Nemzeti divattá vált, hogy soha, semmi nem jó - hogy folyamatosan siránkozunk

                                 

Merjük kimondani gyermekeink, fiataljaink előtt, hogy ennyi cipőnk, ruhánk soha nem volt, és őseinknek sem volt az elmúlt ezer év alatt, és azt is mondjuk el, hogy ilyen mennyiségű élelmiszer, információ, luxuscikk soha nem volt még a Kárpát-medencében.

Böjte Csaba (1959) - ferences szerzetes

2019. October 05. 00:00

A nemzet megmaradásának a záloga: a gyermek!

                        A leghatékonyabb magyar ellenállás ellenfeleinkkel, ellenségeinkkel szemben - a bőséges gyermek áldás!

2019. October 05. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsópüré

                   

Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsópüré
 
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
kevés olíva olaj
1 csipet só
2 dl tej
 
Elkészítése:
A zöldborsót pici olívaolajon elkezdjük párolni, majd a tej hozzáadásával puhára pároljuk. Közben kicsi sót is teszünk bele.
 
Botmixerrel pürésítjük. Természetesen ez a művelet turmixszal is elvégezhető.
 
Sült hallal, fasírttal, sült hússal, vagy tükörtojással tálaljuk.

2019. October 04. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Túrós csokis csiga

Magyar konyha ínyencségei – Túrós csokis csiga
 
Hozzávalók:
tésztához:
25 dkg finomliszt
fél dl langyos tej
3 csapott evőkanál kristálycukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
140 g natúr joghurt
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 
A töltelékhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 csapott evőkanál krémes tejföl
5 dkg étcsokoládé
(ízlés szerint ribizli)
 
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk
Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék 2 evőkanál cukorral és a kakaóporral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, végül annyi joghurtot, hogy egy jó lágy tésztát kapjunk - ha egy picikét ragad, az sem baj! (Kevés liszt vagy joghurt/tej hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Azért adjuk hozzá utoljára a joghurtot fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell mind.) Letakarva duplájára kelesztjük.
 
A töltelékhez valókat jól összekeverjük. (Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy krémes legyen az állaga, ne száradjon ki majd a sütés után. De túl lágyra se csináljuk, mert elázik sütés közben a tészta!)
Ízlés szerint tehetünk bele ribizliszemeket. Még különlegesebbé teszi a süteményünk ízhatását.
 
A csokit lereszeljük vagy apró darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát kb. 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 4-5 mm vastagra.
Egyenletesen megkenjük a túrós töltelékkel és meghintjük a csokival. Kb. 2,5 cm széles csíkokra felvágjuk, majd a csíkokat szorosan feltekerjük csiga alakban. Sütőpapíros tepsire helyezzük.
Előmelegített, 170 fokon, légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük.

2019. October 03. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Vesevelő

A magyar konyha ínyencségei – Vesevelő
 
Hozzávalók:
6 db sertésvese
30-40 dkg velő
20 dkg vöröshagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db zöldpaprika
 
Elkészítés: A vesét kettévágjuk, és a fehér részeket a belsejéből alaposan kivágjuk, ne maradjon benne pici sem.
 
Vágódeszkára tesszük, az egyik kezünkkel lefogjuk, a késsel kettéhasítjuk, majd enyhén mélyedést formálunk, ahogy vágjuk, így szinte mind kijön az első vágáskor.
Ezután még a szélén maradt fehér ereket, sötét foltokat is kimetsszük belőle. Kéz meleg vízbe tesszük, és áztatjuk 1-2 órát. A vizet 2-3 alkalommal lecseréljük.
 
Ezután hosszában kettévágjuk a vesét, és felszeleteljük 3-4 mm széles csíkokra. Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát megdinszteljük a felszeletelt paprikával együtt.
 
Előbb a pirospaprikát, majd a vesét rátesszük a hagymára, és gyakran kavargatva addig sütjük, míg majdnem zsírjára sül.
 
Ez pár perc. Vigyáznunk kell, mert a vese is úgy viselkedik, mint a máj: ha túlfőzzük, egyre keményebb lesz.
 
