A magyar konyha ínyencségei – Gombakrémleves

A magyar konyha ínyencségei – Gombakrémleves
50 dkg vargánya gomba, vagy szegfűgomba - illetve egyéb, lehetőség szerint erdei gomba
1 teás kanál pirospaprika
1. A gombát alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, felkockázzuk.
2. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk egy kevés felhevített olajon, és hozzátesszük a gombát. Azzal tovább pirítjuk egy kicsit, majd megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük egy kis vízzel.
3. A felkockázott sárgarépát , és a zellert is hozzátesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, amennyi jó félig ellepi. Ízlés szerint sózzuk. Mikor már majdnem puha, a felkarikázott cukkinit is beletesszük. Puhára főzzük az egészet. Megborsozzuk ízlés szerint.
4. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta. Szükség esetén egy kis vizet és még tejfölt is tehetünk bele, majd levesszük a tűzhelyről. A végén utána ízesíthetjük a levesünket.
5. Apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Adhatunk hozzá gabona alapú levesbetéteket, pirított kenyérféléket, sajtot.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 01. 00:00
Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves
Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves
50 dkg szamóca - szezonon kívül fagyasztott
A szamócát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt szamóca felét félretesszük.
A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és jó alaposan összeturmixoljuk. Hozzá keverjük a tejfölt vagy tejszínt. Annyi tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen a leves.
Ha szükséges - illetve ízlés szerint - mézet vagy cukrot adhatunk hozzá.Jól összeturmixoljuk.
Amikor kész, belekeverjük a félretett szamócadarabokat, és jól lehűtjük a levest.
Mentalevéllel díszítjük. Édesszájúak tejszínhabbal tálalhatják.
kattints a képekre - érdemes!
2020. June 30. 00:00
Wass Albert
Ahol nincs igazság, ott békesség sem lehet.
Wass Albert (1908-1998) - író költő
2020. June 30. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint
A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint
Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával.
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, egy kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a normál palacsintatészta. Egy nagyobb palacsintasütőben megmelegítjük az olajat, beleöntjük a fele a tésztát.
Várunk, amíg az alja megszilárdul, megfordítjuk, így is sütjük kicsit, majd két fakanállal darabokra tépkedjük.
Azután a maradék masszát is ugyanígy megsütjük és széttépkedjük azt is.
Önmagában is finom, de cukorral, lekvárral az igazi.
kattints a képekre - érdemes!
2020. June 29. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Túrós pogácsa
Magyar konyha ínyencségei – Túrós pogácsa
A túrót a margarinnal összemorzsoljuk, könnyebb, ha a margarin nem túl hideg, hanem szoba hőmérsékletű, lágyabb.
Hozzákeverjük a lisztet, ízlés szerint egy kis sót teszünk bele. A tészta lágy lesz, ezért is hűteni kell mintegy fél óráig. Nem szabad hozzá több lisztet tenni, mert kemény lesz a pogácsa.
Utána kinyújtjuk közepes vastagságúra, a tetejét megkenjük a tojással Kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük 180 fokon.
kattints a képekre - érdemes!
2020. June 29. 00:00
Kortárs Galéria - G. Tóth Gábor (1950) munkáiból - I. album
Kortárs Galéria - G. Tóth Gábor (1950) munkáiból - I. album
USA, Japán és Európa-.szerte ismert és befutott művész.
Fiatalon portrét és grafikákat rajzolt, a festészet iránti tehetsége a belső motiváció és inspiráció hatására, neves művész tanárok irányítása mellett bontakozott ki.
/Szlávik Lajos, Korga György, Panner László és Wessely Tibor/
Hatottak rá a klasszikus stílusban festő kortárs művészek alkotásai is, Kiss Csaba, Bubárnik Gyula, Vida Gábor.
Első táj-és életképeit a XVIII.-XIX: században készített festmények magas színvonalú technikája, csendéleteit is e kor német és osztrák festőinek alkotásai ihlették.
Jelenlegi festményeire leginkább a realista és hiperrealista irányzat a jellemző, azt a müncheni Akadémia régi könyveiből sajátította el.
Vonzódik a szürrealizmushoz is, és ösztönzi a kísérletezés.
Olajfestékkel dolgozik festővászonra, falemezre és rézlemezre.
2020. June 28. 00:00
Wass Albert 1908-1998) - író, költő
Sokat szenvedett föld ez az ország. Áhítattal tegye lábát reá, aki messziről jön.
Wass Albert 1908-1998) - író, költő
2020. June 27. 00:00
Ruttkai Éva
Sorsom egy nyelv, magyar vagyok.
Ezt élem, érzem, értem én,
Ha azt kérdezed mi a színem.
A fehér, mert ott a négy szín összeér.
Talán csak egy úgy megért időt,
Ahogy a csillagásznak kell a csillag,
De a csillagnak nem kell ő.
Azt, hogy egyszerelmű vagyok,
s valahogy az is maradtam.
Ruttkai Éva (1927-1986) - színésznő
2020. June 27. 00:00
Ez az orbáni mondat is teljes mértékben kifejezi a Patrióta Európa Mozgalom hitvallását
Mi egyenesen és nyíltan beszélünk arról is, hogy mi, magyarok azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni Magyarországot is magyar országnak.
Orbán Viktor - 2015 nyara
2020. June 27. 00:00
Joachim Meisnertől
"Európának szüksége van Magyarországra, arra a szenvedésben, háborúban és szükségben megerősödött népre, amely soha nem hagyta magát legyőzni...
Szent István államfelfogásában soha nem tudott az a nyugat-európai abszolutizmus kialakulni, ahol a király azt mondja: Az állam én vagyok.
Ő országát Mária oltalmába ajánlotta. Királyságát úgy fogta fel, hogy ő csak gondozója és nem tulajdonosa azoknak az embereknek, akiket rá, mint intézőre biztak.
Ha ez a fajta államfelfogás megmaradt volna a középkortól az újkorig, akkor az európai kontinens sok szenvedéstől és nélkülözéstől menekült volna.
Szent István királyi házába vette Máriát. Ő és honfitársai pedig Mária testvérei és Jézus tanítványai lettek.
Ez Magyarországnak olyan méltóságot kölcsönzött, amely nem veszett el soha."
Szent beszéd - részlet - Budapest, 2009. augusztus 20.
Joachim Meisner (1933) - bíboros, 1989-től kölni érsek - Németország
2020. June 27. 00:00