A Magyar konyha ínyencségei – Konyakos kacsasült

A Magyar konyha ínyencségei – Konyakos kacsasült
 
Hozzávalók:
1 db pecsenyekacsa
1 nagyobb fej vöröshagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
5 dkg liszt
2 dl vörösbor
5 cl konyak
15-20 dkg kacsamáj
olívaolaj,
csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
kakukkfű
 
Elkészítése:
A kacsát megszabadítjuk aprólék részeitől. A hagymát negyedeire vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, mindezeket kevés olívaolajon megpirítjuk.
 
Megszórjuk a liszttel, ráöntjük a konyakot, a vörösbort, és kevés vizet is adunk hozzá. A babérlevéllel, kakukkfővel és sóval ízesítjük.
Fedő alatt erős tűzön forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
A kacsa máját kevés olajon átsütjük, áttörjük, hozzáadjuk a mártásomhoz.
 
Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kiemeljük egy vágódeszkára, feldaraboljuk, tálra rendezzük. A zsírjától megszabadított szaftját mártásba öntjük, összeforraljuk.
 
A mártással meglocsoljuk kacsánkat, pirított burgonyával, sült almával tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. November 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Borsos tokány

                       

 
A magyar konyha ínyencségei – Borsos tokány
 
Hozzávalók:
1 kg marhalapocka, esetleg lábszár
olíva olaj
20 dkg vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
fokhagyma
őrölt bors
majoránna
 
Elkészítés:
A húst ujjnyi vastagságú, 6 centiméteres csíkokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és azzal egy kicsit pirítjuk. Belemorzsolunk egy fél evőkanálnyi majoránnát.
 
Beletesszük a húst, megsózzuk, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem főtte.
 
Ezután kevés vizet adva hozzá fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy csak rövid lében párolódjon.
A párolás vége felé tesszük bele a zúzott fokhagymát ízlés szerinti mennyiségben. Mikor megpuhult a hús, borsozzuk.
 
Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé, valamint savanyúságot, vagy friss salátát.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. November 28. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt
 
hozzávalók
1.5 kg nyúlhús (egy egész nyúl)
30 dkg vöröshagyma
olaj
őrölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
babérlevél
majoranna ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 db cseresznyepaprika
1 db tv paprika
1 db paradicsom
 
Elkészítés:
A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
 
Kevés olajban a köménymagot egy kicsit megpirítjuk, majd beletesszük az kockára vágott hagymát és a paprikát. .
 
Egy jó evőkanál fűszerpaprikát adunk hozzá, valamint az összenyomott fokhagymát, és végül végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig kis lángon dinszteljük.
 
Hozzáadjuk a többi fűszert, a paradicsomot és a cseresznyepaprikát, majd felöntjük 2 dl vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük.
 
Galuskával, főtt tésztával tálaljuk, friss salátát adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. November 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában
 
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
a bunda alapanyagai:
3 db tojás
15 dkg reszelt sajt
15 dkg db burgonya reszelve
késhegynyi őrölt bors
2 dl tejföl
10 dkg finomliszt
étolaj
 
Elkészítése:
A csirkemellet felszeleteljük. Megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róluk.
 
Mind két oldalát besózzuk és a bundához valókat összekeverjük. Először lisztbe, majd a masszába forgatjuk a szeleteket és fedő alatt, lassú tűznél, forró olajban kisütjük.
 
Párolt rizzsel, illetve zöldségekkel, vagy/és sült krumplival körítve tálaljuk. Friss salátát, vagy savanyúságot is adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!
 
 

2020. November 25. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Lángos

                       

 
A magyar konyha ínyencségei – Lángos
 
Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
só, langyos víz
olaj
 
Elkészítése:
Az élesztőből langyos vízzel, 1-2 kiskanál cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, melyet meleg helyen 10 perig kelesztünk. Ha kész hozzáöntjük a liszthez, amihez előzőleg hozzákevertük a sót. Langyos víz hozzáadásával jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztát készítünk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
 
Ha megkelt kb. 2 cm vastagságúra kisodorjuk, vagy csak kézzel széthúzzuk, feldaraboljuk, és még 10 percet letakarva pihentetjük. Sütés előtt kissé megnyújtjuk őket, és forró olajban kisütjük.
Ehetjük fokhagymás olajjal bekenve, és/vagy reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel, vagy sóval meghintve - hagyományosan, "pucéran".
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. November 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával

                           

A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával
 
Hozzávalók:
sovány harcsafilé szeletek
zsenge uborka
színes paprika
paradicsom
lila hagyma
kapor
joghurt
őrölt bors
étolaj
liszt
 
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, tetszőlegesen felaprítjuk (szeletbe,csíkokra), összekeverjük.
 
Sóval, borssal ízesítjük a joghurtot, és belekeverjük az apróra vágott kaprot. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízei.
 
A harcsaszeleteket nem túl sűrűn bevagdossuk, beirdaljuk, de nem vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk, és 10-15 percig hagyjuk állni, majd lisztbe forgatjuk, és teflonos serpenyőben, amelyet vékonyan beolajoztunk mindkét oldalán pirosra sütjük.
kattints a képekre - érdemes! 

2020. November 24. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás

                   

 

A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás
 
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (zöld színű)
1 nagyobb fej hagyma
1 db zöldpaprika - apróra kockázva
1 db paradicsom
olaj
3 dl sovány tejföl
1 csomó petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
ételízesítő
ecet
cukor
(egy csokor kapor, megbolondítja - aki szereti :D)
 
Elkészítés:
A megmosott zöldbab két végét levágjuk és körülbelül négy centiméteres darabokra aprítjuk. Az apróra vágott hagymát és paprikát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel.
 
