A magyar konyha ínyencségei – Tepsiben sütött rántott szelet őszibarack befőttel

A magyar konyha ínyencségei – Tepsiben sütött rántott szelet őszibarack befőttel
Hozzávalók:
1 kg csont nélküli karajszelet
liszt
zsemlemorzsa
3 db tojás
 
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, majd besózva kicsit állni hagyjuk, a szokásos módon bepanírozzuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a hússzeleteket.
 
Mindkét oldalukat kevés olajjal megkenjük, majd 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.
 
Sütés közben, ha már a felső része kezd pirosodni, átfordítjuk, hogy a másik oldala is megpiruljon.
 
Tejjel, tejszínnel, vajjal kikevert krumplipürével, és őszibarack befőttel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Ropogós sült oldalas

                     

 
 
A magyar konyha ínyencségei – Ropogós sült oldalas
 
Hozzávalók:
1 kg csíkokra vágott vastagon hagyott, húsos oldalas
1 fej fokhagyma
1 fej hagyma
50 dkg zsír
 
Elkészítés:
Az oldalas minden oldalát besózzuk, tepsibe tesszük. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és egyenletesen elosztjuk a húson.
A vöröshagymát felkarikázzuk és szintén rátesszük a húsokra.
 
A zsírt épp csak folyósig melegítjük, majd ráöntjük. Alufóliával lefedve hűtőben hagyjuk 1-2 órát, hogy összeérjen.
 
Sütés előtt 2 dl vizet öntünk alá, és 1 órát sütjük a sütőben, közepes lángon. Majd a fóliát levéve, zsírral locsolva 30 perc alatt nagy lángon megpirítjuk.
 
Párolt, vagy sült zöldségekkel, sült, illetve petrezselymes krumplival, friss házikenyérrel, zöldsalátáal, illetve savanyúságokkal tálaljuk.
 
Kiváló a legkülönfélébb főzelékek feltétjeként, illetve hidegen is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 24. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Savanyú húsgombócleves

                   

Magyar konyha ínyencségei – Savanyú húsgombócleves
 
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéslapocka
10 dkg vöröshagyma
10 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
1 evőkanál ételízesítő
1 db tojás
őrölt fekete bors
fűszerpaprika
1 teás kanál mustár
babérlevél
2 evőkanál zsemlemorzsa
citrom
olaj
liszt
1 pohár tejföl
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés:
Az apróra kockázott hagymát, és a kockára vágott zöldségeket kevés forró olajon pirítjuk egy pár percet, majd meghintjük egy evőkanálnyi lisztel, és azzal is pirítjuk egy percnyit.
Meghintjük a fűszerpaprikával, sózzuk, (ételízesítőt is tehetünk bele), felengedjük vízzel, és felforraljuk.
 
Közben a húsgombóchoz a darált sertéslapockát a tojással, a mustárral, sóval, egy késhegynyi borssal, a zsemlemorzsával összedolgozzuk és gombócokat formázunk, melyeket a forrásban lévő levesbe teszünk.
 
Beledobunk egy nagyobb babérlevelet is. Mikor már minden megpuhult, a gombóc is megfőtt, ízlés szerint borsozzuk, majd beleöntjük a kikevert tejfölt, és az apróra vágott petrezselyem zöldét is beletesszük.
 
Újraforraljuk, és egy pár perc alatt lassú tűzön készre főzzük a levest. Tálalásig fél órát pihentetjük.
 
Tálaláskor tejföllel, citromkarikával díszíthetjük.
 
Kattints a képekre - érdemes!

2019. March 23. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Töltött csirkecomb

                          

Magyar konyha ínyencségei – Töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
1 db tojás
3 db zsemle
15 dkg csirkemáj
10 dkg vöröshagyma
őrölt bors
szárnyas fűszerkeverék
majoránna
fél kiskanálnyi borsikafű
tej
olaj
1 csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítés:
1.) A zsemléket beáztatjuk a tejbe.
 
2.) Az olajat felforrósítjuk és megfonnyasztjuk rajta az apróra felkockázott hagymát, és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a borsikafűvel és 1 evőkanál majoránnával. Fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
3.) Egy tálban összekeverjük a tölteléket : a tejbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk és kis darabokra tépkedjük. Hozzákeverjük a kissé lehűlt hagymás gombát, az apróra vágott, vagy turmixolt májat, beleütünk egy egész tojást, kicsit még fűszerezzük és jól összekeverjük.
 
