Jacob Grimm - A nagy mesemondó a nyelvünkről

                         


A nagy mesemondó a nyelvünkről
 
A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet.
 
Jacob Grimm (1785-1863) - meseíró - aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is

2019. June 02. 00:00

Humorsarok - Mikor a magyar ember világra jön Mikszáth jellegzetes fanyar humora mindig felvidító

                             


Humorsarok :D :D
 
Mikszáth jellegzetes fanyar humora mindig felvidító
 
Mikor a magyar ember világra jön, akkor is isznak, mikor a világból kimegy, akkor is isznak; hát miért legyen ő aztán közbül józan?
 
Mikszáth Kálmán (1847-1910) - író, országgyűlési képviselő
 
fotón: Benczúr Gyula (1811-1873) - Mikszáth Kálmán portréja

2019. June 01. 00:00

kós károly Kiáltó szó - 1921 - részlet

                                   

 

Minden szava igaz közel száz év után is!

 

A mi igazságunk: a mi erőnk!
Az imádkozás ideje eltelt. És el az átkozódás ideje is. Az álmodozásnak is vége és a sírásnak is. 
Aki fél, aki gyáva, aki nem hisz, aki gyenge, az lépjen ki a sorból. Az nekünk bajt csinál, az a mi lábunk elé gáncsot vet, a mi árulónk az. A mi igazságunk: a mi erőnk. 
A bátraknak kiáltok hát, a harcolni akaróknak, a kötelességtudóknak, a látni akaróknak, az előrenézőknek. 

Kiáltó szó - 1921 - részlet

Kós Károly (1883-1977) - építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus


2019. June 01. 00:00

Igazságot a magyarságnak! Stanley Baldwin

 Igazságot a magyarságnak!
"Európa békéje a trianoni békeszerződés napján szűnt meg."
 
Stanley Baldwin (1867-1947) - brit miniszterelnök
 
fotón: kárpát haza, igazságot Magyarországnak, + arckép
 
mémet csináltunk róla

2019. May 30. 00:00

A gyökereinkre, a hagyományainkra...

A gyökereinkre, a hagyományainkra, a szeretetre, a családra és szolidaritásra épült európai társadalmunkat, a nemzeti összetartozás, valamint a más népek, és más kultúrák tiszteletének anyagából szőtt ernyő védheti csak meg a teljes megsemmisüléstől, a "multi-kulti" élhetetlen zagyva világától fotó: Hegedűs Péter  

2019. May 30. 00:00

II. Rákóczi Ferenc üzenete a jövő nemzedékeinek Nem bevándoroltatás, nem hazaárulás, nem nemzetvesztés. HAZASZERETET!

                                 


Nem kvóták, nem hazaárulás, nem nemzetvesztés - HAZASZERETET!
 
„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!"
 
II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) - Erdély fejedelme

2019. May 30. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve

                       

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
 
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé - valamint hal feje, csontja
10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
25 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke gomba
őrölt bors
fél citrom leve
1 evőkanál finomliszt
4 dl tejföl
1 kis csokor petrezselyem zöldje
 
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
 
Nagy lángon fölforraljuk, majd legalább 45 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntünk, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
 
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk.
 
A tűzről levéve a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
 
Rizibizivel, párolt rizzsel, illetve dödöllével, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

2019. May 27. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Túrógombóc

                       

 

A Magyar konyha ínyencségei – Túrógombóc
 
Hozzávalók:
50 dkg túró
3 tojás
12 dkg búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
csipet só
porcukor, vagy méz
tejföl
 
Elkészítés:
Áttörjük gondosan a tehéntúrót, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet só is kerülhet bele.
 
Állni hagyjuk a hűtőben 3-4 órát is, hogy megdagadjon a búzadara.
 
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük, kifőzzük. Öt perc körülbelül mire a víz felszínére feljött gombócok átfőnek, de nézzünk meg egyet kettévágva, hogy megfőtt-e.
 
A kész gombócok rezgősek, óvatosan bánjunk velük. A zsemlemorzsát közben megpirítjuk olajon szép barnás színűre, és a kiszedett, lecsepegtetett gombócokat belehempergetjük.
 
A zsemlemorzsát egy nem zománcozott edényben, mindenféle zsiradék nélkül is szép barnásra piríthatjuk - a felesleges kalóriabevitel okán. :D
 
Tejfölt elkeverjük a porcukorral - ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti. Porcukor helyett használhatunk mézet is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. May 26. 00:00

Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék

                     

Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
 
Hozzávalók:
1-1,5 kg káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
40 dkg paradicsomsűrítmény
ételízesítő
cukor
olaj
3 evőkanál liszt
 
Elkészítés: A káposztát legyaluljuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevéske olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (körülbelül 20 perc).
 
Beleteszünk egy evőkanál ételízesítőt, sót. Egy kis serpenyőt felmelegítünk, és kevés olajjal elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk.
 
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük egy kis vízzel, majd a káposzta levével.
 
Jól összekeverjük, teljesen csomómentesre, és beleöntjük a megpuhult káposztánkba. Közben figyeljük, és ha szükséges, adagolunk fokozatosan még hozzá vizet.
 
Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Kóstolgatás után még cukorral ízesítjük, utána sózzuk, ha kell és pár perc alatt még egyet forralunk rajta, és el is készültünk.
 
Sült oldalassal, vagy tarjával, illetve fasírttal tálalhatjuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. May 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rizsfelfújt

A magyar konyha ínyencségei – Rizsfelfújt
 
Hozzávalók:
30 dkg kerekszemű rizs
1 liter tej
6 dkg vaj
csipet só
5 dkg mazsola (el lehet hagyni)
5 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 citromhéj
15-20 dkg cukor
zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
Egy vízzel öblített rozsdamentes vastagabb aljú edényben a tejet tűzre tesszük. Amikor már majdnem forr, beleöntjük az előzetesen jól megmosott rizst, pici sót és a vajat.
 
Takarékra állítjuk, lefedjük, néha átkevergetjük, mert hamar le tud kapni. 15-20 perc után, amikor a tejet a rizs felvette, levesszük a tűzről, hűtjük.
 
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a kihűlt rizzsel összedolgozzuk. A tojások keményre felvert habját óvatosan beledolgozzuk.
 
Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett közepes méretű tepsiben 200 fokra előremelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
 
Vaníliás cukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

2019. May 24. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

4. oldal/860