Magyar konyha ínyencségei – Kolbászos lecsó

                     

 

Magyar konyha ínyencségei – Kolbászos lecsó
 
Hozzávalók:
1 kg paprika
50 dkg paradicsom
1 db hegyes erős paprika /elhagyható/
4 nagy fej vöröshagyma
1 szál parasztkolbász /50 dkg/
olaj
 
Elkészítése:
A paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt felkarikázzuk. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és először félbe, majd kissé vastag szeletekre vágjuk.
 
Kevés olajon enyhén üvegesre dinszteljük a hagymát. Rátesszük a paprikát, és nagy tűzön pár percig megpirítjuk – kevés kevergetéssel – majd rátesszük a paradicsomot.
 
Egy-két percig nagy lángon pirítjuk a paradicsommal együtt is, majd sózzuk, és beletesszük a kolbászt.
 
Tehetünk bele ízléstől függően egy csapott evőkanál cukrot is. Öt percig pároljuk kis lángon fedő alatt. Vigyázat, nem szabad szétfőzni a zöldségeket!
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 15. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Töltött csirkecomb

                          

Magyar konyha ínyencségei – Töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
1 db tojás
3 db zsemle
15 dkg csirkemáj
10 dkg vöröshagyma
őrölt bors
szárnyas fűszerkeverék
majoránna
fél kiskanálnyi borsikafű
tej
olaj
1 csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítés:
1.) A zsemléket beáztatjuk a tejbe.
 
2.) Az olajat felforrósítjuk és megfonnyasztjuk rajta az apróra felkockázott hagymát, és a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a borsikafűvel és 1 evőkanál majoránnával. Fedő alatt puhára pároljuk. A vége felé hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
3.) Egy tálban összekeverjük a tölteléket : a tejbe áztatott zsemlét kinyomkodjuk és kis darabokra tépkedjük. Hozzákeverjük a kissé lehűlt hagymás gombát, az apróra vágott, vagy turmixolt májat, beleütünk egy egész tojást, kicsit még fűszerezzük és jól összekeverjük.
 
4.) A csirkecombokat megtisztítjuk, sózzuk.
 
5.) A combokon fellazítjuk a bőrt, és betöltjük a töltelékkel.
 
6.) Tepsibe tesszük a combokat, szárnyas fűszerkeverékkel megszórjuk. 2 kanál olajat és 2 dl vizet teszünk alá. Az első félórában alufóliával letakarjuk, majd azt levéve, sűrűn locsolgatva - szép pirosra sütjük.
 
A sütési idő összesen mintegy 60-70 perc. Az utolsó 45-50 percre beteszünk a sütőbe a tepsi mellé, tisztára mosott, alufóliába csomagolt, egyforma, közepes nagyságú krumplikat.
 
Ez lesz a köret. Friss salátával, vagy savanyúsággal, és a héjában sült krumplival, párolt rizzsel, esetleg petrezselymes krumplival tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

2020. July 14. 00:00

Böhm Pál (1839-1905) festőművész képeiből

Böhm Pál (1839-1905) festőművész képeiből
 
Inasévei után díszlet- és cégérfestéssel foglalkozott, majd vándorszínésznek állt. Nagyváradon Hohn Antaltól tanult festeni, s oltár- és arcképfestészetből élt. 
 
1862-ben Debrecenben, majd Pesten dolgozott, innen Bécsbe kerülve, régi mesterek műveit másolta. 
 
Később Aradon nyitott festőiskolát, s Paál Lászlónak lett mestere. Ösztöndíjjal Münchenbe utazott. Ott alakokkal élénkített romantikus tájképeket festett. 
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 12. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós
 
Hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
baracklekvár
 
a töltelékhez:
200 g magozott sárgabarack
1 db citrom
1 kg túró
2 db tojás
150 g kristálycukor
1 db vaníliarúd
 
a tetejére:
2 db tojásfehérje
100 g porcukor
 
Elkészítése:
1. A hozzávalókat tálba téve gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Gyúrni nem szabad, csak addig dolgozzuk vele, hogy éppen összeálljon! Ekkor műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe fél órára.
 
2. A tésztát nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe, és villával szurkáljuk meg. Süssük világosbarnára 8-10 perc alatt a 190 fokos sütőben, majd vegyük ki.
 
3. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk apró kockákra. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. Dolgozzuk össze ezeket és a többi hozzávalót.
 
4. A kihűlt tésztát vékonyan kenjük meg lekvárral, majd simítsuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük világosbarnára.
 
