Ady mintha csak most írná a mának

Mintha csak most írná a mának
 
Most pedig jöjj, jó magyarság,
Nomádságnak szabad élte,
Nyugat ellen Nyugatot hozz
S csörtess új erõt a vérbe:
Sokáig nem tarthat ez a zavar.
 
 
Ady Endre (1877-1919) - költő, újságíró

2020. July 05. 00:00

A mester a nyelvről

                       

A mester a nyelvről

Semmi sem jellemző annyira egy nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük.

Kodály Zoltán (1882-1967) - zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató

2020. July 04. 00:00

A magyar nemzet nem pusztulhat el - és igaza lett: feltámadt!

                               

A magyar nemzet nem pusztulhat el, s ha sírba tennék is, előbb-utóbb fel fog támadni.

Saint-René Taillandier (1817-1879) - francia író és kritikus

2020. July 04. 00:00

Legyetek hűségesek a hazához

                      "Legyetek hűségesek a hazához" II. Rákóczi Ferenc (Borsi - Felvidék, 1676 – Rodostó - Törökország, 1735) - vezérlő fejedelem

2020. July 04. 00:00

Simándy József - Bánk bán - Hazám, hazám - énekel: Simándy József - rövidke VIDEÓ!

                           

Simándy József - Bánk bán - Hazám, hazám...
énekel: Simándy József - rövidke VIDEÓ!
 
kattints a VIDEÓRA:
https://www.youtube.com/watch?v=SXYqIKDjS0M

2020. July 04. 00:00

Az írófejedelem a magyar nyelvről

                     


Az  írófejedelem a magyar nyelvről
 
"... egy igazán tehetséges angol írónak az előbb már említett hatalmas előnyök ellenére is leküzdhetetlen nehézségekkel kell szembenéznie. 
 
Őszintén mondom, az anyanyelvemen nagyon sokszor képtelen vagyok érzéseimet és gondolataimat teljes pontossággal visszaadni. A mi nyelvünk gazdag, nagy és praktikus, de viszonylag fiatal... 
 
Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. 
 
Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit. 
 
A magyar nyelvben a propozíciók használata helyett a legtöbb szó végét óriási variációban változtatni lehet. Ez a művelet a legkisebb érzelmi rezdülést is képes kifejezni és hűségesen visszaadni. 
 
Ehhez képest (s itt bocsánatot kérek a tisztelt Hallgatóságtól) sokszor úgy érzem, hogy a mi angol nyelvünkön a legtöbbször képtelen vagyok a közlendőm belső lelkiismeretem szerinti pontos visszaadásra, és ahelyett, hogy biztosan odatalálnék, ahová akarok, csak járom és járom az utam akörül a szólás-mondásunkban szereplő bizonyos bokor körül. (I am just going and going around the bush.)" 
 
George Bernard Shaw (1856-1950) - angol író

2020. July 04. 00:00

Pósa Lajos: Anyám intése

Anyám intése
 
El ne add az ősi házat,
El ne add az ősi telket,
Hol a csűrön késő őszig
Gólyamadár kelepelget!
 
Ha elfáradsz a világban:
Gyere haza megpihenni,
Az öreg fák árnyékában
Szép időkre emlékezni!
 
Rád nevet, mint hajdanában
A cseresznye, piros alma;
Gyermek leszel újra, fiam,
S belefogsz egy régi dalba.
 
Szántófölded kenyeret ád,
Az a föld a kalásztermő!
Friss vizet a csörgő patak
Tüzelőnek fát az erdő.
 
El-elsétálsz a mosolygó
Virágok közt andalogva...
Ugy-e, fiam, hozol majd ki
Egy-egy szálat a síromra?
 
Gyümölcsfáid oltogatod,
Tisztogatod, nyesegeted,
Ablak alatt a kis kertben
Az utakat rendezgeted.
 
El ne add az ősi házat,
El ne add az ősi telket,
Hol a csűrön késő őszig
Gólyamadár kelepelget!
 
Pósa Lajos (1850-1914) - költő
 
fotó: bubenko

2020. July 03. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Jászberényi körmös babgulyás

                            

Magyar konyha ínyencségei – Jászberényi körmös babgulyás
 
Kalóriabomba - de garantáltan finom :D
 
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab - nagy szemű
1, 3 kg sertésköröm - tisztított, konyhakész
15 dkg vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
25 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg karalábé
1 szál zeller zöldje
köménymag
15 dkg zeller
olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
 
Elkészítése:
A babot fél napig áztatjuk hideg vízben. A sertéskörmöt darabokra vágjuk.
 
A vöröshagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd az olajon megfuttatjuk, egy kávéskanálnyi őrölt köménnyel együtt.
 
Pirospaprikával megszórjuk, a körmöt hozzáadjuk, majd két liter vízzel fölöntjük, és fölforraljuk.
 
A babot leszűrjük, a körömhöz adjuk és kis lángon majdnem puhára megfőzzük.
 
Ekkor megsózzuk, a megtisztított, kockákra vágott zöldséget is hozzáadjuk, és addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem puhul.
 
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Finom friss házikenyeret adunk mellé. Tehetünk az asztalra tejfölt és ecetet, van aki tesz belőlük a levesébe.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 03. 00:00

Somogyváry Gyula (1895-1953) - Magyar Miatyánk 1919-ben - rövid VIDEÓ!