Beletesszük a babot, a felszeletelt paradicsomot, a sót, és ízlés szerinti ételízesítőt (apróra vágott kaprot). Utánatöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára pároljuk.
 
Az apróra vágott petrezselymet összekeverjük a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel, egy csapott evőkanál cukorral, majd összeforraljuk a babbal.
 
A végén ízlés szerinti mennyiségű ecetet teszünk bele, hogy kellemesen savanykás íze legyen. Sült húsokkal, oldalassal, fasírttal, sült hallal, vagy tükörtojással tálaljuk, kiváló egytál étel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. November 24. 00:00

Páll Lajos (Korond, 1938– Székelyudvarhely, 2012) - költő, festőművész

 

       

       

Páll Lajos (1938 – 2012) képeiből – I. album
 
Kedves Barátaink! 
 
Szomorúan emlékezünk Páll Lajosra, aki már 2012 novemberében távozott közülünk.
A kivételes tehetségű korondi költő és festőművész. A Magyar Művészeti Akadémia tagjára, kiváló barátunkra egy rendkívüli “kiállítással” emlékezünk. 
 
A Patrióta Európa Mozgalom egy olyan Páll Lajos anyaggal rendelkezik, amely közel 100 fotóból áll , és amely párját ritkítja – ilyen nincs még egy a világon! 1992-ben a Budapest Galériában mi,  barátai (Kollár K. Attilával és Sellei Abával) egy nagy kiállítást szerveztünk addigi alkotásai legjavából. 
 
A professzionális fotóssal, Váli Miklós barátunkkal abban a megismételhetetlen pillanatban az összes kiállított képét lefényképeztettük – ugyanis az ott bemutatott festményei sem azelőtt, sem azóta nem voltak, de ezután sem lesznek úgy együtt elérhetőek, mint akkor voltak. 
 
Kanadától, Kecskemétig, Szeredától Bécsig terjed azoknak a barátoknak, gyűjtőknek a sora, akik arra az alkalomra “visszaadták” Lajosnak a képeiket. 
 
Nos ebből az anyagból fogunk három alkalommal egy-egy összeállítást bemutatni a oldalunkon. Ez az esemény annyira kivételes, hogy nem csak ezek a képei, de más festményei sem voltak megtalálhatók eddig az interneten, hiszen ő nem foglakozott a számítópéppel, mások pedig meg mind ezidáig csupán egy kép képet tettek fel a megosztó oldalakra tőle - azokat is rossz minőségben. 
 
Isten áldja barátunk emlékét, Önök pedig fogadják szeretettel Páll Lajos ritkán, de számítógépen eddig egyáltalán nem láthatott képeit. 
 
Barátsággal: Mészáros László - a Patrióta Európa Mozgalom alapítója

                

2020. November 24. 00:00

Boldizsár István (1897-1984) festményeiből

                       

Boldizsár István (1897-1984) festményeiből
 
1917-1918-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Réti István növendékeként tanult. 1918 nyarán Nagybányára kerül Lyka Károly támogatásával, ahol Réti mellett Thorma János is oktatja, itt ismerkedett meg Szőnyi Istvánnal. 1919-ben a kecskeméti művésztelepen is dolgozott Iványi Grünwald Béla mellett.
 
Később Münchenben tanult tovább. 1924-ben Budapesten telepedett le, de nyarait a II. világháború kitöréséig Nagybányán töltötte.
 
Nagybányai korszaka után a Balaton került előtérbe. Művészete a 30-as évektől könnyedebbé vált. 1926-tól a festmény kiállítások rendszeres résztvevője.
 
1929-ben a barcelonai világkiállításon bronzérmes lett. 1930-ban megkapta a Szinyei Társaság Zichy-díját, két évvel később a Szinyei Társaság tájkép díját. 1932-33-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán képezte magát, ezután Réti István tanársegédjeként dolgozott. 1941-49 között a Főiskola festészet és alakrajz tanára volt. 1977-ben 36 alkotását Orosházának ajándékozta, amelyekből 1979-ben önálló képtár nyílt.
 
Munkáit a Nemzeti Galériában őrzik.

2020. November 22. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt

Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt
 
A jó kakaspörkölt titka, hogy az "alapanyag", jó öreg legyen. A vén, több éves kakasból lehet főzni igazán ízletes, testes, jó ragacsos pörköltet.
 
Hozzávalók:
1 nagy kakas - alkatrészeire bontva
a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
kilogrammonként egy evőkanál piros paprika
cseresznye paprika ízlés szerint
2 -3 nagy zöld paprika
2 nagy érett paradicsom
bors
köménymag
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék (lehet maga a kakas zsírja is)
 
Elkészítés:
Zsiradékon megpattogtatjuk a köménymagot. A hagymát hozzátesszük, aranyszínűre pirítjuk a szintén kockára vágott zöldpaprikával együtt.
 
Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Kis tűzön a húst a saját leve gyorsan ellepi.
 
Sózzuk, és beletesszük a cseresznyepaprikát. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan, takaréklángon készre főzzük.
Ez beletelhet 3-5 órába is, a kakas korától függően.
 
Közben szükség szerint az elfőtt levét mindig vízzel pótoljuk. Fél órával a főzés befejezése előtt a kis kockára vágott paradicsomokat és a őrölt paprikát is beletesszük.
A legvégén ízlés szerint tehetünk bele egy kis őrölt borsot is.
 
Galuskával tálaljuk, de túrós csuszával is kiváló. Sokan a végén hasábra vágott burgonyát főznek bele. Úgy fenséges étek.
 
Friss házikenyeret, savanyúságot, vagy nyáron friss salátát tálalunk hozzá.

2020. November 21. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/865