Szinte Gábor (1928-2012) festőművész képeiből
Szinte Gábor (1928-2012) festőművész képeiből
Felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta, Bernáth Aurél, Berény Róbert és Szőnyi István voltak a mesterei.
Az elbeszélő, figurális festészet kiváló képviselője. 1956-ban "önkényesen" Olaszországba távozott és két év múlva a firenzei Accademia delle Belle Arti-n kapott diplomát.
II. Szilveszter pápa szülőhelyén, a franciaországi Saint-Simon székesegyházában 2005-ben avatták fel a pápa életútjáról és Szent István király koronázásáról készült, összesen körülbelül 130 m² méretű festményeit.
Kompozíciói, képi világa, színei egyszerre hagyományosak és modernek, derűsek, megnyugtatóak, ugyanakkor gondolkodásra késztetőek.
Emellett Szinte Gábor kiváló portréfestő, Dávid Ferencről, Bolyai Jánosról, Kodály Zoltánról, Huszti Péterről, Mándy Ivánról festett képei remekművek.
Műveiből a nemzet nagy sorskérdései mellett az ember személyes lehetőségei, ereje, tartása iránti érdeklődés tükröződik.
Számos műve középületeket vagy középületek enteriőrjét díszíti. Műveit magán- és közgyűjtemények őrzik, köztük a Magyar Nemzeti Galéria, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum.
kattints a képekre - érdemes!
2020. December 02. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Aranygaluska
A magyar konyha ínyencségei – Aranygaluska
4 dkg olvasztott margarin
Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Ekkor a lisztbe mélyedést készítünk, és beleöntjük a maradék tejjel együtt.
Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a maradék cukrot, a sót. Félig összedolgozzuk (robotgéppel is lehet), utána részletekben hozzáadjuk az olvasztott margarint.
Pár percig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ekkor meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Egy tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és olvasztott margarinba mártott kanállal beleszaggatjuk a tésztát.
Rétegenként megszórjuk a cukrozott darál dióval és mazsolával, citromhéjjal. A maradék margarint ráöntjük.
Még 20 percig kelesztjük, addig bemelegszik a sütő. A tetejét megkenjük felvert tojással, és 180 fokon 30 percig sütjük.
A vaníliasodóhoz 1 csomag vaníliás pudingot ízlés szerint cukorral 1 liter tejjel megfőzünk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 30. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Konyakos kacsasült
A Magyar konyha ínyencségei – Konyakos kacsasült
Hozzávalók:
1 db pecsenyekacsa
1 nagyobb fej vöröshagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
5 dkg liszt
2 dl vörösbor
5 cl konyak
15-20 dkg kacsamáj
olívaolaj,
csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
kakukkfű
só
Elkészítése:
A kacsát megszabadítjuk aprólék részeitől. A hagymát negyedeire vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, mindezeket kevés olívaolajon megpirítjuk.
Megszórjuk a liszttel, ráöntjük a konyakot, a vörösbort, és kevés vizet is adunk hozzá. A babérlevéllel, kakukkfővel és sóval ízesítjük.
Fedő alatt erős tűzön forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
A kacsa máját kevés olajon átsütjük, áttörjük, hozzáadjuk a mártásomhoz.
Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kiemeljük egy vágódeszkára, feldaraboljuk, tálra rendezzük. A zsírjától megszabadított szaftját mártásba öntjük, összeforraljuk.
A mártással meglocsoljuk kacsánkat, pirított burgonyával, sült almával tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 29. 00:00
Várkonyi László: Vádollak és ítélkezem
64 évvel ezelőtt jött el pokol Magyarországra: a forradalom szovjet tankok általi eltiprása, Kádár János gyilkos kommunista rendszerének a kezdete volt!
Én nem felejtem el s meg nem bocsájtom,
hogy akasztott embert arcul ütöttél
és pimaszul, gyáván, égbekiáltón,
kékült ajka közé szivart helyeztél!
Én nem felejtem el, hogy a védtelen
s állapotos asszony méhébe rúgtál
és sikolyra nyílt szájába, hirtelen,
fullasztó, rongyból gyúrt gombócot dugtál!
Én meg nem bocsájtom, hogy gumibottal
emberi testeket roncsokká vertél
s cellákban új rabot, félig halottal
– iszonyatos érvként– egybekevertél!
Én nem felejtem el, hogy téli fagyban,
jeges folyosókon meztelen álltunk,
mert bárgyú, eltorzult, beteg agyadban
mindinkább félelmes vádlókká váltunk!
Én meg nem bocsájtom, hogy tudatlanul
ítélkezni mertél emberek felett
és halálba küldtél – vizsgálatlanul –
harminc ezüstpénzért, bűnöst, bűntelent!
Én nem felejtem el, s meg nem bocsájtom,
hogy rabszolgává lett egész nemzetem!
