A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos
 
Hozzávalók:
1 kg rostélyos - 150 grammos szeletekben
20 dkg vöröshagyma
25 dkg db sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg petrezselyemgyökér
olaj - vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db babérlevél
1 teáskanál majoránna
citrom - szeletekben
mustár
cukor
bors
6-8 db kapribogyó
2 dl tejföl
 
Elkészítés:
Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségek felét, apróra vágjuk, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd felöntjük fél liternyi vízzel felengedjük és felforraljuk - tehetünk bele egy kis ételízesítőt.
A majorannát, a babérlevelet, a citromszeleteket is beledobjuk, összeforraljuk.
 
Közben a húst sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen megsütjük, majd sütés után a fűszeres zöldséges alapba tesszük, és lassan pároljuk, hogy egészen puha legyen, majd kivesszük belőle a húsokat, a babért, és botturmixxal pépesítjük a zöldségeket.
 
Az apróra vágott hagyma másik felét illetve a zöldségek másik felét, melyet "zsülienre" vágtunk, üvegesre dinsztelünk egy kevés olajon.
 
Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, felöntjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a pépesített mártásunkat,és felforraljuk. Két-három perc után belekeverjük a tejfölt. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanykássá tesszük, utánasózzuk, kicsi cukrot is teszünk bele, és borsozzuk.
 
Az előmelegített tálon tartott hússzeletekre halmozzuk a zöldséges szószunkat, bevonjuk vele azokat, és citromkarikákkal, petrezselyemmel zöldjével/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk.
 
Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc

                               

 

A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc
 
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 kg szilva (szezonon kívül, fagyasztott)
35 dkg liszt
őrölt fahéj
10 dkg zsemlemorzsa
porcukor
 
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk és héjastól megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni!
 
2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet,
 
3 egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, ha ragadna, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
 
3. Minden négyzet közepére egy szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjal és cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
 
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
 
5. Közben egy zománc nélküli lábasban zsiradék nélkül ("kalória takarékosság okán") megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
 
Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral. A maradék gombócokkal is hasonlóan járunk el.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 28. 00:00

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?
 
Egyrészt Magyarország tájegységeiből: Erdélyből, a Körös-vidékből, Máramarosból, Bánságból,
másrészt az egykori románországokból: Olténiából Munténiából, Dobrudzsából, Moldvából, Bukovinából
 
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Zúzapörkölt

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Zúzapörkölt
 
Hozzávalók:
1 kg zúza - csirke, liba, vagy pulyka
20 dkg vöröshagyma
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1-1 zöldpaprika és paradicsom
1 cseresznyepaprika
bors
 
Elkészítés:
A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit kockákra, az utóbbit finomra vágjuk.
 
Kevés olajon megfuttatjuk a köménymagot, majd a hagymát, és apróra vágott zöldpaprikát üvegesre dinszteljük. A pirospaprikával meghintjük, egy kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot valamint a zúzát beletesszük.
 
Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, végül a fokhagymát is hozzáadjuk, a cseresznyepaprikával tüzesítjük - ízlés szerint borsozhatjuk is.
 
Galuska, vagy nagy szemű tarhonya illik hozzá. Friss salátát, vagy vegyes savanyúságot, illetve kovászos uborkát tálalunk hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 27. 00:00

Zrínyi Miklós Ez volt az a bizonyos hungarus tudat a Kárpát-hazában - Nagy-Magyarországban

                                   


"Azért fontos, hogy igaz magyarok legyünk, hogy jó horvátokká tudjunk vállni."
 
Zrínyi Miklós (1508 körül – 1566) - szigetvári hős hadvezér
 
Ez volt az a bizonyos "hungarus tudat" a Kárpát-hazában, amiről mára már maguk a magyar emberek sem tudnak szinte semmit! Nagy hiba!
Ugyanis hogyan várjunk el másoktól tisztelet, ha magunk sem tudjuk, hogy kik vagyunk?!
 
képen: Barabás Miklós - Zrínyi Miklós a szigetvári hős hadvezér (1508-1566) portréja

2018. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves

                         

Régi paraszti étel
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
 
Hozzávalók:
10 dkg lebbencs tészta
olaj
30 dkg krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
15 dkg vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
köménymag só, ételízesítő
ízlés szerint esetleg házi füstölt kolbász
 
Elkészítés: A krumplit, meg a zöldségeket hámozás után apró kockákra vágjuk.
 
