A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta

                                

A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta
 
Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.
 
Sok helyen, háztartásokban is, kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké.
 
Hozzávalók: 12 db kisütött palacsinta
70 dkg elkészített (vagy maradék) marha/sertés/csirke/pulyka pörkölt 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítés: Kiszedjük a húst a szaftjából, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk azt. Ízlés szerint fűszerezhetjük borssal, borsikafűvel, vagy más egyéb fűszerekkel.
 
A levében elkeverünk 5 dl tejfölt, utána sózzuk, ha szükséges. A masszával megtöltjük a palacsintákat, batyukat hajtogatunk belőlük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk őket.
 
Megöntözzük tejfölös-paprikás mártással, rászórjuk a reszelt sajtot, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 24. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Káposztás tészta

                     

A magyar konyha ínyencségei – Káposztás tészta
 
Hozzávalók:
1-1,5 kg fejes káposzta
50 dkg fodros durum tészta
1 evőkanál cukor
olíva olaj
frissen őrölt fekete bors
 
Elkészítés:
A káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját kivágjuk, daraboljuk, aprítógéppel finomra aprítjuk, vagy kézzel legyaluljuk.
 
Egy nagyobb teflonserpenyőben az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a káposztát, majd erős hőfokon állandó keveréssel szép egyenletes barnára pirítjuk. Közben megsózzuk. (kb. 20 perc).
 
Amikor majdnem kész, és már elég szép színe kezd lenni, beletesszük a cukrot, és azzal együtt tovább pirítjuk. A cukor karamellizálódásával a káposztánk még szebb színű, és az íze még finomabb lesz.
 
Közben egy fazékban sós vizet forralunk, a tésztát kifőzzük, (nem főzzük szét) leszűrjük, és a pirított káposztával összekeverjük.
Borssal ízlés szerint megszórjuk, esetleg utána sózzuk vagy cukrozzuk, ki hogyan szereti.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 23. 00:00

Kárpát-hazánk

                  

Kárpát-hazánk
 
Te azt mondod Szlovákia, szlovákok? Én azt mondom Felvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ukrajna, ukránok? Én azt mondom Kárpátalja, és magyarok!
 
Te azt mondod Románia, románok? Én azt mondom Székelyföld, Máramaros, Partium, Bánság, Erdély, és magyarok!
 
Te azt mondod Szerbia, Horvátország, Szlovénia? Én azt mondom Délvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ausztria, osztrákok? Én azt mondom Őrvidék, és magyarok!
 
C:\Users\user\Pictures\kép Kárpát-haza 8.jpg

2018. May 23. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Somodi kalács - a torockói gasztronómia büszkesége - Torockó - Erdély

                       

A magyar konyha ínyencségei – Somodi kalács - a torockói gasztronómia büszkesége - Torockó - Erdély
 
A „Somodi” a torockói gasztronómia egyik büszkesége. Ezt az édességet mindenképpen kóstoljuk meg, ha Torockón járunk.
 
Állítólag csak Torockón finom, de azért most közöljük elkészítésének módját.
 
Hozzávalók:
125 dkg liszt
1 l tej
2 egész tojás
élesztő, só
25 dkg cukor
2 kanál őrölt fahéj
25 dkg vaj vagy margarin
 
Elkészítése:
Kőttes tésztát kavarunk: az élesztőt fél deci cukrozott tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, pici sót és mindezt a tejjel jól összedolgozzuk.
 
Ezután 5 dkg olvasztott vajat keverünk hozzá és addig dagasztjuk amíg a tészta összeáll és leválik a kezünkről. Szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük.
 
Mikor megkelt, egy széles nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a réteshez hasonlóan kihúzzuk, vékonyítjuk (ezért a somodi csak jó minőségű lisztből készíthető), olvasztott vajjal megkenjük, és fahéjas cukorral meghintjük.
 
A lapot hajtogatjuk (fentről, illetve lentről), erre újból olvasztott vaj és fahajas cukor kerül. Ezek után ismét összehajtogatjuk a lapot (jobbról, balról) és harmadszorra is rászórjuk a tölteléket és az olvasztott vajat.
 
Végül csiga formában feltekerjük, jól kivajazott tál alakú agyagedénybe (városi körülmények között kerek tortaformába, vagy vastagabb falú lábosba) helyezzük.
 
Egy órányi újabb kelés után megkenjük tojássárgával. Így tesszük oda sülni. A kész kalácsot kiborítjuk a formából és cikkekre vágjuk. A somodi frissen jó, ezért lefedett edényben tároljuk, hogy másnapra ki ne száradjon.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 22. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Szalontüdő

A magyar konyha ínyencségei – Szalontüdő
 
Hozzávalók
1 kg sertéstüdő és sertésszív, nyelv vegyesen
20 dkg vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
2 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl
fél citrom
2 db babérlevél
cukor
mustár
olaj
őrölt bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
A nyers tüdőről és szívről, a letisztítjuk a porcos részeket, a hártyákat és a zsírt, ugyancsak megtisztítjuk a nyelvet is, majd megmossuk, lecsöpögtetjük.
 
Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük. (másfél, két óra alatt fő meg, kuktában szűk 3/4 óra alatt.)
 
Közben a hagymát finomra vágjuk. A megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet csíkokra szeleteljük. A nyelvet persze előtte megszabadítjuk a főzés után könnyen lehámozható, levakarható felső érdes fehér rétegétől.
 
