Hogy mi ne legyünk sem német, sem más gyarmat!

                                     

Ne legyünk mi sem német, sem más gyarmat!

"S mégis, magyarnak számkivetve, lelkem sikoltva megriad - édes Hazám, fogadj szivedbe, hadd legyek hűséges fiad! ..... Adtál földmívest a tengernek, adj emberséget az embernek. Adj magyarságot a magyarnak,   hogy mi ne legyünk német gyarmat."  

József Attila (1905-1937) - költő -  Hazám című verséből -- részlet

2019. December 04. 00:00

Boross Ida - Honvágydal - Oly távol, messze vagy hazám - rövid VIDEÓ!

                         

 

Boross Ida - Honvágydal - Oly távol, messze vagy hazám - rövid VIDEÓ!
 
A világjelentőségű 1956-os őszi forradalmi hetek, a szabadságharcos hősies események tragédiába torkolló történetének egyik legsúlyosabb következménye, a kétszázezer, a külföldre menekülést választó honfitársunk "elvesztése" volt.
 
A Honvágydal című akkori sláger örökre beírta magát Boros Ida előadójával, és Gommermann István szerzőjével együtt a magyar lélekbe.
 
kattints a rövid VIDEÓRA! http://www.youtube.com/watch?v=INWZKnxuT_0

2019. December 04. 00:00

Pádis - Karsztvidéki kirándulások - Czárán Gyula nyomdokán - Erdély - HD minőségű rövid VIDEÓ!

                       

kattints a videóra és a képekre - érdemes!
https://www.youtube.com/watch?v=r_lWL7Brg0g

2019. December 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve

 
 
A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve
 
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
40 dkg sárgarépa
30 dkg vöröshagyma
20 dkg kápia paprika
1 db hegyes erős paprika (elhagyható)
15 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
20 dkg zellergumó
5 - 10 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt kömény
olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
 
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A csirkecombokat sózzuk. A fűszereket elkeverjük az olívaolajjal, és bedörzsöljük vele a csirkecombokat.
 
A zöldségeket egy tepsibe terítjük, rátesszük a combokat, egy kevés vizet, valamint a bort aláöntünk, és alufóliával lefóliázzuk.
 
A tepsit sütőbe tesszük, és közepes lángon 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük.
 
Nagyon finom egytál étel. Nyersen lereszelt céklasalátát, kovászos uborkát, vagy káposztasalátát adhatunk hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 03. 00:00

Francesco Nitti Trianonban egy országot sem tettek tönkre gonoszabbul, mint Magyarországot

                             

 

"Trianonban egy országot sem tettek tönkre gonoszabbul, mint Magyarországot.

De ezt az országot lélekben erős emberek lakják, akik nem nyugszanak bele hazájuk rombolásába. Magyarország megcsonkítása annyira becstelen, hogy senki nem vállalja érte a felelősséget.

Mindenki úgy tesz, mintha nem tudna róla, mindenki szemérmesen hallgat. A népek önrendelkezési jogára való hivatkozás csak hazug formula... a leggonoszabb módon visszaéltek a győzelemmel...

Nincsen olyan francia, angol vagy olasz, aki elfogadná hazája számára azokat a feltételeket, amelyeket Magyarországra kényszerítettek.."

nyilatkozat - részlet - 1924 szeptember

Francesco Nitti (1868-1953) - olasz miniszterelnök

2019. December 03. 00:00

Vastagh Géza (1866-1919) festményeiből

Vastagh Géza (1866-1919) festményeiből
 
Kolozsvárott született.
 
Alsó-torjai székely lófő eredetű családból származott. Ősei 1661 körül a tatárdúlást követő pestis elől menekülve Szegeden telepedtek le, az ottani anyakönyvekben először 1667-ben fordul elő nevük. 
 
Nagyapja Vastagh János szegedi hajósgazda, apja id. Vastagh György Antal festőművész, édesanyja Schell Jozefin, fivérei Vastagh Béla jogász és Vastagh György szobrászművész, sógora Kenyeres Balázs orvosprofesszor, unokahúga Vastagh Éva, unokaöccse Vastagh László, mindketten szobrászművészek.
 
1906. február 26-án Budapesten kötött házasságot Zsigmondy Margit Hedvig Idával, Zsigmondy Béla gépészmérnök, hídépítő és Rieger Mária lányával. Három gyermekük született.
 
Tizenhét éves korában szerepelt először a Műcsarnok bemutatóján, ahol 1885-ben az Országos Kiállítás résztvevőjeként találkozunk nevével. 1887-ben a müncheni Glaspalast kiállításán szerepelt. 
 
Itthon, ugyanebben az évben a Képzőművészeti Társulat kiállításán aratott sikert Nyugvó parasztány című festményével, melyet I. Ferenc József vásárolt meg. 
 
Témaválasztásában az állatok kerültek a középpontba. Tyúkokat, kacsákat festett, majd oroszlán- és tigrisábrázolásaival tűnt fel. Figyelő oroszlánok képéért 1888-ban Ráth György-díjat kapott.
 
Számos műve került Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba.
 
Később érdeklődése a magyar szürkemarha felé fordult, melyet elsősorban Mezőhegyesen tanulmányozott. Itt készült a Ki a legény a csordában? című képe, mellyel a Műcsarnok 1895. évi téli tárlatán állami nagy aranyérmet nyert. E festmény alapján Doby Jenő 1896-ban rézkarcot készített, mely az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat műlapjaként jelent meg.[3] Hasonló témájú monumentális képei a Párbaj, továbbá a Verekedő bikák.
 
