagyma
» 15 dkg sárgarépa
» 10 dkg petrezselyemgyökér
» 10 dkg zellergumó
» olaj, vagy zsír
» 3 db babérlevél
» őrölt bors
» ecet
» 2 db zsemle
 
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, a többi zöldséget felkarikázzuk, majd együtt megpirítjuk őket.
 
A májat, tüdőt és lépet ledaráljuk, a zöldségekhez keverjük, lisztet szórunk rá és megpirítjuk. Vizet öntünk hozzá, beletesszük a sót, a babérlevelet, és megfőzzük. A végén ízlés szerint borsozzuk, ecetezzük.
 
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 04. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Libamáj zsírjában sütve

A Magyar konyha ínyencségei – Libamáj zsírjában sütve
 
Hozzávalók:
80 dkg libamáj
1,6 kg libaháj
10 dkg vöröshagyma
5 dkg fokhagyma
3 szem szegfűszeg
15 szem fekete bors
tej
 
Elkészítés:
A sütés előtt pár órával libamájat beáztatjuk a tejbe, amibe 2-3 gerezd foghagymát teszünk összezúzva. Egy edény aljára libahájat terítünk, erre ráfektetjük a lecsepegtetett májat.
 
Beletesszük a megtisztított és félbevágott vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát és a fűszereket. Betakarjuk a maradék libahájjal és felöntjük a húslevessel.
 
Lefedve, lassan gyöngyöző tűzön a máj nagyságától függően 20-40 percig nagyon lassan forraljuk.
Ekkor a májat kivesszük, és a főzőlevünket - fedő nélkül, forró tűzön - addig forraljuk, míg minden lé el nem párolog, és a háj zsírjára sül.
 
Ezután a zsírt szűrőn keresztül leszűrjük. (Vigyázat! A forró zsír miatt műanyag szűrő nem használható!) Egy szép tál aljára néhány merőkanál libazsírt öntünk, és hideg helyen megdermesztjük.
 
Ráhelyezzük a közben kihűlt libamájat, és óvatosan ráöntjük a többi libazsírt. Újra megdermesztjük.
 
Friss házi kenyérrel, lila hagymával, paradicsommal és paprikával kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 03. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Cserépben sült zöldséges-fehérboros csirke

                         

 

A magyar konyha ínyencségei – Cserépben sült zöldséges-fehérboros csirke
 
Hozzávalók:
6 db csirke alsó comb
6 db csirke felső comb
20 dkg zöldbab
25 dkg vöröshagyma
8-12 gerezd fokhagyma
1 nagy db sárgarépa
1 nagy db
petrezselyemgyökér
2 db db paprika
2 db db paradicsom
0.5 kg burgonya
5 dkg füstölt húsos szalonna
2 dl fehérbor
1 csipetnyi kanál kakukkfű
1 evőkanálnyi rozmaring
 
Elkészítése: A római cseréptálat 10-20 percre hideg vízben áztatjuk. A megtisztított csirkecombokat megsózzuk, befűszerezzük a szárított kakukkfűvel és a rozmaringgal.
 
A zöldbabot felszeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, és felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, a fokhagymát megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
 
A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. A felszeletelt zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a felcsíkozott szalonnát, sózzuk, majd a római tálba öntjük.
 
A fűszeres csirkecombokat a zöldségekre sorakoztatjuk, és ráöntjük a fehérbort. A római tálra rátesszük a tetejét, és készre sütjük a csirkét. Az utolsó 20 percben levesszük a római tál tetejét, és így fejezzük be a sütést.
Természetesen más, nem cserépedényben is készíthetjük.
A sütési hőfok: 180°C
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Tócsniba bújt sertésszelet

A magyar konyha ínyencségei – Tócsniba bújt sertésszelet
 
Hozzávalók:
6 szép nagy szelet sertéslapocka
bors
A bundához:
4 közepes durvára reszelt burgonya (nyersen)
1 tojás
3 evőkanál liszt
1 dl kefir
1 kisebb csokor petrezselyemzöld felaprítva
bors
2 gerezd fokhagyma reszelve
 
Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
 
A burgonyát nyersen lereszeljük és összekeverjük a bunda további hozzávalóival.
 
A szeleteket belemártjuk lisztbe, majd a krumplis masszába és forró olajban, lassú tűznél, fedő alatt kisütjük.
 
Tálaláskor tejföllel megkenjük a szeleteket, majd reszelt sajttal megszórjuk.
 
Természetesen más húsból is készíthető!
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 01. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi tárkonyos csirkeraguleves

 

[

A Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi tárkonyos csirkeraguleves
 
Hozzávalók:
50-70 dkg csirkeaprólék
2 db közepes nagyságú sárgarépa
2 db közepes nagyságú petrezselyemgyökér
1 db kis karalábé
1 db kis zeller
15 dkg zöldborsó
1 db közepes zöldpaprika
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 szál zeller zöldje
2 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt
1 kávéskanál tárkony
1 teáskanál tárkonyecet
bors
1 evőkanál ételízesítő
olaj
 
Elkészítés:
Forró olajon kevergetve párolni kezdjük az apróra vágott zöldségeket, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, kockára vágott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkeaprólékot, és továbbra is kevergetve pároljuk.
 
Rövid idő múlva felöntjük kb. 2-2,5 liter hideg vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott zeller zöldjét, a zöldborsót.
 
Sózzuk, fűszerezzük ételízesítővel, tárkonnyal, felforraljuk, majd alacsony lángon készre főzzük.
 
Közben a tejfölt, tejszínt simára keverjük a liszttel, majd egy keveset a levesből hozzákeverünk,a hőkiegyenlítés miatt. Hozzáadjuk a leveshez, és kiforraljuk.
 
Ízlés szerint borsozzuk, és mikor kész apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg. Végül kevés tárkonyecettel pikánssá tesszük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. February 28. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/859