Páll Lajos (Korond, 1938– Székelyudvarhely, 2012) - költő, festőművész
Páll Lajos (1938 – 2012) képeiből – I. album
Kedves Barátaink!
Szomorúan emlékezünk Páll Lajosra, aki már 2012 novemberében távozott közülünk.
A kivételes tehetségű korondi költő és festőművész. A Magyar Művészeti Akadémia tagjára, kiváló barátunkra egy rendkívüli “kiállítással” emlékezünk.
A Patrióta Európa Mozgalom egy olyan Páll Lajos anyaggal rendelkezik, amely közel 100 fotóból áll , és amely párját ritkítja – ilyen nincs még egy a világon! 1992-ben a Budapest Galériában mi, barátai (Kollár K. Attilával és Sellei Abával) egy nagy kiállítást szerveztünk addigi alkotásai legjavából.
A professzionális fotóssal, Váli Miklós barátunkkal abban a megismételhetetlen pillanatban az összes kiállított képét lefényképeztettük – ugyanis az ott bemutatott festményei sem azelőtt, sem azóta nem voltak, de ezután sem lesznek úgy együtt elérhetőek, mint akkor voltak.
Kanadától, Kecskemétig, Szeredától Bécsig terjed azoknak a barátoknak, gyűjtőknek a sora, akik arra az alkalomra “visszaadták” Lajosnak a képeiket.
Nos ebből az anyagból fogunk három alkalommal egy-egy összeállítást bemutatni a oldalunkon. Ez az esemény annyira kivételes, hogy nem csak ezek a képei, de más festményei sem voltak megtalálhatók eddig az interneten, hiszen ő nem foglakozott a számítópéppel, mások pedig meg mind ezidáig csupán egy kép képet tettek fel a megosztó oldalakra tőle - azokat is rossz minőségben.
Isten áldja barátunk emlékét, Önök pedig fogadják szeretettel Páll Lajos ritkán, de számítógépen eddig egyáltalán nem láthatott képeit.
Barátsággal: Mészáros László - a Patrióta Európa Mozgalom alapítója
2020. November 24. 00:00
Boldizsár István (1897-1984) festményeiből
Boldizsár István (1897-1984) festményeiből
1917-1918-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Réti István növendékeként tanult. 1918 nyarán Nagybányára kerül Lyka Károly támogatásával, ahol Réti mellett Thorma János is oktatja, itt ismerkedett meg Szőnyi Istvánnal. 1919-ben a kecskeméti művésztelepen is dolgozott Iványi Grünwald Béla mellett.
Később Münchenben tanult tovább. 1924-ben Budapesten telepedett le, de nyarait a II. világháború kitöréséig Nagybányán töltötte.
Nagybányai korszaka után a Balaton került előtérbe. Művészete a 30-as évektől könnyedebbé vált. 1926-tól a festmény kiállítások rendszeres résztvevője.
1929-ben a barcelonai világkiállításon bronzérmes lett. 1930-ban megkapta a Szinyei Társaság Zichy-díját, két évvel később a Szinyei Társaság tájkép díját. 1932-33-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán képezte magát, ezután Réti István tanársegédjeként dolgozott. 1941-49 között a Főiskola festészet és alakrajz tanára volt. 1977-ben 36 alkotását Orosházának ajándékozta, amelyekből 1979-ben önálló képtár nyílt.
Munkáit a Nemzeti Galériában őrzik.
2020. November 22. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt
Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt
A jó kakaspörkölt titka, hogy az "alapanyag", jó öreg legyen. A vén, több éves kakasból lehet főzni igazán ízletes, testes, jó ragacsos pörköltet.
1 nagy kakas - alkatrészeire bontva
a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
kilogrammonként egy evőkanál piros paprika
cseresznye paprika ízlés szerint
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék (lehet maga a kakas zsírja is)
Zsiradékon megpattogtatjuk a köménymagot. A hagymát hozzátesszük, aranyszínűre pirítjuk a szintén kockára vágott zöldpaprikával együtt.
Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Kis tűzön a húst a saját leve gyorsan ellepi.
Sózzuk, és beletesszük a cseresznyepaprikát. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan, takaréklángon készre főzzük.
Ez beletelhet 3-5 órába is, a kakas korától függően.
Közben szükség szerint az elfőtt levét mindig vízzel pótoljuk. Fél órával a főzés befejezése előtt a kis kockára vágott paradicsomokat és a őrölt paprikát is beletesszük.
A legvégén ízlés szerint tehetünk bele egy kis őrölt borsot is.