A mindenségbe is belekiáltom
bűnödet: Vádollak és ítélkezem!
2020. November 29. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Borsos tokány
A magyar konyha ínyencségei – Borsos tokány
Hozzávalók:
1 kg marhalapocka, esetleg lábszár
olíva olaj
20 dkg vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
fokhagyma
őrölt bors
majoránna
só
Elkészítés:
A húst ujjnyi vastagságú, 6 centiméteres csíkokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és azzal egy kicsit pirítjuk. Belemorzsolunk egy fél evőkanálnyi majoránnát.
Beletesszük a húst, megsózzuk, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem főtte.
Ezután kevés vizet adva hozzá fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy csak rövid lében párolódjon.
A párolás vége felé tesszük bele a zúzott fokhagymát ízlés szerinti mennyiségben. Mikor megpuhult a hús, borsozzuk.
Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé, valamint savanyúságot, vagy friss salátát.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 28. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt
A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt
hozzávalók
1.5 kg nyúlhús (egy egész nyúl)
30 dkg vöröshagyma
olaj
őrölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
babérlevél
majoranna ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 db cseresznyepaprika
1 db tv paprika
1 db paradicsom
Elkészítés:
A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
Kevés olajban a köménymagot egy kicsit megpirítjuk, majd beletesszük az kockára vágott hagymát és a paprikát. .
Egy jó evőkanál fűszerpaprikát adunk hozzá, valamint az összenyomott fokhagymát, és végül végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig kis lángon dinszteljük.
Hozzáadjuk a többi fűszert, a paradicsomot és a cseresznyepaprikát, majd felöntjük 2 dl vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük.
Galuskával, főtt tésztával tálaljuk, friss salátát adunk mellé.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 27. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában
A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában
15 dkg db burgonya reszelve
A csirkemellet felszeleteljük. Megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róluk.
Mind két oldalát besózzuk és a bundához valókat összekeverjük. Először lisztbe, majd a masszába forgatjuk a szeleteket és fedő alatt, lassú tűznél, forró olajban kisütjük.
Párolt rizzsel, illetve zöldségekkel, vagy/és sült krumplival körítve tálaljuk. Friss salátát, vagy savanyúságot is adunk mellé.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 25. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Lángos
A magyar konyha ínyencségei – Lángos
Hozzávalók:
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
só, langyos víz
olaj
Elkészítése:
Az élesztőből langyos vízzel, 1-2 kiskanál cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, melyet meleg helyen 10 perig kelesztünk. Ha kész hozzáöntjük a liszthez, amihez előzőleg hozzákevertük a sót. Langyos víz hozzáadásával jól bedagasztjuk, közepesen lágy tésztát készítünk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt kb. 2 cm vastagságúra kisodorjuk, vagy csak kézzel széthúzzuk, feldaraboljuk, és még 10 percet letakarva pihentetjük. Sütés előtt kissé megnyújtjuk őket, és forró olajban kisütjük.
Ehetjük fokhagymás olajjal bekenve, és/vagy reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel, vagy sóval meghintve - hagyományosan, "pucéran".
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 25. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával
A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával
Hozzávalók:
sovány harcsafilé szeletek
zsenge uborka
színes paprika
paradicsom
lila hagyma
kapor
joghurt
őrölt bors
só
étolaj
liszt
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, tetszőlegesen felaprítjuk (szeletbe,csíkokra), összekeverjük.
Sóval, borssal ízesítjük a joghurtot, és belekeverjük az apróra vágott kaprot. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízei.
A harcsaszeleteket nem túl sűrűn bevagdossuk, beirdaljuk, de nem vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk, és 10-15 percig hagyjuk állni, majd lisztbe forgatjuk, és teflonos serpenyőben, amelyet vékonyan beolajoztunk mindkét oldalán pirosra sütjük.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 24. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás
A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás
1 kg zöldbab (zöld színű)
1 db zöldpaprika - apróra kockázva
1 evőkanál őrölt pirospaprika
(egy csokor kapor, megbolondítja - aki szereti :D)
A megmosott zöldbab két végét levágjuk és körülbelül négy centiméteres darabokra aprítjuk. Az apróra vágott hagymát és paprikát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel.
Beletesszük a babot, a felszeletelt paradicsomot, a sót, és ízlés szerinti ételízesítőt (apróra vágott kaprot). Utánatöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára pároljuk.
Az apróra vágott petrezselymet összekeverjük a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel, egy csapott evőkanál cukorral, majd összeforraljuk a babbal.
A végén ízlés szerinti mennyiségű ecetet teszünk bele, hogy kellemesen savanykás íze legyen. Sült húsokkal, oldalassal, fasírttal, sült hallal, vagy tükörtojással tálaljuk, kiváló egytál étel.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 24. 00:00