Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska

Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska
 
Hozzávalók:
1 kg krumpli
40-45 dkg liszt
1 teáskanál só
2 tojás
50 dkg juhtúró (juhsajt)
15-20 dkg füstölt szalonna
tejföl
 
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán lereszeljük, picit kicsavarjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tojást, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a liszt mennyisége, annyit tegyünk, amennyitől galuskaszerű tésztát nyerünk.
 
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Egy kicsit tovább kell főzni, azután, hogy a galuskák feljönnek a víz tetejére, kóstolással meg lehet állapítani, hogy mikor kész.
 
A szalonnát apróra kockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük, a túrót elmorzsoljuk, a sajtot lereszeljük.
 
A leszűrt krumplis galuskákat hideg vízzel leöblítjük, és megforgatjuk a szalonnapörcös zsírban és a juhtúróban.
 
Tejföllel megöntözve tálaljuk. Nagyon finom pörköltekhez is köretként!

2019. January 10. 00:00

"Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség"

                                   

"Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség" Wass Albert (1908-1998) - költő, író

2019. January 10. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Lángos

                       

 
A Magyar konyha ínyencségei – Lángos
 
Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
só, langyos víz
olaj
 
Elkészítése:
Az élesztőből langyos vízzel, 1-2 kiskanál cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, melyet meleg helyen 10 perig kelesztünk. Ha kész hozzáöntjük a liszthez, amihez előzőleg hozzákevertük a sót. Langyos víz hozzáadásával jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztát készítünk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
 
Ha megkelt kb. 2 cm vastagságúra kisodorjuk, vagy csak kézzel széthúzzuk, feldaraboljuk, és még 10 percet letakarva pihentetjük. Sütés előtt kissé megnyújtjuk őket, és forró olajban kisütjük.
Ehetjük fokhagymás olajjal bekenve, és/vagy reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel, vagy sóval meghintve - hagyományosan, "pucéran".
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 10. 00:00

Lázár Vilmos - aradi vértanú

                           

 

Október 6 - az aradi vértanúk kivégzésének napja - a magyarok gyásznapja
 
Kivégzése előtti éjjel írta a feleségének:
"Adj gyermekeink mindegyikének, ha kilép a világba, egy emléket tőlem - előjeléül annak, hogy az, aki becsületesen és tisztán élte egész életét - nyugodtan bír meghalni, ha ártatlanul is, mint én."
 
Lázár Vilmos (1817-1849) - aradi vértanú

2019. January 10. 00:00

Napjainkban különösen aktuális kossuth Lajos

                             

"Az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás."

Kossuth Lajos (1802-1894) - államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke

2019. January 10. 00:00

Ady Endre mintha a máról, nekünk írta volna

                               

"Most pedig jöjj, jó magyarság, Nomádságnak szabad élte, Nyugat ellen Nyugatot hozz S csörtess új erőt a vérbe: Sokáig nem tarthat ez a zavar." Utálatos, szerelmes nációm - részlet Ady Endre (1877-1919) költő, újságíró

2019. January 10. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsós gombapörkölt

                             

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsós gombapörkölt
 
Hozzávalók:
40 dkg csiperkegomba - ha van erdei gomba
30 dkg zöldborsó
15 dkg vöröshagyma
10 dkg zöldpaprika
1 db paradicsom
kevés olaj, vagy más zsiradék
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
bors
 
Elkészítés:
A felmelegített olajon megfuttatjuk a köményt, majd az apróra vágott vöröshagymát, és zöldpaprikát üvegesre pároljuk. Beletesszük a nem túl kicsi cikkere vágott gombát, mellyel tovább pirítjuk.
 
Ha elfőtt a leve, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, de amint elkevertjük, már adunk is hozzá egy kevés vizet, hogy le ne égjen.
 
Ezután következik a zöldborsó, majd sózzuk, és beletesszük a felvágott paradicsomot is. Kevés vizet adunk hozzá, és lassú tűzön puhára pároljuk.
 
Ha kész, ízlés szerint borsozzuk. Tehetünk bele tejfölt is, de úgy megint egy egészen más - szintén ízletes ételt kapunk.
 
Galuskával, vagy párolt rizzsel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 09. 00:00

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) - festő

                               

Csendes szerénységben él a cédrus, ezredekre kiható türelemmel - türelemmel kell élnie egy nemzetnek is, amíg a koronáját nem éri el.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) - festőművész

2019. January 09. 00:00

Leiningen-Westerburg Károly (1819-1849) - aradi vértanú

                             


Leiningen-Westerburg Károly (1819-1849) - aradi vértanú
 
A hibátlan jellemű, lovagias tiszt rendkívül érzékeny volt katonai becsületére, a kivégzése előtti percekben is ama rágalmak ellen tiltakozott, melyek szerint Budavár visszavételekor az elfogott osztrák katonákkal kegyetlenkedett volna.
Szavait - Tichy osztrák őrnagy, a kivégzés parancsnokának intésére - a dobok dübörgése némította el.

2019. January 09. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Májpástétom

Magyar konyha ínyencségei – Májpástétom
 
Hozzávalók:
50 dkg pulykamáj
30 dkg pulykahús
25 dkg vöröshagyma
4 kávéskanál majoránna
késhegynyi mustár
késhegynyi borsikafű (más néven csombor) - bors helyett is jó
bors ízlés szerint
20 dkg vaj, vagy pulyka-, illetve libazsír
olívaolaj
 
Elkészítés:
A májakat megmossuk, leitatjuk róluk a vizet. 5 cm-es darabkákra vágjuk, és kevés olajban kisütjük egy teflon edényben, közepes lángon, pár perc alatt. Nem engedjük, hogy "vénné" váljon!
 
A vöröshagymákat megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd üvegessé dinszteljük kevés só hozzáadásával. Ezután beletesszük az 5 centiméteresekre vágott húst. Átpirítjuk, majd puhára pároljuk. A végén fedő nélkül zsírjáig sütjük.
 
Lehúzzuk a tűzről, és hozzátesszük a borsikafüvet, a majoránnát, a borsot, és egy kicsi mustárt.
 
Az összetevőket a vajjal, vagy zsiradékkal együtt összeturmixoljuk, vagy finom lyukú darálón ledaráljuk.
 
Jól összekeverjük, és megkóstoljuk, és ha szükséges még, ízesítjük.
 
Jól belenyomkodjuk a tálaláshoz kiválasztott edényébe. Állni hagyjuk legalább egy napot, hogy ízek összeérjenek.
 
Nagyon sok variációja létezik ennek a finom csemegének, attól függően, hogy milyen májból, húsból készítjük. Egyes receptek szerint tehetünk még egy szál sült sárgarépát, esetleg zsiradékként kisütött füstölt szalonnát, kemény tojást, illetve ízlés szerinti más fűszereket.
Egyik változata finomabb, mint a másik.
 
Friss zöldségekkel, házikenyérrel tálaljuk. Télen a házi savanyúság is nagyon illik hozzá!

2019. January 08. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/859