4.) A csirkecombokat megtisztítjuk, sózzuk.
 
5.) A combokon fellazítjuk a bőrt, és betöltjük a töltelékkel.
 
6.) Tepsibe tesszük a combokat, szárnyas fűszerkeverékkel megszórjuk. 2 kanál olajat és 2 dl vizet teszünk alá. Az első félórában alufóliával letakarjuk, majd azt levéve, sűrűn locsolgatva - szép pirosra sütjük.
 
A sütési idő összesen mintegy 60-70 perc. Az utolsó 45-50 percre beteszünk a sütőbe a tepsi mellé, tisztára mosott, alufóliába csomagolt, egyforma, közepes nagyságú krumplikat.
 
Ez lesz a köret. Friss salátával, vagy savanyúsággal, és a héjában sült krumplival, párolt rizzsel, esetleg petrezselymes krumplival tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

2019. March 22. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Ököruszályleves

                        

A magyar konyha ínyencségei – Ököruszályleves
 
Hozzávalók:
1 db marhafarok (kb. 1 kg)
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
15 dkg karalábé
10 dkg vörös hagyma
1 db tv. paprika
1 db paradicsom
1 szál zeller zöldje
1 csokor petrezselyem zöldje
só egész
bors
10 dkg levestészta
 
Elkészítés:
A marhafarkat a hentessel feldaraboltatjuk. Beletesszük egy tepsibe. Forró sütőbe toljuk, a legmagasabb lángon addig sütjük, míg a hús széle elkezd pirulni.
 
Ekkor kivesszük, egy lábasba tesszük a paradicsommal a zeller levéllel, a paprikával, a répával, a petrezselyem gyökérrel, zellerrel és a karalábéval, hagymával.
 
Annyi vízzel öntjük fel, hogy jó bőven ellepje. Felforraljuk, majd rögtön mérsékeljük a lángot. Folyamatosan leszedjük a habját, nagyjából 3/4 óra múlva beleteszünk 1 evőkanál sót, 10 szem borsot.
 
Alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetjük 2-3 órát, közben ne keverjük meg, a lének kb. 2/3-ra kell csökkenni. Ha ennél több fogyna, óvatosan öntsük fel vízzel.
 
A végén megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Mikor kész, elzárjuk, fél órát fedő alatt pihentetjük. Kiemeljük a húst és a zöldségeket.
 
A tésztát külön ételízesítős vízben kifőzzük, leszűrjük. A húst a zöldséggel és a tésztával külön-külön kínáljuk a leveshez.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 21. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós
 
Hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
baracklekvár
 
a töltelékhez:
200 g magozott sárgabarack
1 db citrom
1 kg túró
2 db tojás
150 g kristálycukor
1 db vaníliarúd
 
a tetejére:
2 db tojásfehérje
100 g porcukor
 
Elkészítése:
1. A hozzávalókat tálba téve gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Gyúrni nem szabad, csak addig dolgozzuk vele, hogy éppen összeálljon! Ekkor műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe fél órára.
 
2. A tésztát nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe, és villával szurkáljuk meg. Süssük világosbarnára 8-10 perc alatt a 190 fokos sütőben, majd vegyük ki.
 
3. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk apró kockákra. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. Dolgozzuk össze ezeket és a többi hozzávalót.
 
4. A kihűlt tésztát vékonyan kenjük meg lekvárral, majd simítsuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük világosbarnára.
 
5. A díszítéshez a tojásfehérjét verjük fel a porcukorral. Kanalazzuk habzsákba, és felváltva rácsozzuk be a süti tetejét ezzel és lekvárral. Tegyük vissza a sütőbe, és 10 perc alatt süssük világosbarnára a habréteget is. 
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 20. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves

 

Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves
 
Hozzávalók:
30 dkg sertésvelő
1 kg marhahús - vagy borjúhús
20 dkg vöröshagyma
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 db zöldpaprika
1 db nagyobb paradicsom
5 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
25 dkg erdei gomba - vagy termesztett csiperkegomba
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
25 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
15 dkg karalábé
2-3 db babérlevél
őrölt bors
kis csokor kapor
egy csokor petrezselyem zöldje
mustár
almaecet
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt
ízlés szerint csípős paprika
tejföl
 
Elkészítése: A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk.
 
A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik.
 