A forró olajon megdinszteljük a hagymát, ezt követően beletesszük, és világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban, majd azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével.
 
Sózzuk, beletesszük a babért, a kockára vágott sárgarépát és megfőzzük. Mikor puha, kivesszük a babért, botturmixxal teljesen simára pépesítjük a mártást.
 
Ezután beletesszük az összevágott húscsíkokat, majd citromlével, és mustárral, őrölt borssal pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.
 
Kissé munkaigényes, régi magyar étel. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Főtt makarónival is tálalhatjuk, ha sietünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 21. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lecsós fokhagymás tarja

                               

A magyar konyha ínyencségei – Lecsós fokhagymás tarja
 
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja szeletelve
35 dkg tv paprika
25 dkg hagyma fokhagyma
25 dkg paradicsom
1 dl száraz fehérbor
frissen őrölt bors
olívaolaj
 
Elkészítés:
A tarjaszeleteket előző este előkészítjük. Sózzuk, borsozzuk, pépesített fokhagymával, olajjal a szeleteket mindkét oldalukon megkenjük. A fokhagyma illóolaja olajban oldódik, így egyenletesen ízesíti a húst.
 
Másnap a húsokat kevés olajon, egy serpenyőben, vagy grillen roston megsütjük. Elkészítjük a lecsót. A paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt felkarikázzuk. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és először félbe, majd kissé vastag szeletekre vágjuk.
 
Két jó evőkanálnyi olajon enyhén üvegesre dinszteljük a hagymát. Rátesszük a paprikát, és nagy tűzön pár percig megpirítjuk – kevés kevergetéssel – majd rátesszük a paradicsomot,
 
Egy-két percig nagy lángon pirítjuk a paradicsommal együtt is, majd sózzuk, és beleöntünk egy decinyi fehér száraz bort.
 
Tehetünk bele ízléstől függően egy csapott evőkanál cukrot is. Öt percig pároljuk kis lángon fedő alatt. Vigyázat, nem szabad szétfőzni a zöldségeket, ropogósnak kell maradniuk!
 
A legvégén borsot őrlünk rá, ízlés szerinti mennyiségben. A fokhagymás sült húst a lecsóval együtt tálaljuk.
 
Ajánlott köretek a rizs, és a krumplipüré, petrezselymes krumpli, vagy tarhonya.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 20. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta

A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta
 
Hozzávalók
A töltelékhez:
1 kg darált sertéscomb
őrölt feketebors
pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg rizs
Valamint:
1 közepes fej savanyú káposzta, és gyalult savanyú káposzta ízlés szerinti mennyiségben
füstölt bordaszél, vagy csülök
kevés olaj
2-3 evőkanál liszt
pirospaprika
2 evőkanál tejföl
 
Elkészítés: Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját, és egy marék apróra vágott savanyú káposztával együtt összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
 
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt hússal együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és lassú tűzön főzzük.
 
Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen.. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.
 
Tejföllel és friss házikenyérrel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 19. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús

                     

A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús
 
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
20 dkg vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál őrölt pirospaprika
50 dkg rizs
bors
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés: A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
 
Felforrósítunk két evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, és sózzuk, és fedő alatt 35 percig főzzük lassú tűzön.
 
Utána hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 5 percig pároljuk.
 
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. három evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk.
 
A rizst a húshoz adjuk, felöntjük egy liter forró vízzel, borsozzuk ízlés szerint, sót adunk hozzá - esetleg egy kis ételízesítőt - és összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni).
 
Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (30-35 perc).
 
Néhány paprika- és paradicsomszelettel, apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.
 
Friss salátát, vagy kovászos uborkát, illetve vegyes savanyúságot adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 18. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Sonkás tészta

                           

A magyar konyha ínyencségei – Sonkás tészta
 
Hozzávalók:
40-50 dkg főtt,
füstölt sonka (lehet csülök is) sovány részei
50 dkg száraztészta (fodros kocka)
15-20 dkg reszelt trappista sajt
4 dl tejföl olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
A tésztát szokásos módon megfőzzük. Nem puhára, csak "ressre"! Amíg a tészta fő, ledaráljuk a sonkát.
 
A tésztát leszűrjük, a főzőedénybe visszatesszük, és összekeverjük a sonkamasszával és a tejföllel.
 
Egy olajjal kikent és a szemlemorzsával megszórt tepsibe beletesszük, szépen eligazítva - a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
 
180-200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen rápirul. Evéshez tálalhatunk egy kis tejfölt is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 17. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával

                           

A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával
 
Hozzávalók:
8 szelet borjúcomb
10 dkg vöröshagyma - apróra kockázva
8 vékony szelet gépsonka
20 dkg erdei, vagy termesztett gomba
8 vékony szelet óvári sajt
olaj
1 csokor petrezselyem zöldje - apróra vágva
só törött bors
 
Elkészítés: Kiklopfoljuk a húst, sózzuk, majd a felmelegített olajon szép pirosra sütjük, azután forró tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a hússzeleteket.
 
Közben egy másik edényben kevés olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk, és megpirítjuk a felszeletelt gombát. Utána sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a petrezselyem zöldjét.
 
A hússzeletekre terítjük a pirított gombát, majd beborítjuk 1-1 szelet sonkával, és mindegyikre 1 szelet sajtot fektetünk.
 
Csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg a sajt rá nem olvad a tetejére, és amíg egy kicsi színt nem kap.
 
Rizibizivel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 16. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

4. oldal/858