Közben beletesszük velőt, amelyet nagy kockákra vágtunk, és együtt sütjük még 3-4 percig. Közben ízlés szerint borssal és sóval fűszerezzük.
 
Ha nincs alatta elég folyadék, tehetünk hozzá kevés vizet. Finom szaftos ételt kapunk.
 
Friss házikenyérrel, petrezselymes krumplival esetleg párolt rizzsel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 02. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta

 
A Magyar konyha ínyencségei – Jércemell saláta
 
Hozzávalók:
1 nagy sült vagy grillezett jércemell bőr nélkül
15 dkg csemegeuborka
15 dkg héjában főtt krumpli
15 dkg alma
30 dkg jégsaláta
5 dl sovány tejföl
cukor
1 kávéskanál mustár
citromlé
bors
 
Elkészítés: A tejfölt simára keverjük, sóval, mustárral, cukorral és kevés citromlével, beletesszük a laskára vágott sült, vagy grillezett csirkehúst.
 
Savanykás almát (Idared) megszabadítjuk a magházától, és kis kockákra vágjuk, a jégsalátával, az uborkával, a meghámozott főtt krumplival.
 
Végül a finomra vágott kaporral is ízesíthetjük (elhagyható). Ízlés szerint borsozhatjuk is.
 
Mikor minden összetevő a tálba került, jól átforgatjuk. Tálalás előtt legalább fél napra hűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 01. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Nyári töltött káposzta

                           

 

A magyar konyha ínyencségei – Nyári töltött káposzta
 
A nyári töltött káposzta, egy valóban egészséges, sovány, könnyű ételünk. Az alapja a kovászolt savanyú káposzta.
 
Hozzávalók:
2 kg fejes káposzta
10 dkg vöröshagyma
1 kg darált hús - sertés, vagy pulyka
15 dkg rizs
bors
őrölt piros paprika kömény
3 babérlevél
2 csokor kapor
 
Elkészítés: Egy ötliteres üveg aljába tesszük a kaprot. Erre szorosan rányomkodjuk az apróra vágott, vagy gyalult káposztát. Közben dobunk bele pár babérlevelet, fekete borsot, majd a tetejére nyomkodunk 12-15 külső káposztaleveleket, és némi köménymagot.
 
Három liternyi vizet felforralunk, három evőkanál sót keverünk bele, és ráöntjük a káposztára, majd egy szelet kovászos kenyeret teszünk a tetejére.
 
Lefedjük az üveget, és időjárástól függően 3-5 nap alatt lesz belőle kész savanyú káposzta a napon. A kenyeret fél nap után vegyük le róla.
 
A töltelékhez 1 közepes vöröshagymát apróra vágunk. A rizst bő folyó víz alatt megmossuk. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót (3 dkg), és a fűszereket: frissen darált borsot, köménymagot, pirospaprikát, esetleg egy kevés apróra vágott kaprot, majd a rizst, illetve két marék apróra vágott savanyú káposztát.
 
Jól összedolgozzuk. A fazék aljára tesszük az apróra vágott káposzta felét, majd egymás mellé helyezzük a töltött káposztákat, végül befedjük a maradék vágott káposztával.
 
Annyi vizet, illetve káposztalevet öntünk rá, hogy jól ellepje, megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük, a forrás után körülbelül egy órát. Mikor már csak húsz percnyi idő van hátra főzésből megszórjuk a tetejét pirospaprikával.
Megkóstoljuk, s ha szükséges utána sózzuk.
 
Friss házikenyeret adunk hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. September 30. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Gesztenyével töltött pulykamell

Magyar konyha ínyencségei – Gesztenyével töltött pulykamell
 
Hozzávalók:
80 dkg pulykamell
10 dkg gesztenyepüré (natúr, nem édes)
1 db tojás
1 db zsemle
őrölt bors
olaj a sütéshez
 
Elkészítés:
A pulykamellből 4 db nyitott szeletet vágunk, a leeső részt ledaráljuk. Áztatott zsemlét, tojást, gesztenyepürét és a fűszereket a darált hússal jól összekeverjük.
 
