A magyar konyha ínyencségei – Sörös gulyás

A magyar konyha ínyencségei – Sörös gulyás
1 evőkanál őrölt piros paprika
Egy lábasban/magas falú serpenyőben felhevített olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott húst, és körülbelül 3 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, és további 3 percig sütjük. Lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, jól elkeverjük, visszarakjuk a tűzre, és beleöntjük (mielőtt megittunk belőle egy üveggel :D) a sört.
Felforraljuk, és fedő alatt pároljuk, Időről időre megkeverjük, hogy ne égjen le, és ha szükséges, mindig öntünk hozzá kevés vizet.
Mindezt addig csináljuk, amíg megpuhul a hús. Mikor már majdnem puha, hozzáadjuk a fokhagymát (apróra vágva vagy fokhagymanyomón áttörve) és a borsot.
Tésztával, galuskával, vagy csak friss házikenyérrel kenyérrel tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 22. 00:00
"A szeretet ereje mindenekre képes, de a szeretet hiánya képtelenné teszi a legjobb szándékot is." Wass Albert (1908-1998) - író, költő
A szeretet ereje mindenekre képes, de a szeretet hiánya képtelenné teszi a legjobb szándékot is.
Wass Albert (1908-1998) - író, költő
2020. July 20. 00:00
Dósa Géza (1846-1871) festőművész képiből

Dósa Géza (1846-1871) festőművész képiből
Tanulmányait 1866-68 között a bécsi képzőművészeti akadémián, majd 1869-től Münchenben folytatta. Ugyanezen évben Bethlen Gábor tudósai között (Magyar Nemzeti Galéria) c. képével egy pályázaton ösztöndíjat nyert.
Nehezen alkotó festő volt, aki rendszerint csupán a vázlatokig jutott. 1870-től Marosvásárhelyen arcképek festéséből tartotta fenn magát. Kora meg nem értése, lelki és anyagi nehézségei elől a halálba menekült.
Művészetét évtizedekkel halála után kezdték értékelni. 1941-ben Kolozsváron, 1944-ben Budapesten a Szépművészeti Múzeumban rendeztek műveiből emlékkiállítást.
2020. July 20. 00:00
A mai hőbörgő, az Orbán-kormány minden intézkedését ellenző ellenzék, és szavazóik figyelmébe!
A mai hőbörgő, az Orbán-kormány minden intézkedését ellenző ellenzék, és szavazóik figyelmébe!
"Nem harcolhatunk valami ellen. Annak semmi értelme. Valamiért kell harcolni."
Wass Albert (1908-1998) - író és költő
2020. July 20. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpaprikás
A Magyar konyha ínyencségei – Nyúlpaprikás
1.5 kg nyúlhús (egy egész nyúl)
10 dkg húsos füstölt szalonna
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
A nyulat apróbb darabokra vágjuk, és besózzuk.
A kockára vágott húsos szalonnát kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd a köménymagot egy kicsit megpirítjuk benne, utána beletesszük az kockára vágott hagymát és a zöld paprikát. .
Egy jó evőkanál fűszerpaprikát adunk hozzá, valamint az összenyomott fokhagymát, és végül végül a feldarabolt húst, majd körülbelül 5 percig kis lángon dinszteljük.
Hozzáadjuk a többi fűszert, és a cseresznyepaprikát, majd felöntjük kis vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük. A készre főzés előtt 15 perccel hozzáöntjük a vörösbort.
Mikor megpuhult a hús besűrítjük a szaftot a tejföllel és a tejszínnel.
Galuskával, főtt tésztával, vagy krumplipürével és áfonyalekvárral tálaljuk.
2020. July 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Tepsiben sütött rántott szelet őszibarack befőttel
A magyar konyha ínyencségei – Tepsiben sütött rántott szelet őszibarack befőttel
Hozzávalók:
1 kg csont nélküli karajszelet
liszt
zsemlemorzsa
3 db tojás
só
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, majd besózva kicsit állni hagyjuk, a szokásos módon bepanírozzuk. Tepsibe sütőpapírt teszünk, ráhelyezzük a hússzeleteket.
