Udvary Pál (1900 - 1987) festményeiből
Udvary Pál (1900 - 1987) festményeiből
Édesapja, Udvary Géza festőművész volt az első tanára, aki a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanított.
Ugyanebben az intézményben képezte magát tovább Helbing Ferenc és Ujváry Ignác alatt, ezután pedig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Balló Ede és Olgyai Viktor voltak a mesterei.
1918-tól szerepelt műveivel kiállításon. 1924-ben a Nemzeti Szalonban, 1928-ban pedig a Műcsarnokban is volt tárlata.
2020. September 06. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Csörögefánk
A magyar konyha ínyencségei – Csörögefánk
Elkészítés: A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a sót, a rumot és az átszitált lisztet.
Összedolgozzuk, míg szép sima nem lesz, majd fél órát pihentetjük. Újra átgyúrjuk, azután nagyon vékonyra kinyújtjuk.
Derelyemetszővel tetszőleges négyszögeket vágunk, a közepét behasítva bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Jól lecsöpögtetjük, azután meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral kínáljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 06. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell kukoricabundában
A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell kukoricabundában
A csirkét mossuk meg és töröljük szárazra. Majd vágjuk vastag csíkokra és sózzuk, borsozzuk. Tegyük félre 30 percre.
A kukorica pelyhet törjük össze. Majd panírozzuk be a csirkeszeleteket lisztben, tojásban és a kukorica pehelyben.
A csirkedarabokat süssük olajban arany színűre.
Különféle salátákkal és/vagy párolt rizzsel, valamint különféle mártásokkal, illetve öntetekkel tálalhatjuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 05. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Kétféle hagymás krumplisaláta

A magyar konyha ínyencségei – Kétféle hagymás krumplisaláta
A krumplit héjában megfőzzük. Amíg fő, cukorból (vagy fruttózból), sóval és az ecetből némi vízzel salátalevet készítünk.
A megfőtt krumplit megpucoljuk, és hagyjuk kihűlni. Felkarikázzuk, és összekeverjük a salátalében, a szintén karikára vágott hagymával.
Ízlés szerint borsozzuk. Betesszük a hűtőbe egy fél napra, de igazán másnapra érik össze.
8 dl görög joghurt (vagy sovány tejföl)
A krumplit héjában megfőzzük. Amíg fő, a joghurtot egy nagy üvegtálban összekeverjük a sóval, a fruttózzal (cukorral) és a mustárral.
A megfőtt krumplit megpucoljuk, és hagyjuk kihűlni. Felkockázzuk, és összekeverjük a joghurtos elegyünkben a karikára vágott hagymával.
Betesszük a hűtőbe egy fél napra, de igazán másnapra érik össze. Mindkettő hideg húsok mellé, de önmagában is fogyasztható.
2020. September 05. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
1 szál petrezselyem gyökér
1 teáskanál őrölt pirospaprika
köménymag só, ételízesítő
ízlés szerint esetleg házi füstölt kolbász
Elkészítés: A krumplit, meg a zöldségeket hámozás után apró kockákra vágjuk.
A felmelegített olajban elkezdjük pirítani a lebbencset a köménymaggal. Akkor jó, ha szép halványbarna lesz a tészta. Majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát.
Kicsit még pirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, beletesszük az ételízesítőt, sót és a krumplit, illetve a zöldségeket.
Esetleg ízlés szerinti mennyiségű esetleg házi füstölt kolbásszal nagyon "megbolondíthatjuk" ezt az ételünket is!
Forrás után takarékon főzzük körülbelül 20 percet.
2020. September 04. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi marhatokány
[/
A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi marhatokány
1,5 kilogramm marha lapocka
10 dkg húsos füstölt szalonna
10 dkg sűrített paradicsom
A húst 5-6 centiméter hosszú, ceruzavastagságú csíkokra vágjuk, lehetőleg a rostokra merőlegesen vagy rézsútosan.
A füstölt szalonnát szintén csíkokra vágjuk, majd egy lábasban enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük. A sült szalonnát félretesszük.
Zsírjában állandó kavarás mellett aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra darabolt húst, és ízlés szerint sózzuk, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük.
Gyakori kavargatással addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul. Felöntjük kevés vízzel, és lassú tűzön pároljuk. Ha szükséges a vizet mindig pótoljuk (A szakaszos párolás során alakulnak ki a tokány értékes pörzsanyaggal, jellegzetes színe és sűrű leve, szaftja.)
