Élisée Reclus - "Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. - Kárpát-haza

"Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. 
 
A magyar királyság földrajzi szempontból Európa egyik legösszefüggőbb területe. 
 
Bármint alakuljon is a közép-európai államok sorsa, bizonyos, hogy a magyarság mindig a legjelentékenyebb szerepet fogja játszani a Kárpátok által körülvett óriási arénában."
 
Élisée Reclus (1837-1916) -  földrajztudós, filozófus
 
fotón: Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki

C:\Users\user\Pictures\Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki 66.jpg

2018. May 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves

                        

A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves
 
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott vadhús (vaddisznó, szarvas, vagy őz)
ételízesítő
20 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
20 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
10 dkg karalábé
3 dl tejföl
petrezselyem zöldje apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
bors
őrölt pirospaprika (el is hagyható)
babérlevél pár szem boróka bogyó
pár szem szegfűbors
1 kávéskanál frissen őrölt köménymag
olaj
 
Elkészítés:
Kevés olajon a megroppantott szegfűborsot, borókabogyót és az őrölt köményt megfuttatjuk, és a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst, átpirítjuk azt is a hagymával, majd sózzuk, és egy kevés vizet teszünk hozzá, és fedő alatt megpároljuk, ha szükséges, mindig pótoljuk a vizet.
 
Amikor olyan 80%-os a hús puhasága, beletesszük az összes kockára vágott zöldséget, a babérleveleket, az ételízesítőt, az őrölt paprikát, az időközben kockára vágott, és egy külön serpenyőben kissé megpirított gombát, a megroppantott, és apróra vágott fokhagymát, és felöntjük vízzel, majd utána sózzuk.
 
Forrás után, lassú tűzön készre főzzük a levesünket. A végén hozzáadjuk a tejfölt és borsozzuk. Három-négy percig továbbforraljuk.
 
Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével. Ízlés szerint akár tárkonyecettel, vagy citromlével még pikásabbá tehetjük az ételünket.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 30. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! - Székelyföld térképei - Erdély

                         

Székelyföld
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
Tanulmányozzuk Székelyföld térképeit!
 
Osszuk meg az anyagot, hogy mások is megismerhessék!
Székelyföld három térképe:
 
kattints a térképekre - érdemes!

2018. May 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Esterházy rostélyos
 
Hozzávalók:
1 kg rostélyos - 150 grammos szeletekben
20 dkg vöröshagyma
25 dkg db sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg petrezselyemgyökér
olaj - vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 db babérlevél
1 teáskanál majoránna
citrom - szeletekben
mustár
cukor
bors
6-8 db kapribogyó
2 dl tejföl
 
Elkészítés:
Megtisztítjuk a hagymát és a zöldségek felét, apróra vágjuk, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és pirospaprikával, majd felöntjük fél liternyi vízzel felengedjük és felforraljuk - tehetünk bele egy kis ételízesítőt.
A majorannát, a babérlevelet, a citromszeleteket is beledobjuk, összeforraljuk.
 
Közben a húst sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon hirtelen megsütjük, majd sütés után a fűszeres zöldséges alapba tesszük, és lassan pároljuk, hogy egészen puha legyen, majd kivesszük belőle a húsokat, a babért, és botturmixxal pépesítjük a zöldségeket.
 
Az apróra vágott hagyma másik felét illetve a zöldségek másik felét, melyet "zsülienre" vágtunk, üvegesre dinsztelünk egy kevés olajon.
 
Hozzáadjuk a felaprózott kapribogyót, felöntjük egy kis vízzel, hozzáöntjük a pépesített mártásunkat,és felforraljuk. Két-három perc után belekeverjük a tejfölt. Ízlés szerint mustárral, valamint citromlével savanykássá tesszük, utánasózzuk, kicsi cukrot is teszünk bele, és borsozzuk.
 
Az előmelegített tálon tartott hússzeletekre halmozzuk a zöldséges szószunkat, bevonjuk vele azokat, és citromkarikákkal, petrezselyemmel zöldjével/citromfűlevéllel díszítve forrón tálaljuk.
 
Zsemlegombóc, rövid makaróni illik hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc

                               

 

A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc
 
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 kg szilva (szezonon kívül, fagyasztott)
35 dkg liszt
őrölt fahéj
10 dkg zsemlemorzsa
porcukor
 
Elkészítés:
1. A burgonyát megmossuk és héjastól megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni!
 
