Török Ignác - aradi vértanú

                             

 

Október 6 - az aradi vértanúk kivégzésének napja - a magyarok gyásznapja
 
Török Ignác (1795-1849) - aradi vértanú
 
Világosnál ejtik foglyul; a szelíd, nyugodt hadmérnök a bíróság előtt magyarságával indokolta tetteit. "Lelkiismeretem felment engem" - mondta.
 
A kivégzés előtti éjszakán sem cáfolta meg hivatását és szenvedélyét: egy, a várerődítéssel foglalkozó szakmunkát olvasgatott.
Amikor a pribékek a bitóhoz kisérték a felindult embert, Tichy őrnagy gúnyos megjegyzésére így vágott vissza:
"Szégyellje magát ön, hóhérlegény!"
 
A kivégzése előtti pillanatokban állítólag szívszélhűdés érte, már csak holttestét akaszthatták fel.

2019. January 07. 00:00

Schweidel József - aradi vértanú

                                 


Október 6 - az aradi vértanúk kivégzésének napja - a magyarok gyásznapja
 
Schweidel József (1796-1649) - aradi vértanú
 
Egy szemtanú szerint ő sem akarta engedni, hogy a szemét bekössék, a törzsőrmester kétszer tett erre kísérletet, de Schweidel minden alkalommal lerántotta a kendőt.
 
Kezében azt a feszületet tartotta, amelyet mindenkor, a csatákban is magával hordott.
A vérével befröcskölt keresztet papja - utolsó kívánságának megfelelően - eljuttatta honvéd kapitány fiának, aki szintén az aradi várban raboskodott.

2019. January 07. 00:00

Poeltenberg Ernő - aradi vértanú

                                   

 

Október 6 - az aradi vértanúk kivégzésének napja - a magyarok gyásznapja
 
Mikor a tábornokok a kivégzés hajnalán a várudvaron gyülekeztek, Poeltenberg végignézve társain így szólt:
"Szép kis deputáció megy az Úristenhez, hogy a magyarok ügyét képviselje!"
 
Poeltenberg Ernő (1808-1849) - aradi vértanú

2019. January 07. 00:00

Egy értelmes ember, különös tehetség nélkül, többet használhat a világnak

                       

Egy értelmes ember, különös tehetség nélkül, többet használhat a világnak, mint egy tehetséges ember értelem nélkül.

Márai Sándor (1900-1989) - író, költő

2019. January 07. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt

Magyar konyha ínyencségei – Kakaspörkölt
 
A jó kakaspörkölt titka, hogy az "alapanyag", jó öreg legyen. Az vén, több éves kakasból lehet főzni igazán ízletes, testes, jó ragacsos pörköltet.
 
Hozzávalók:
1 nagy kakas - alkatrészeire bontva
a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
kilogrammonként egy evőkanál piros paprika
cseresznye paprika ízlés szerint
2 -3 nagy zöld paprika
2 nagy érett paradicsom
bors
köménymag
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék (lehet maga a kakas zsírja is)
 
Elkészítés:
Zsiradékon megpattogtatjuk a köménymagot. A hagymát hozzátesszük, aranyszínűre pirítjuk a szintén kockára vágott zöldpaprikával együtt.
 
Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Kis tűzön a húst a saját leve gyorsan ellepi.
 
Sózzuk, és beletesszük a cseresznyepaprikát. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan, takaréklángon készre főzzük.
Ez beletelhet 3-5 órába is, a kakas korától függően.
 
Közben szükség szerint az elfőtt levét mindig vízzel pótoljuk. Fél órával a főzés befejezése előtt a kis kockára vágott paradicsomokat és a őrölt paprikát is beletesszük.
A legvégén ízlés szerint tehetünk bele egy kis őrölt borsot is.
 
Galuskával tálaljuk, de túrós csuszával is kiváló. Sokan a végén hasábra vágott burgonyát főznek bele. Úgy fenséges étek.
 
Friss házikenyeret, savanyúságot, vagy nyáron friss salátát tálalunk hozzá.

2019. January 06. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt

A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpörkölt
 
hozzávalók
1.5 kg nyúlhús (egy egész nyúl)
30 dkg vöröshagyma
olaj
őrölt fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
babérlevél
majoranna ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
1 db cseresznyepaprika
1 db tv paprika
1 db paradicsom
 
Elkészítés:
A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
 
Kevés olajban a köménymagot egy kicsit megpirítjuk, majd beletesszük az kockára vágott hagymát és a paprikát. .
 
Egy jó evőkanál fűszerpaprikát adunk hozzá, valamint az összenyomott fokhagymát, és végül végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig kis lángon dinszteljük.
 
Hozzáadjuk a többi fűszert, a paradicsomot és a cseresznyepaprikát, majd felöntjük 2 dl vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük.
 
Galuskával, főtt tésztával tálaljuk, friss salátát adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 06. 00:00

Jól véssük a fejünkbe a nagy ős gondolatát, mikor az Orbán-kormány elmúlt négy évi tevékenységét tesszük mérlegre Bethlen János

                               

"Mi is tudtuk volna, mit kellene tennünk, de cselekedtük azt, ami lehetséges volt."

Bethlen János (1613-1678) - erdélyi kancellár

2019. January 06. 00:00

A magyar sorsról - a mindenkori magyarok sorsáról lázár Vilmos aradi vértanú

                           

"Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek."

Lázár Vilmos  (1817-1849) aradi vértanú utolsó mondatai a kivégzése előtt

2019. January 06. 00:00

Bizalom

ll

2019. January 06. 00:00

Knezić Károly - aradi vértanú

                           


Október 6 - az aradi vértanúk kivégzésének napja - a magyarok gyásznapja
 
"Galícia nyomorúságában született meg az én - minden áldozatra kész - önérzetem, hol is a Metternich-politika erkölcstelenségét, a nemesség esztelen könyörtelenségét...
színről színre látva, lelkiismeretem felzúdult, s lelkemben egy jobb kor utáni vágy ébredt."
 
Knezić Károly (1818-1849) - aradi vértanú

2019. January 06. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

4. oldal/859