A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével

                        A

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével
 
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár vagy nyak felkockázva
olaj
50 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér felaprítva
1-1 kicsi zeller és karalábé felkockázva
40 dkg krumpli felkockázva
1 nagyobb vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csokor petrezselyem és egy szál zeller zöldje
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 db cseresznyepaprika
5 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kömény
 
A csipetkéhez:
1 nagyobb tojás liszt (amennyit felvesz)
 
Elkészítés:
A fazékban az olajon, vagy tetszés szerinti zsiradékon a köménymagot megfuttatjuk, majd a hagymát és az apró kockára vágott zöldpaprikát megdinszteljük.
 
Hozzáadjuk a húst, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítjuk.
Ezután kevés vízzel felengedjük, sózzuk, hozzáadjuk a jól bevagdosott paradicsomot. Főzünk egy jó pörköltet.
 
Mikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük az őrölt pirospaprikát felengedjük vízzel, és beletesszük a felaprított zöldségeket, a krumplit, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Utánasózzuk, és majdnem készre főzzük a levest.
 
A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, majd kicsipegetjük.
 
A végén, mikor már majdnem puhák a zöldségek is, beleszórjuk a tálcán várakozó csipetkénket, és rövid idő alatt készre főzzük a levest.
 
Tálaláskor megszórjuk a forró levest, az apróra vágott petrezselyem zöldjével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 15. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! térkép - Kárpát haza

                         

 

Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképet, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. May 15. 00:00

család - gyerek anyaság Amelyik nemzet újból és újból nem reprodukálja magát - eltűnik a térképekről szülőszoba

Amelyik nemzet újból és újból nem "reprodukálja" magát - eltűnik a térképekről!
 
Ha valakinek fájdalmas, keserű tapasztalata van a szülőszobákon keresztüli honfoglalásról, az a magyar nemzet!
 
Erdélyt és más magyar részeket nem fegyverrel vívott háborúkban vesztette el a magyarság!
 
C:\Users\user\Pictures\kép Amelyik nemzet újból és újból nem reprodukálja magát - eltűnik a térképekről.jpg

2018. May 14. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb

                           

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
8 nagy egész csirkecomb
6 zsemle
20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy fej hagyma apróra vágva
majoránna
bors
ételízesítő
1 tojás
olaj
 
Elkészítés:
A csirkéket megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
 
A zsemléket beáztatjuk ízlés szerint tejbe vagy vízbe. A gombát és a májat, valamint a petrezselymet egészen apróra daraboljuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük,rátesszük a gombát, és addig pároljuk, míg a leve elfő.
 
Beletesszük a májat, 2 percig sütjük, majd a petrezselymet is hozzáadjuk. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel.
 
A kinyomkodott zsemlére borítjuk, beleteszünk 1 tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
 
A combokat, a bőre alá egyesével megtöltjük, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és ne szakadjon ki a bőre.
 
Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 180 fokon 40 percen át sütjük, majd a fóliát levéve, 20 percen keresztül, néha locsolgatva, megpirítjuk.
 
Petrezselymes krumplival, krumplipürével, párolt rizzsel, rizi-bizivel, vagy/és friss salátákkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 14. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt
 
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes db paradicsom
bors ízlés szerint
2 teáskanál mustár
1 dl fehérbor (száraz)
6 db főtt tojás
olaj
 
A körethez
75 dkg édesburgonya
olaj
só ízlés szerint
1 késhegynyi őrölt bors
 
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és rátesszük a karikára vágott kolbászt.
 
Közben vékony szeletekre vágjuk a hagymát, és amikor már zsírt eresztett a kolbász, rátesszük a zúzott fokhagymával együtt.
 
Amikor üveges lesz a hagyma, belekeverjük az aprított paradicsomot, majd ráöntünk a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kevés folyadék.
 
Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor mustárral és kevés borssal ízesítjük.
 
A kemény tojásokat négybe vágjuk, és hozzákeverjük a pörkölthöz. Megszórjuk aprított metélőhagymával.
 
Az édesburgonyát meghámozzuk, és félbevágva felszeleteljük. Keverőtálban összekeverjük az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük, és betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
 
A pörköltet azonnal tálaljuk a körettel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 13. 00:00

Jelképeink - Magyarország Alaptörvénye - amely a világ egyik legmodernebb és legátfogóbb alkotmánya - ami magyar, európai és keresztény

                     

 

Jelképeink - Magyarország Alaptörvénye - amely a világ egyik legmodernebb és legátfogóbb alkotmánya - ami magyar, európai és keresztény
 
 
Szánjunk rá három percet, olvassuk el!
 
Ezt illik, minden magát magyarnak valló embernek ismernie.
Osszuk meg, hogy sokan megismerhessék!
 
A preambulum teljes szövege:
 
Isten, áldd meg a magyart!
 
Nemzeti hitvallás
 
MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:
 
Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.
 
Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.
 
Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi alkotásaira.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit.
 
Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait.
 
Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.
 
Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.
 
Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.
 
Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével.
 
Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.
 
Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.
 
Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.
 
Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.
 
Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.
 
Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.
 
Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.
 
Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.
 
Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését. Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését.
 
Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét.
 
Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.
 
Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.
 
Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.
 
Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.
 
Alaptörvényünk jogrendünk alapja, szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között. Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.
 
Mi, Magyarország polgárai készen állunk arra, hogy országunk rendjét a nemzet együttműködésére alapítsuk.
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 13. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Magyar töltött paprika

[

A magyar konyha ínyencségei – Magyar töltött paprika
 
Hozzávalók:
8 közepes paprika
1 nagy fej hagyma
2 szál zeller zöldje
50 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka)
1 kávéskanál édes nemes őrölt pirospaprika
35 dkg sűrített paradicsom
2 evőkanál cukor
10 dkg rizs
1 evőkanál étkezési keményítő
bors só
 
Elkészítés: A paprikákat kicsumázzuk, magokat eltávolítjuk. A hagymát finomra vágjuk. A darált húst, a rizzsel, a hagymával, a pirospaprikával egy edénybe tesszük.
 
Ízlés szerint sót és borsot szórunk rá, és alaposan összedolgozzuk. Majd a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák).
 
A paradicsompürét egy jó liter vízbe tesszük egy lábasba, a zeller zöldjével együtt, majd felforraljuk. Beletesszük a megtöltött paprikákat. Sózzuk, cukrozzuk, és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük (kb. 30 perc).
 
Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! A paprikákat óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk.
 
A keményítőt fél deciliter hideg vízben elkeverjük, és beleöntjük a levünkbe. Öt percig szelíden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk.
 
Tálaláskor petrezselyem zöldjével megszórhatjuk. Sokan tejföllel eszik, ezért az asztalra azt is tehetünk terítéskor.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 12. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Pacalpörkölt

                 

A magyar konyha ínyencségei – Pacalpörkölt
 
Hozzávalók:
2 kg tisztított marhapacal
40 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál frissen őrölt kömény
1 teáskanál őrölt majoránna
cseresznyepaprika ízlés szerint
bors
 
Elkészítés:
1. A tisztított pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben ismét átmossuk. Ezután kuktába tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Körülbelül két óra alatt puhára főzzük. (Ez normál edényben négy órát tartana!)
 
2. Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a hagymát. A paprikával együtt apróra vágjuk.
 
3. A kuktából, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.
 
4. Az olajat egy nagyobb lábasban felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a köményt, beletesszük a vöröshagymát és a zöldpaprikát. Sózzuk és üvegesre dinszteljük őket.
 
Hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük két deciliternyivel a pacal főzőlevéből. Hozzáadjuk a pacalt, az összezúzott fokhagymát, sózzuk, megszórjuk majoránnával, beletesszük a cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, és a leve besűrűsödjön.
 
Főzés közben rendszeresen kevergetjük, mert leégne. Mikor szükséges öntünk hozzá a pacal főzőlevéből. Ha megpuhult, már nem rágós a pacal, ízlés szerinti mennyiségű borsot tehetünk bele.
 
Petrezselymes burgonyával, és/vagy friss házikenyérrel, valamint savanyúsággal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 11. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Hagyományos kocsonya

A Magyar konyha ínyencségei – Hagyományos kocsonya
 
Hozzávalók:
50 dkg füstölt tarja
3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
30 dkg sertésbőr (tisztított nyers, nem füstölt)
1 kg füle, farka, orra, első csülke (tisztított nyers, nem füstölt)
1 fej fokhagyma
20 szem fekete bors
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
 
Elkészítése:
A füstölt tarját, a megtisztított körmöket és az "alkatrészeket" egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje.
 
Miután felforrt, beletesszük a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk. A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról. A készre főzés előtt 20 perccel utánasózzuk - ha szükséges - és beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret.
 
Mikor a kocsonya készre főtt, akkor néhány kocka papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a felső zsír réteget.
 
A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető.
 
Ezután a húsokat tányérokba szétosztjuk és felöntjük a szűrt kocsonya lével. díszíthetjük karikára vágott sárgarépával, petrezselyem gyökérérrel, főtt kemény tojással.
 
A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.
 
A füstölt hús pikáns ízt kölcsönöz a hagyományos kocsonyának. Vannak vidékek, ahol füstölt húst nem tesznek bele.
 
Savanyúságot, citromlevét adhatunk mellé tálaláskor. Friss házi kenyérrel fogyasztjuk.

2018. May 10. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve

                       

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
 
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé - valamint hal feje, csontja
10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
25 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke gomba
őrölt bors
fél citrom leve
1 evőkanál finomliszt
4 dl tejföl
1 kis csokor petrezselyem zöldje
 
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
 
Nagy lángon fölforraljuk, majd legalább 45 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntünk, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
 
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk.
 
A tűzről levéve a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
 
Rizibizivel, párolt rizzsel, illetve dödöllével, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

2018. May 09. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/857