A nyitott szeleteket gyengén megkloffoljuk. Tojással lekenjük a hússzeletet, fűszerezzük sóval, borssal.
 
Az ölteléket rúd formában ráhelyezzük a pulykamellszeletekre. Felgöngyöljük, alufóliába szorosan becsomagoljuk. Tepsiben tesszük, s kevés víz aláöntésével a sütőben majdnem készre pároljuk. Kicsomagoljuk finom olajjal történő többszöri locsolgatása mellett, aranysárgára sütjük.
 
Egy kis pihentetés után felszeleteljük, saját szaftjában tálaljuk. Sült ananászszelettel, őszibarackkal, aszalt szilvával, narancsgerezddel, friss fűszernövényekkel díszítjük, és nagy szemű finom párolt rizst adunk mellé köretnek.

2019. September 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Kapros töltött tök

                         

 

A magyar konyha ínyencségei - Kapros töltött tök
 
Hozzávalók:
2 db zsenge tök
30 dkg darált hús - sertés vagy pulyka
15 dkg nem teljesen megfőtt rizs
10 dkg vöröshagyma kockára vágva
2 csokor kapor összevágva
tejföl
bors
10-15 dkg reszelt sajt
esetleg 1 db piros színű paprika kockázva.
 
Elkészítés: Üvegesre dinszteljük a hagymát, majd beletesszük a darált húst. Sózzuk, esetleg egy kis ételízesítőt adunk hozzá. Fűszerezzük sóval és az apróra vágott kaporral.
 
Készre pároljuk, majd hozzáadjuk a közben megpárolt, nem teljesen puha rizst, és ízlés szerint megborsozzuk. Keverhetünk hozzá egy felkockázott piros paprikát.
 
A tököt megmossuk, levágjuk a végeit, meghámozni nem kell, mert még zsenge a héja. Hosszában kettévágjuk és kivájjuk a belsejét.
 
Megsózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. Egy tepsibe tesszük a megtöltött tököket. Ízlés szerinti mennyiségű tejföllel fedjük be a tetejét. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és előmelegített 180 fokos sütőben 25 percig pároljuk.
 
Ekkor levesszük a róla a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal, és fólia nélkül visszahelyezzük a tepsibe - pirosra sütjük a tetejét.
 
Ez újabb 10-15 perc.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. September 28. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Nyári fejtett bableves csipetkével

        

 

Magyar konyha ínyencségei – Nyári fejtett bableves csipetkével
 
Hozzávalók:
50 dkg fejtett bab
50 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, darab zeller és karalábé) - aprítva
1 nagy vöröshagyma - finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma - összezúzva
2-3 babérlevél
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
1-1 paradicsom és zöldpaprika, csak behasítva
zeller és petrezselyem zöldje
3 dl tejföl
1 bő evőkanál liszt
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
ecet
 
csipetkéhez:
1 tojás
liszt, amennyit felvesz
csipet só
 
Elkészítés:
A felhevített olajban az aprított zöldségeket a vöröshagymával magas hőfokon, kevergetve, pár percig dinszteljük, majd belepirítjuk a lisztet.
 
Meghintjük pirospaprikával, és felengedjük vízzel. Amikor felforr, beleöntjük a babot, a zeller zöldjét, a babérlevelet, a paradicsomot, a zöldpaprikát, sózzuk, és beletesszük a fokhagymát is.
 
Tehetünk bele egy kis ételízesítőt is. Ameddig puhul a bab, 1 tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, pár perc pihentetés után enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.
 
Amikor megpuhult a bab, a csipetkét is hozzáadjuk, majd mikor már a csipetke is majdnem puha, a kikevert tejfölt, és az apróra vágott petrezselyem zöldjét is hozzákeverjük.
 
Amennyiben szükséges, utána ízesítjük - a legvégén ízlés szerint ecetezzük.
 
Tálaláskor még tehetünk az asztalra további tejfölt.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. September 27. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/862