Galuskával tálaljuk, de túrós csuszával is kiváló. Sokan a végén hasábra vágott burgonyát főznek bele. Úgy fenséges étek.
Friss házikenyeret, savanyúságot, vagy nyáron friss salátát tálalunk hozzá.
2020. November 21. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsós gombapörkölt
Magyar konyha ínyencségei – Zöldborsós gombapörkölt
40 dkg csiperkegomba - ha van erdei gomba
kevés olaj, vagy más zsiradék
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
A felmelegített olajon megfuttatjuk a köményt, majd az apróra vágott vöröshagymát, és zöldpaprikát üvegesre pároljuk. Beletesszük a nem túl kicsi cikkere vágott gombát, mellyel tovább pirítjuk.
Ha elfőtt a leve, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, de amint elkevertjük, már adunk is hozzá egy kevés vizet, hogy le ne égjen.
Ezután következik a zöldborsó, majd sózzuk, és beletesszük a felvágott paradicsomot is. Kevés vizet adunk hozzá, és lassú tűzön puhára pároljuk.
Ha kész, ízlés szerint borsozzuk. Tehetünk bele tejfölt is, de úgy megint egy egészen más - szintén ízletes ételt kapunk.
Galuskával, vagy párolt rizzsel tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 21. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Májpástétom
Magyar konyha ínyencségei – Májpástétom
késhegynyi borsikafű (más néven csombor) - bors helyett is jó
20 dkg vaj, vagy pulyka-, illetve libazsír
A májakat megmossuk, leitatjuk róluk a vizet. 5 cm-es darabkákra vágjuk, és kevés olajban kisütjük egy teflon edényben, közepes lángon, pár perc alatt. Nem engedjük, hogy "vénné" váljon!
A vöröshagymákat megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd üvegessé dinszteljük kevés só hozzáadásával. Ezután beletesszük az 5 centiméteresekre vágott húst. Átpirítjuk, majd puhára pároljuk. A végén fedő nélkül zsírjáig sütjük.
Lehúzzuk a tűzről, és hozzátesszük a borsikafüvet, a majoránnát, a borsot, és egy kicsi mustárt.
Az összetevőket a vajjal, vagy zsiradékkal együtt összeturmixoljuk, vagy finom lyukú darálón ledaráljuk.
Jól összekeverjük, és megkóstoljuk, és ha szükséges még, ízesítjük.
Jól belenyomkodjuk a tálaláshoz kiválasztott edényébe. Állni hagyjuk legalább egy napot, hogy ízek összeérjenek.
Nagyon sok variációja létezik ennek a finom csemegének, attól függően, hogy milyen májból, húsból készítjük. Egyes receptek szerint tehetünk még egy szál sült sárgarépát, esetleg zsiradékként kisütött füstölt szalonnát, kemény tojást, illetve ízlés szerinti más fűszereket.
Egyik változata finomabb, mint a másik.
Friss zöldségekkel, házikenyérrel tálaljuk. Télen a házi savanyúság is nagyon illik hozzá!
2020. November 20. 00:00
Pécsi-Pilch Dezső (1888-1949) festőművész munkáiból
Pécsi-Pilch Dezső (1888-1949) festőművész munkáiból
Művészeti tanulmányait Budapesten és Münchenben végezte.
Elsősorban tájképeket, csendéleteket festett.
A Képzőművészeti Főiskola tanára volt.
1920-ban a Képzőművészeti Főiskola átszervezésén dolgozott Lyka Károllyal és Réti Istvánnal közösen, 1923-ban pedig megalapította az Új Művészek Egyesületét (UME).
Művei elsősorban a Vaszary János közvetítésével átvett franciás expresszionizmus szellemében készült világos színhatású tájképek és csendéletek, melyekkel többször is szerepelt kiállításokon.
1932-ben képeit önálló gyűjteményes kiállításon mutatta be.
2020. November 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Csáky rostélyos
A magyar konyha ínyencségei – Csáky rostélyos
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 evőkanál étkezési keményítő
A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, sózzuk, és megpirítjuk. 2 db paprikát felcsíkozunk, a megpirult hagymához adjuk, és megszórjuk fűszerpaprikával.
Kevés vízzel felengedjük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Mikor a víz már kicsit elpárolgott, a cikkekre vágott paradicsomot is a fazékba tesszük.
Megszórjuk őrölt köménnyel, és egy kicsit összepároljuk. A tojásokat felverjük, a lecsóra öntjük, és addig sütjük, amíg minden víz elpárolog róla.
A vékony szeletekre vágott hátszínt, potyolóval lazítjuk, sózzuk, majd rátesszük a tojásos lecsót. Felgöngyöljük, és egy spárgával összekötözzük, vagy hústű segítségével megtűzzük.