A felmelegített olajban elkezdjük pirítani a lebbencset a köménymaggal. Akkor jó, ha szép halványbarna lesz a tészta. Majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát.
 
Kicsit még pirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, beletesszük az ételízesítőt, sót és a krumplit, illetve a zöldségeket.
Esetleg ízlés szerinti mennyiségű esetleg házi füstölt kolbásszal nagyon "megbolondíthatjuk" ezt az ételünket is!
 
Forrás után takarékon főzzük körülbelül 20 percet.

2018. May 26. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng 
 
Hozzávalók:
4 db - egyenként kb.30 dkg-os konyhakész pisztráng 
só 
citrom
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula 
kis csokor petrezselyem
olaj
 
Elkészítése:
A pisztrángok – ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten fölengedjük – bőrét a farkától a feje felé kiskéssel megkapargatjuk, így apró pikkelyei lejönnek, de vigyázzunk, hogy a bőre ne sérüljön meg. 
 
Az így előkészített pisztrángokat hideg vízzel megmossuk, leszárogatjuk. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és félórára félrerakjuk, hogy a só és a citromlé átjárhassa a hal húsát.
 
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, amit vékonyan megkenünk olajjal. Rátesszük a szint vékonyan olajjal beecsetelt pisztrángokat.
 200 fokra felmelegített sütőben 15 percet sütjük.
 
A hal sütésénél visszamaradó olajban a mandulát aranybarnára pirítjuk, (vigyázat a mandula egy pillanat alatt ehetetlen keserűvé képes pirulni!) pár csepp citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. 
Szűrőlapáttal a halra halmozzuk, és a szaftjából is ráöntünk egy keveset.
 
Vajas burgonyával vagy vajon párolt egyéb zöldségekkel (brokkoli, sárgarépa) tálaljuk, de tehetünk mellé vörösborban megforrósított aszalt szilvát is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta

                                

A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta
 
Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.
 
Sok helyen, háztartásokban is, kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké.
 
Hozzávalók: 12 db kisütött palacsinta
70 dkg elkészített (vagy maradék) marha/sertés/csirke/pulyka pörkölt 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítés: Kiszedjük a húst a szaftjából, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk azt. Ízlés szerint fűszerezhetjük borssal, borsikafűvel, vagy más egyéb fűszerekkel.
 
A levében elkeverünk 5 dl tejfölt, utána sózzuk, ha szükséges. A masszával megtöltjük a palacsintákat, batyukat hajtogatunk belőlük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk őket.
 
Megöntözzük tejfölös-paprikás mártással, rászórjuk a reszelt sajtot, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 24. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Káposztás tészta

                     

A magyar konyha ínyencségei – Káposztás tészta
 
Hozzávalók:
1-1,5 kg fejes káposzta
50 dkg fodros durum tészta
1 evőkanál cukor
olíva olaj
frissen őrölt fekete bors
 
Elkészítés:
A káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját kivágjuk, daraboljuk, aprítógéppel finomra aprítjuk, vagy kézzel legyaluljuk.
 
Egy nagyobb teflonserpenyőben az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a káposztát, majd erős hőfokon állandó keveréssel szép egyenletes barnára pirítjuk. Közben megsózzuk. (kb. 20 perc).
 
Amikor majdnem kész, és már elég szép színe kezd lenni, beletesszük a cukrot, és azzal együtt tovább pirítjuk. A cukor karamellizálódásával a káposztánk még szebb színű, és az íze még finomabb lesz.
 
Közben egy fazékban sós vizet forralunk, a tésztát kifőzzük, (nem főzzük szét) leszűrjük, és a pirított káposztával összekeverjük.
Borssal ízlés szerint megszórjuk, esetleg utána sózzuk vagy cukrozzuk, ki hogyan szereti.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 23. 00:00

Kárpát-hazánk

                  

Kárpát-hazánk
 
Te azt mondod Szlovákia, szlovákok? Én azt mondom Felvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ukrajna, ukránok? Én azt mondom Kárpátalja, és magyarok!
 
Te azt mondod Románia, románok? Én azt mondom Székelyföld, Máramaros, Partium, Bánság, Erdély, és magyarok!
 
Te azt mondod Szerbia, Horvátország, Szlovénia? Én azt mondom Délvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ausztria, osztrákok? Én azt mondom Őrvidék, és magyarok!
 
C:\Users\user\Pictures\kép Kárpát-haza 8.jpg

2018. May 23. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/857