                   

Somogyváry Gyula (1895-1953) - Magyar Miatyánk 1919-ben - rövid VIDEÓ - és vers írott változata!
 
kattints a VIDEÓRA - érdemes!
http://www.youtube.com/watch?v=dn06qYa47yw
 
Van-e imádság, forróbb, könyörgőbb,
mint a miénk most? - Kínok imája! -
Nyisd meg Nagyúr a fellegek kárpitját
s irgalmas szívvel, figyelmezz rája.
Nincs annyi fűszál, libanoni lejtőn,
mint ahány könnycsepp bús magyar
szemekbe,
hallgass meg kérünk, jaj, most az egyszer
Miatyánk,
ki vagy a mennyekbe'!
Könyörgünk! Nézz ránk, hisz az nem lehet,
hogy síró szóval pusztába kiáltsunk!
Sok volt a vétkünk - nagy büszkeségünk.
felhőkig járt az álmodásunk -
de most bánattól gyötrötten mondjuk:
Szenteltessék meg a Te neved!
 
Végigvertél a borzalommal
és mégis, most is széthúzunk, látod.
Küldjed szívünkbe a szerelmes békét,
jöjjön el végre a Te országod!...
Ugye nem szórod szét ezt a népet,
bujdosónak a nagy világba,
hiszen Te hoztad Ázsiából
s verted, de védted a pusztulástól
ezer évig! Mondd csak: hiába... ?!
 
Voltunk a véres védőbástyád
s voltunk villámló ostorod,
tégy velünk, ahogy megérdemeljük,
legyen meg a Te akaratod!
 
Küldjed szívünkbe a szerelmes békét,
s küldd az erőt a rossz karunkba!
 
Küldj halk esőt a földjeinkre
S legyen gondod a barmainkra...!
Önts enyhülést a lelkek tüzére,
 
s tudsz: szeress! Ha kell: fenyíts!
csak legyen béke, boldog megértés,
miképpen menyben, úgy a földön is.
 
Nézd: éhezünk, rongyokba járunk,
nincsen koldusabb néped minálunk.
Nézzed a gyermek éhező száját,
asszonyainknak bús Kálváriáját,
ha Te nem segítesz: elveszünk!
Ó, add meg hát a napi kenyerünk...!
 
Nagyúr! Vétekkel, igaz, megrakódtunk,
gőgösek közt, bizony elsők voltunk,
de most a házunk hamva van fejünkön
s a bűnbánat megtépte köntösünket,
Isten! Istenes szerelemmel
bocsásd meg a mi vétkeinket...!
 
Minket megvertél magyar-Isten
és megverted az őseinket.
De fiainknak minden más nép,
felejtse el apái vétkét
- sok számolatlan számadásunk -
miképpen mi is megbocsátunk
a mi ellenünk vétkezőknek...
 
Torkunk rekedt a rimánkodástól...
az ős magyar föld: merülő gálya.
Jaj!
Tedd a szent kezed föléje,
oltalmazd meg, vigyázz rája
és ne vigy minket a kísértésbe!
 
A tenyereden, Isten-apánk
hordod az ember-milliókat.
Mi is elférünk békében ottan,
csak vesd ki köztünk az árulókat!
 
Nem kell minékünk más hódolása
és nem vágyik a magyar sehová sem,
csak engedj élni...tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni
és szabadíts meg a gonosztól!!!
Ámen
 
Somogyváry Gyula (1895-1953) - író, újságíró, országgyűlési képviselő

2020. July 03. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja
 
Hozzávalók:
1 kg sertéstarjaszelet (csont nélkül)
A páchoz:
5 evőkanál mustár
5 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma - zúzva
20 dkg vöröshagyma szeletelve
2 teáskanál őrölt rozmaring és friss rozmaring ágacskák
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt köménymag
 
Elkészítés:
A tarjaszeleteket kicsit klopfoljuk, a széleit pár helyen bevágjuk, hogy ne zsugorodjon majd a sütésnél. Bedörzsöljük sóval, borssal.
 
A mustárban elkeverjük az olajat, a fokhagymát, és a fűszereket. Ezzel a páccal megkenjük a hússzeleteket, és egymásra helyezzük őket, a vöröshagyma szeleteket a hússzeletek közé tesszük egy tálban. Egy éjszakát a hűtőben érleljük.
 
Nagyméretű serpenyőben kevés olajat hevítünk, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen, magas hőfokon pirosodásig sütjük.
 
Az elősütött hússzeleteket tepsibe tesszük, az elősütésből visszamaradt szaftot rálocsoljuk, a szeletekre, dobunk rájuk friss rozmaringágat.
 
Beletesszük a pácból megmaradt vörös hagyma karikákat, aláöntünk 1/2 dl vizet. Alufóliával lefedjük, majd az előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 40 percig.
 
Ezt követően fólia nélkül pirosra sütjük úgy, hogy közben saját szaftjával többször meglocsoljuk - ha szükséges vizet is öntünk rá egyszer-egyszer.
 
Párolt spárgát és más zöldségeket, illetve párolt rizst, vagy sült krumplit adunk mellé köretként.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. July 02. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

50. oldal/866