Kevés olajon pirosra sütjük a roládokat. Pörköltalapot készítünk: 10 dkg hagymát és egy apró kockára vágott tv paprikát kevés olajon üvegesre párolunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük vízzel. Ízesítjük apróra vágott fokhagymával, őrölt köménnyel és sóval.
Feldarabolunk 1 db paradicsomot és az elősütött hátszínekkel együtt a pörköltalaphoz adjuk. A sütéskor keletkezett húslével meglocsoljuk.
A húsroládok 35-40 perc alatt megpuhulnak, ezután kivesszük a pörköltalapból, és félretesszük. Az alapot tovább forraljuk.
A tejfölt kikeverjük kevés pörköltlével, majd az alaphoz adjuk. Vízben csomómentesre kevert étkezési keményítővel, és fél deci tejszínnel dúsítjuk a pörköltet alapot.
A végén ízlés szerinti mennyiségű borsot teszünk bele..
Petrezselymes burgonyával, vagy galuskával tálaljuk a felszeletelt roládokat, és az egészet megöntözzük a paprikás mártással.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei - Sárgaborsós gulyásleves
A magyar konyha ínyencségei - Sárgaborsós gulyásleves
70 dkg marhalábszár vagy nyaka - kockázva
1 db zöldpaprika - apróra kockázva
1 nagy fej vöröshagyma - finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál köménymag - frissen őrölve
1 csokor petrezselyemzöld
Egy közepes méretű lábasban forró olajban megfuttatjuk a köménymagot, majd a vöröshagymát megdinszteljük a zöldpaprika-kockákkal együtt.
Beletesszük az őrölt paprikát, majd a húst, és magas hőfokon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk.
Kicsi víz hozzáadásával egy jó pörköltet főzünk.
Egy nagyobb leveses lábasba tesszük a jól megmosott sárgaborsót, és egy liternyi vizet. Úgy megfőzzük benne a borsót, hogy az szinte teljesen szétfőjön.
Ekkor felengedjük még egy jó liternyi vízzel, beletesszük a kockára vágott zöldségeket - a répát, zellert, a zeller zöldjét, a karalábét, a krumplit, a bevagdosott paradicsomot, a fokhagymát, az ételízesítőt, sót.
Felforraljuk és hozzáadjuk a majdnem puha pörköltünket is. Addig főzzük, amíg együtt minden megpuhul.
Amikor kész a levesünk, és elzártuk a lángot, belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 17. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Fokhagymás csirke
A magyar konyha ínyencségei – Fokhagymás csirke
Feldaraboljuk a csirkét és forró olajon megpirítjuk. Amikor már szép pirosak a húsdarabok, lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk és egy kevés paprikával megszórjuk.
A hámozatlan nagy kés lapjával megroppantott fokhagyma-gerezdeket nagyon gyenge tűzre tesszük egy kevéske olajjal és megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csirkét és puhára főzzük. A fokhagyma gerezdjei sem vesznek kárba: nem főnek szét, megőrzik illatukat és villával könnyen kihámozhatók héjukból.
Héjában főtt burgonyával és/vagy salátákkal fejedelmi étel.
2020. November 16. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Csülökpörkölt krumplival egybe főzve
A magyar konyha ínyencségei – Csülökpörkölt krumplival egybe főzve
1.5 kg kicsontozott csülök
30 dkg hagyma apróra vágva
3 dkg fokhagyma összezúzva
1 db zöldpaprika apróra vágva (lehet csípős is, ízlés szerint)
fűszerkömény őrölt fűszerpaprika
1,5 kg hasábra vágott krumpli
A húst bőröstül falatnyi darabokra vágjuk, a túl kövér részeket lehetőleg kidobjuk. A hagymát, a zöldpaprikát megdinszteljük egy kevés zsiradékon egy kávéskanálnyi őrölt köménymaggal együtt. (sertészsíron vagy olíva olajon - ízlésnek és szokásnak megfelelően).
Hozzátesszük a húskockákat, és nagy lángon megpirítjuk egy kicsit, majd sózzuk, és minimális víz hozzáadása után kis lángon főzzük úgy két órányit.
Ha a levét elfőtte, mindig csak annyi vizet pótoljunk, amennyit feltétlen muszáj. Amikor már úgy 80%-ig megfőtt beletesszük a fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot, a cseresznyepaprikát, az őrölt paprikát és a krumplit.
Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, utánsózzuk, majd készre főzzük.
Savanyúsággal és friss házikenyérrel tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. November 16. 00:00