2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet,
 
3 egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, ha ragadna, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
 
3. Minden négyzet közepére egy szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjal és cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
 
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
 
5. Közben egy zománc nélküli lábasban zsiradék nélkül ("kalória takarékosság okán") megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
 
Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral. A maradék gombócokkal is hasonlóan járunk el.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 28. 00:00

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?
 
Egyrészt Magyarország tájegységeiből: Erdélyből, a Körös-vidékből, Máramarosból, Bánságból,
másrészt az egykori románországokból: Olténiából Munténiából, Dobrudzsából, Moldvából, Bukovinából
 
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Zúzapörkölt

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Zúzapörkölt
 
Hozzávalók:
1 kg zúza - csirke, liba, vagy pulyka
20 dkg vöröshagyma
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 mokkáskanál köménymag
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1-1 zöldpaprika és paradicsom
1 cseresznyepaprika
bors
 
Elkészítés:
A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit kockákra, az utóbbit finomra vágjuk.
 
Kevés olajon megfuttatjuk a köménymagot, majd a hagymát, és apróra vágott zöldpaprikát üvegesre dinszteljük. A pirospaprikával meghintjük, egy kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot valamint a zúzát beletesszük.
 
Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, végül a fokhagymát is hozzáadjuk, a cseresznyepaprikával tüzesítjük - ízlés szerint borsozhatjuk is.
 
Galuska, vagy nagy szemű tarhonya illik hozzá. Friss salátát, vagy vegyes savanyúságot, illetve kovászos uborkát tálalunk hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 27. 00:00

Zrínyi Miklós Ez volt az a bizonyos hungarus tudat a Kárpát-hazában - Nagy-Magyarországban

                                   


"Azért fontos, hogy igaz magyarok legyünk, hogy jó horvátokká tudjunk vállni."
 
Zrínyi Miklós (1508 körül – 1566) - szigetvári hős hadvezér
 
Ez volt az a bizonyos "hungarus tudat" a Kárpát-hazában, amiről mára már maguk a magyar emberek sem tudnak szinte semmit! Nagy hiba!
Ugyanis hogyan várjunk el másoktól tisztelet, ha magunk sem tudjuk, hogy kik vagyunk?!
 
képen: Barabás Miklós - Zrínyi Miklós a szigetvári hős hadvezér (1508-1566) portréja

2018. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves

                         

Régi paraszti étel
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
 
Hozzávalók:
10 dkg lebbencs tészta
olaj
30 dkg krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
15 dkg vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
köménymag só, ételízesítő
ízlés szerint esetleg házi füstölt kolbász
 
Elkészítés: A krumplit, meg a zöldségeket hámozás után apró kockákra vágjuk.
 
A felmelegített olajban elkezdjük pirítani a lebbencset a köménymaggal. Akkor jó, ha szép halványbarna lesz a tészta. Majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát.
 
Kicsit még pirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, beletesszük az ételízesítőt, sót és a krumplit, illetve a zöldségeket.
Esetleg ízlés szerinti mennyiségű esetleg házi füstölt kolbásszal nagyon "megbolondíthatjuk" ezt az ételünket is!
 
Forrás után takarékon főzzük körülbelül 20 percet.

2018. May 26. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng 
 
Hozzávalók:
4 db - egyenként kb.30 dkg-os konyhakész pisztráng 
só 
citrom
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula 
kis csokor petrezselyem
olaj
 
Elkészítése:
A pisztrángok – ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten fölengedjük – bőrét a farkától a feje felé kiskéssel megkapargatjuk, így apró pikkelyei lejönnek, de vigyázzunk, hogy a bőre ne sérüljön meg. 
 
Az így előkészített pisztrángokat hideg vízzel megmossuk, leszárogatjuk. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és félórára félrerakjuk, hogy a só és a citromlé átjárhassa a hal húsát.
 
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, amit vékonyan megkenünk olajjal. Rátesszük a szint vékonyan olajjal beecsetelt pisztrángokat.
 200 fokra felmelegített sütőben 15 percet sütjük.
 
A hal sütésénél visszamaradó olajban a mandulát aranybarnára pirítjuk, (vigyázat a mandula egy pillanat alatt ehetetlen keserűvé képes pirulni!) pár csepp citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. 
Szűrőlapáttal a halra halmozzuk, és a szaftjából is ráöntünk egy keveset.
 
Vajas burgonyával vagy vajon párolt egyéb zöldségekkel (brokkoli, sárgarépa) tálaljuk, de tehetünk mellé vörösborban megforrósított aszalt szilvát is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 25. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/858