Mindkét oldalukat kevés olajjal megkenjük, majd 150 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Sütés közben, ha már a felső része kezd pirosodni, átfordítjuk, hogy a másik oldala is megpiruljon.
Tejjel, tejszínnel, vajjal kikevert krumplipürével, és őszibarack befőttel tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Ropogós sült oldalas
A magyar konyha ínyencségei – Ropogós sült oldalas
1 kg csíkokra vágott vastagon hagyott, húsos oldalas
Az oldalas minden oldalát besózzuk, tepsibe tesszük. A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, és egyenletesen elosztjuk a húson.
A vöröshagymát felkarikázzuk és szintén rátesszük a húsokra.
A zsírt épp csak folyósig melegítjük, majd ráöntjük. Alufóliával lefedve hűtőben hagyjuk 1-2 órát, hogy összeérjen.
Sütés előtt 2 dl vizet öntünk alá, és 1 órát sütjük a sütőben, közepes lángon. Majd a fóliát levéve, zsírral locsolva 30 perc alatt nagy lángon megpirítjuk.
Párolt, vagy sült zöldségekkel, sült, illetve petrezselymes krumplival, friss házikenyérrel, zöldsalátáal, illetve savanyúságokkal tálaljuk.
Kiváló a legkülönfélébb főzelékek feltétjeként, illetve hidegen is.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 18. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Kapuvári böllérmáj
Magyar konyha ínyencségei – Kapuvári böllérmáj
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj
30 dkg velő
50 dkg vöröshagyma
só
őrölt, fekete bors
majoranna
olaj
Elkészítés:
A hagymát fél karikára felszeleteljük, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Amikor készen van, akkor rátesszük a megtisztított 4-5 cm hosszú, 5-8 mm vastagra csíkozott májat, és heves tűzön, állandóan keverve addig pirítjuk, míg a színét nem váltja minden darab.
Közben ízesítjük majoránnával és őrölt borssal. Ezután adjuk a hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott velőt. (előtte a velőt óvatosan meg kell mosni, és ügyelni kell arra, hogy ne maradjon csontszilánk közte, utána le kell hártyázni.)
Azért, hogy a velő ne törjön össze, nagyon óvatosan kevergessük. A velő is pár perc alatt megfő, ezért elég hamar elkészül az étel. Csak a végén sózzuk, mert a máj megkeményedne a sótól.
Amikor az étel kész, fedő alatt pihentetjük öt percig.
Petrezselymes krumplival, krumplipürével és/vagy friss házikenyérrel tálaljuk - savanyúságot, vagy friss salátákat adhatunk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 17. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Csikós tokány
Magyar konyha ínyencségei – Csikós tokány
10 dkg sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem zöldje
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, elkeverjük benne a piros paprikát és beletesszük a csíkokra vágott húst, kissé megpörköljük.
Aztán megsózzuk, paradicsom sűrítménnyel együtt is pirítjuk egy kicsit. Vízzel feleresztjük, és fedõ alatt pároljuk.
Hozzátesszük még a szétnyomott, vagy apróra vágott fokhagymákat is. Ha a hús puhulni kezd, belekeverjük a kis kockákra vágott zöldpaprikát, és a tejfölt.
Finomra vágott zöld petrezselymet, és az őrölt borsot a legvégén tesszük bele.
Spagettivel, vagy ízlés szerinti más tésztával, galuskával, illetve esetleg főtt burgonyával, vagy párolt rizzsel tálaljuk
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 16. 00:00
lenin A Fidesz EP-képviselőcsoportja az EU Bizottságához fordult
ass A Fidesz EP-képviselőcsoportja az EU Bizottságához fordult, hogy Magyarország állítólagos jogállamisági problémái miatti vegzálása helyett, a
2020. July 15. 00:00