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félpuha hozzáadjuk a borsót, és a zöldbabot. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, az apróra vágott paradicsomot és a felkockázott zöldpaprikát.
 
Beletehetjük az őrölt paprikát is. Ha úgy érezzük, majdnem kész, a fűszereket is beletesszük: a zúzott fokhagymát, a borsot, a babérlevelet, az apróra vágott kaprot, illetve felszeletelt gombát is hozzáadjuk.
 
10 percig főzzük, ekkor kerül bele a kisebb darabokra vágott velő. Beleöntjük a tejszínben elkevert lisztet is. A végén hozzáadjuk a friss, apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
Galuskát vagy csipekét is főzhetünk bele. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.
Nagyon tartalmas egytál étel.
 
kattints a képekre - érdemes!

m

2019. March 19. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs

A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs
 
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
sárgabaracklekvár
1 teáskanál sütőpor
 
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgákkal kikevert cukrot kanalanként.
 
Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a sütőport.
 
Tepsibe öntjük, amit ki is vajazhatunk, liszttel megszórunk, vagy sütőpapírt használunk. Előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
 
Ha megsült, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, felcsavarjuk, kicsit állni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral, és felcsavarjuk. Szeletelve, porcukorral kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 18. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc

                            

Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc
 
Hozzávalók:
50 dkg darált pulykafelsőcomb-filé
7 evőkanál félig főtt rizs,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kisebb vöröshagyma
1 mokkáskanál majoránna
1 tojás
fél kg paradicsomsűrítmény
2 evőkanál kristálycukor
1 szál zeller zöldje
2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
 
Elkészítése:
1. A pulykahúshoz a rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a megtisztított, lereszelt hagymával, a majoránnával fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk az egészet. A masszából nedves kézzel 24 kis gombócot formálunk.
 
2. A paradicsompürét megsózzuk, cukorral ízesítjük, zellerzölddel fűszerezzük, majd felöntjük 7 deciliternyi vízzel.
 
3. Ezután nagy lángon fölforraljuk, és a húsgombócokat belerakjuk. Lefödjük, majd kis lángon mintegy 25 percig főzzük.
 
4. Amikor kész, a pulykagombócokat a lábasból kiemeljük. A kevés vízzel simára kevert lisztet a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük (rátással is készíthetjük).
 
Tálalás előtt a húsgombócokat a paradicsommártásban megforrósítjuk. Puha házikenyérrel, esetleg főtt krumplival tálaljuk.
 
Adhatunk hozzá tejfölt is, sokan úgy szeretik. Finom azzal is - persze ekkor egy egészen más, egy új ízhatású ételt eszünk.
Kanállal esszük. :D
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 17. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Tárkonyos zöldbableves gazdagon

                              

A magyar konyha ínyencségei – Tárkonyos zöldbableves gazdagon
 
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab - darabolva
40 dkg sertéslapocka - kockázva
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér - aprítva
10 dkg vöröshagyma - finomra aprítva
1-2 szem burgonya - kis kockákra aprítva
3 gerezd fokhagyma - zúzva
1 zöldpaprika - aprítva
ételízesítő
2 dl tejföl
olaj
liszt
2 db babérlevél
őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors
petrezselyem zöldje - aprítva
zeller zöldje
tárkony
citromlé
 
Elkészítés:
Felhevített olajban a a feldarabolt zöldségeket a vöröshagymával magas hőfokon folytonos kevergetéssel pár percig pirítjuk. Beledobjuk a húst, kicsit megkapatjuk.
 
Meghintjük liszttel, egyet-kettőt keverünk rajta, majd meghintjük a pirospaprikával is, és felengedjük vízzel.
 
Sózzuk, tárkonnyal ízesítjük, beletesszük a zeller levelet. Úgy 20 perc után beletesszük a krumplit is. Amikor a hús puhul, mehet bele a zöldbab és a zöldpaprika, fokhagyma, és a babérlevél, tárkony, felengedjük további vízzel attól függően, hogy milyen sűrűségű levest szeretnénk.
 
További sót, kevés ételízesítőt teszünk hozzá, lassú tűzön főzzük, amíg a bab megpuhul. A tejfölt fokozatosan kikeverjük kevés forró levessel, kevergetve a forrásban lévő leveshez adjuk.
 
Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem zöldével. ízlés szerint, borssal, citromlével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. March 16. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/859