5. A díszítéshez a tojásfehérjét verjük fel a porcukorral. Kanalazzuk habzsákba, és felváltva rácsozzuk be a süti tetejét ezzel és lekvárral. Tegyük vissza a sütőbe, és 10 perc alatt süssük világosbarnára a habréteget is. 
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 11. 00:00

Közel kilencven év elmúltával, mi sem változott - ugyanez a helyzet ma is sajnos!

Kilencven év elmúltával, mi sem változott - ugyanez a helyzet ma is sajnos!

Az a mi nagy bajunk, hogy túlságosan nagy számmal vannak közöttünk passzív természetek, és elég sok a negatív ember, aki erejét többé-kevésbbé meddő kritikában meríti ki és e réven csak ritkábban javít, hanem inkább kételyeket kelt, csüggeszt és elkedvetlenít olyanokat is, akik különben produkálni tudnának.

Küzdelmek könyve - 1928

Klebelsberg Kuno (1875-1932) - jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, vallás- és közoktatási miniszter  

2020. July 10. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves

 

Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves
 
Hozzávalók:
30 dkg sertésvelő
1 kg marhahús - vagy borjúhús
20 dkg vöröshagyma
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 db zöldpaprika
1 db nagyobb paradicsom
5 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt köménymag
25 dkg erdei gomba - vagy termesztett csiperkegomba
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
25 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
15 dkg karalábé
2-3 db babérlevél
őrölt bors
kis csokor kapor
egy csokor petrezselyem zöldje
mustár
almaecet
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt
ízlés szerint csípős paprika
tejföl
 
Elkészítése: A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk.
 
A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik.
 
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félpuha hozzáadjuk a borsót, és a zöldbabot. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, az apróra vágott paradicsomot és a felkockázott zöldpaprikát.
 
Beletehetjük az őrölt paprikát is. Ha úgy érezzük, majdnem kész, a fűszereket is beletesszük: a zúzott fokhagymát, a borsot, a babérlevelet, az apróra vágott kaprot, illetve felszeletelt gombát is hozzáadjuk.
 
10 percig főzzük, ekkor kerül bele a kisebb darabokra vágott velő. Beleöntjük a tejszínben elkevert lisztet is. A végén hozzáadjuk a friss, apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
Galuskát vagy csipekét is főzhetünk bele. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.
Nagyon tartalmas egytál étel.
 
kattints a képekre - érdemes!

m

2020. July 10. 00:00

Bartók Béla

                         

 
Világhírű zeneszerzőnk gondolatát különösen ajánljuk a manapság ijesztő mértékben megnőtt számú "Mama Hotel" lakóknak, azoknak a munkaképes fiataloknak, akik elsősorban a szülőktől kapott pénzből "élvezik az életet", valamint a szülői ház nyújtotta előnyöket és biztonságot.
 
"Kell, hogy minden ember, midőn férfikorúvá fejlődött, megállapítsa, minő ideális cél érdekében akar küzdeni, hogy e szerint alakítsa egész munkálkodásának, minden cselekedetének minéműségét."
 
Bartók Béla (1881-1945) - zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, tanár

2020. July 10. 00:00

Piros fehér, zöld, drága magyar föld...

                                       

Piros fehér, zöld, drága magyar föld...
 
E hármasszín a lelkemen ragyog,
Számomra nincs szebb ezen a világon;
E lobogót én, mert magyar vagyok,
Hűséggel védem, szeretettel áldom.

Sajó Sándor (1868-1933)
 


Sajó Sándor (1868-1933) - író, költő

2020. July 10. 00:00

E szóban - haza, foglaltatik az emberi szeretet és óhajtás tárgyainak egész öszvessége

       

A hazáról

E szóban - haza, foglaltatik az emberi szeretet és óhajtás tárgyainak egész öszvessége. Oltár, atyáid által istennek építve; ház, hol az élet első örömeit ízleléd; föld, melynek gyümölcse feltáplált.

Kölcsey Ferenc (1790-1838) - költő, politikus

2020. July 10. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs

A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs
 
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
sárgabaracklekvár
1 teáskanál sütőpor
 
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgákkal kikevert cukrot kanalanként.
 
Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a sütőport.
 
Tepsibe öntjük, amit ki is vajazhatunk, liszttel megszórunk, vagy sütőpapírt használunk. Előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
 
Ha megsült, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, felcsavarjuk, kicsit állni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral, és felcsavarjuk. Szeletelve, porcukorral kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 09. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

47. oldal/866