Mikor a hús már majdnem puhára párolódott, és szinte elfogyott róla a folyadék, beletesszük az összezúzott fokhagymát, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd rozsdabarnára pirítjuk.
Felöntjük a fehérborral és egy kevés vízzel, s lassú tűzön készre pároljuk – legalább annyi ideig, hogy az alkohol kiforrjon az ételből.
Végül megborsozzuk, megkóstoljuk, s ha szükséges, utánaízesítjük. (Vigyázzunk! A korábban hozzáadott sűrített paradicsom gátolja a hús puhulását.)
Puliszkával, petrezselymes pityókával (krumplival), vagy párolt rizzsel tálaljuk.
kattints a képre – érdemes!
2020. September 03. 00:00
Nagy István (1873-1937) festőművész képeiből
Nagy István (1873-1937) festőművész képeiből
Kolozsvárott tanítóképzőt végzett, két évig tanított, majd a Mintarajziskolában tanult.
1898-ban Münchenben, 1900-ban Párizsban, 1902-ben Rómában járt, aztán hazatért Erdélybe.
Az I. világháború idején a 122. székely gyalogezred hadi festője volt. Háborús rajzait 1916-ban állították ki. Ezután főleg drámai hangulatú arc- és tájképeket készített szénnel vagy pasztellel.
A 20-as évek elejétől Baja, Szentes és Kecskemét környékén vándorolva festette képeit.
Több erdélyi kiállítás után a Nemzeti Szalonban 1923-ban rendezett gyűjteményes kiállítása nagy feltűnést keltett; ezt 1927 és 1929-ben újabbak követték.
1924-ben elnyerte a Szinyei Társaság festészeti díját. Művészete a magyar realista festészet egyik csúcspontja.
Főként krétával és pasztellel rajzolt tájait és portréit a puritán hangvétel, a konstruáló erő jellemzi. Hatása ma is érezhető a magyar piktúrában.
2020. September 03. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Gyöngytyúkleves
A magyar konyha ínyencségei – Gyöngytyúkleves
1 csokor petrezselyemlevél
A gyöngytyúkot megmossuk, feldaraboljuk és a hagymákkal, fűszerekkel hideg vízben feltesszük főni.
Körülbelül 2 órát főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket is, és további fél órán át főzzük.
Tálaláskor ízlésnek megfelelő tésztát főzünk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 02. 00:00
Székely szabadságharcos emlékmű és temető - Nyerges-tető - Székelyföld - Erdély
Székely szabadságharcos emlékmű és temető - Nyerges-tető - Székelyföld - Erdély
A Nyerges-tető egy 878 méter magas hágó. Erdélyben a Háromszéki-medencét és a Csíki-medencét összekötő átjáró a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között.
A Csíkkozmás és Kászonújfalu települések közötti vízválasztón helyezkedik el.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. 1849. augusztus 1-jén Gál Sándor tábornok Tuzson János alezredes vezetése alatt 200 honvédjére bízta a csatát.
A székelyek élethalálharcot vívtak Eduard Clam-Gallas osztrák tábornok vezette osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen.
A kis számú székely hadsereg, önfeláldozó küzdelmük ellenére vereséget szenvedett az ellenségtől. Szinte mindannyian az életüket vesztették.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 02. 00:00
A magyar konyha ínyencségei - Gombapaprikás galuskával
A magyar konyha ínyencségei - Gombapaprikás galuskával
50 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke (laskagomba is megfelelő)
1 teáskanál őrölt pirospaprika
A vöröshagymát, és a zöldpaprikát vágjuk fel apróra. A gombát vágjuk fel nagy cikkekre.
Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a zöldpaprikát, pároljuk üvegesre őket. Tegyük bele az őrölt paprikát, a felszeletelt paradicsomot, a cseresznyepaprikát, tegyünk bele kevés vizet, és főzzük össze az egészet egy kész sűrű pörköltalappá.
Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, és nagy hőfokon pirítsuk meg a gombát (így jön ki a gomba különös íze), majd öntsük bele a pörköltalapunkba.
Sózzuk, borsozzuk. és forraljuk tíz percig, ha szükséges kevéske vizet öntünk alá. Ezután keverjük hozzá a tejfölt, majd addig pároljuk míg a szaftja besűrűsödik.
Galuskával tálaljuk. Először a galuskát szedjük a tányérra, majd kanalazzuk rá a gombapaprikást. Tejföllel, petrezselyem zöldjével díszíthetjük.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 31. 00:00