A századfordulót követő időszakban helyszíni megfigyeléseket tett a hamburgi, a lipcsei és a berlini állatkertben, melyeket többnyire pasztellen rögzített. Ekkor készültek marabu-, farkas-, hiúz-, tigrisábrázolásai. 1910-ben a Tátrában időzött, innen sok tájképpel tért haza.
 
Néhány festményét (Ki a legény a csordában?, Oroszlánfej, Táj oroszlánnal, Pihenő parasztlány stb.) a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, számos műve megtalálható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
 
Hagyatéki kiállítását 1920-ban a Műcsarnokban rendezték meg. Képei szerepeltek 1934-ben a Műcsarnokban id. Vastagh György centenáriumi tárlatán, valamint a Vastagh művészcsaládot bemutató kiállításon az Ernst Múzeumban 2004-ben.

2019. December 02. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos báránysült

Magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos báránysült
 
Hozzávalók:
1,5 kg bárányhús
3 ág rozmaring
2 dl száraz fehér bor
őrölt bors
olaj
 
A bárányhúst vékonyan beolajozzuk, sóval, borssal ízesítjük.
Tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a rozmaring ágakat.
 
Ízlés szerint tehetünk mellé felkarikázott, sárgarépát, zellert, petrezselyem gyökeret, illetve zöldbabot. A bort és egy kis pohárnyi vizet aláöntjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük az alufóliával letakart tepsit.
 
180 fokon egy órát pároljuk, utána a fóliát levéve mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
 
Körítésként a zöldségek szolgálnak, illetve adhatunk mellé párolt rizst, vagy petrezselymes krumplit.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves
 
 
Hozzávalók:
3 kg marha velős csont, cupákos végekkel
40 dkg db sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
1 db kisebb fej zellergumó
1 db karalábé (ami nem fás)
15 dkg kelkáposzta
15 dkg vörös hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
cseresznye paprika
1 csokor petrezselyemzöld
egész feketebors
egész kömény
sáfrány
pirítani való kenyér a velőhöz
tetszés szerinti levesbetét
 
Elkészítés:
A velős csontokat kiáztatjuk és megmossuk, a végeiket jól megsózzuk, hogy főzés közben a velő benne maradjon.
 
Egy nagyobb fazékba belehelyezzük a csontokat, és felöntjük vízzel. Ha forrni kezd, habját leszedjük. Lassú tűzön 3-4 órát főzzük.
 
Közben a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. hasábra daraboljuk. és a főzés utolsó harmadának az elején beletesszük a levesbe a fűszerekkel együtt.
 
Ha kész a leves, utánasózzuk, kivesszük belőle a zöldségeket. Szűrőkanállal kiemeljük a velős csontokat, a csontokból kirázzuk egy tálra a velőt, amit pirított kenyérszeletekre adagolva, sóval, borssal, pirospaprikával előételként eszünk még melegen.
 
A levest leveses tálba szűrjük, és visszahelyezzük bele a zöldségeket. Forrón tálaljuk.
 
Levesbetétet is főzhetünk bele. Apró csigatésztát, cérnametéltet, vagy daragaluskát tehetünk illik hozzá.
 
Egészen más jellegű íze lesz, ha a májgombócot főzünk bele - de akkor is nagyon finom ételt kapunk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. December 01. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpaprikás

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpaprikás
 
hozzávalók:
1.5 kg nyúlhús (egy egész nyúl)
30 dkg vöröshagyma
olaj
10 dkg húsos füstölt szalonna
őrölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
babérlevél
majoranna ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 db cseresznyepaprika
1 db zöld paprika
1 dl vörösbor
1 dl tejföl
1 dl főzőtejszín
 
Elkészítés:
A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
 
A kockára vágott húsos szalonnát kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd a köménymagot egy kicsit megpirítjuk benne, utána beletesszük az kockára vágott hagymát és a zöld paprikát. .
 
Egy jó evőkanál fűszerpaprikát adunk hozzá, valamint az összenyomott fokhagymát, és végül végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig kis lángon dinszteljük.
 
Hozzáadjuk a többi fűszert, és a cseresznyepaprikát, majd felöntjük kis vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük. A készre főzés előtt 15 perccel hozzáöntjük a vörösbort.
Mikor megpuhult a hús besűrítjük a szaftot a tejföllel és a tejszínnel.
 
Galuskával, főtt tésztával, vagy krumplipürével és áfonyalekvárral tálaljuk.

2019. November 30. 00:00

                      

Rippl-Rónai József (1861– 1927) festő, grafikus képeiből - I.
 
A modern magyar festőművészet egyik vezéralakja. A francia posztimpresszionisták, az ún. Nabis-csoport tagja, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője.
 
Két éven át Munkácsy Mihály mellett dolgozott, egy ideig hatása alá is került. Bekapcsolódott a francia modern művészeti életbe is.
 
Az 1900-as évek elején finom pasztell technikájú képeket festett.
 
Művein bemutatja a kisváros életét, erre legjobb példa a Piacsek bácsit bemutató sorozat. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricás”-nak nevezett, a festéket vattaszerűen, foltos felrakásokkal hordta fel vásznaira.
 
Ez a stílus leginkább a pointillizmushoz hasonlítható, benne tarka rikító színek is megjelentek. Késői korszakában drámai hatású íróportrékat, önarcképeket festett.

2019. November 30. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/862