Doór Ferenc (1918-2015) festményeiből
Doór Ferenc (1918-2015) festményeiből
A Duna és Szentendre szerelmese.
Az erdélyi Petrillán született. 1938–1941 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult Budapesten Szőnyi István keze alatt.
A második világháború után három évig szovjet hadifogságban volt Szibéria egyik gulagján. Szabadulása után, 1949-ben befejezte főiskolai tanulmányait, és Szőnyi tanársegédjeként belefolyt a magyar művészeti életbe. 1957-ben felvették a Művészeti Alap tagjai sorába.
Nagybányai festőiskolai hagyományokon alapuló festészetében természeti és emberalakos témákat dolgozott fel élénk színekkel, erős fény-árnyék kontraszttal. Olaj- és vízfestményein a fény és colorit a meghatározó kifejezőeszközök.
Ahogyan magáról vallja: „munkámmal igyekeztem hűen követni művészeti elképzeléseimet – megörökíteni a mindennapok életképeiben rejlő szépséget -, emberi sorsok apró örömét és bánatát, korunkat s a változást, egy-egy táj jellegzetes időtlen hangulatát”.
Szentendrei otthonában, 97 évesen hunyt el.
2020. August 21. 00:00
Magyar konyha ínyencségei - Palócleves
Magyar konyha ínyencségei - Palócleves
60 dkg birkahús, vagy ízlés szerint sertés, marha, illetve filézett pulykacomb
10 dkg petrezselyem gyökér
1 csokor petrezselyem zöldje
1 evőkanál őrölt piros paprika
A húst megmossuk, és kockára vágjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabkákra felaprítjuk, megmossuk.
A burgonyát és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, és felaprítjuk.
Az olajat fazékban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, kevés vizet adunk hozzá - és lefedve félpuhára főzzük.
A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot, a zöldségeket, az apróra vágott kaprot, két liternyi vízzel felöntjük, utánsózzuk, ismét lefedjük, és puhára főzzük.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és 5 percig forraljuk.
Petrezselyem zöldjével megszórva, forrón tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 21. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Hagymás rostélyos
A magyar konyha ínyencségei – Hagymás rostélyos
1 kg marha magas hátszín, vagy tarja szeletek
A húst kevés olajban mindkét oldalán jól átsütjük, majd megsózzuk és kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor kész, ízlés szerint borsozzuk.
Közben a hagymát karikára vágjuk, megsózzuk, és összekeverjük annyi finomliszttel, amennyit felvesz.
Forró olajban, több adagban pirosra, ropogósra sütjük, leszűrve itatóspapírra tesszük, hogy lecsepegtessük róla a felesleges olajat, a felesleges kalóriát.
Ezt követően egy tálba tesszük, hogy hogy ne hűljön ki. Tálaláskor a húsra halmozzuk a hagymát és meglocsoljuk a hús szaftjával.
Héjában sült krumplit, vagy olajban sült krumplit, esetleg petrezselymes krumplit adunk mellé.
Illik hozzá a káposztasaláta, friss saláták, illetve a savanyúságok is.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 20. 00:00
Magyar konyha ínyencségei - Resztelt máj
Magyar konyha ínyencségei - Resztelt máj
Hozzávalók
1 kg sertésmáj
2 nagy fej vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál majoránna
bors
Elkészítés:
A sertésmájat megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és vékony csíkokra (0.5x5 cm) vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és nem túl vékony karikára felszeleteljük. A zöldpaprikát két centiméteres szeletekre vágjuk.
Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hagymát, valamint a szeletekre vágott zöldpaprikát. Ropogósra hagyjuk, nem főzzük szét!
Hozzátesszük a kis cikkekre vágott paradicsomokat, és két-három percnyi újabb pirítás után, hozzáadjuk a májat, és állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítjuk.
Pirítás közben megszórjuk a pirospaprikával, majoránnával, őrölt borssal, majd mikor elkészült, megsózzuk.
Azonnal tálaljuk - petrezselymes krumplival, vagy krumplipürével, párolt rizzsel, friss házikenyérrel, valamint salátával, illetve savanyúsággal.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Szűzérme egri módra
A magyar konyha ínyencségei – Szűzérme egri módra
Hozzávalók:
1 db szűzpecsenye
1 közepes fej vöröshagyma
olaj
1/2 dl konyak
1 dl Egri bikavér
1 evőkanál mustár
egy mokkáskanál cukor
1 evőkanál paradicsompüré
só
bors
petrezselyem zöldje
Elkészítés:
Az enyhén kiklopfolt szűzérméket megsózzuk, kevés olajon félig átsütjük, a konyakkal meglocsoljuk, meggyújtjuk.
Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, a borral felöntve fedő alatt öt percig pároljuk lassú tűzön.
Hozzáadjuk a mustárt, a paradicsompürét, a cukrot, végül a húst is. Néhány percig még főzzük, a végén frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel megszórjuk.
Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával tálaljuk. Egri bikavért kínálunk mellé
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 16. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Bárányszelet majoránnás mártással
A Magyar konyha ínyencségei – Bárányszelet majoránnás mártással
15 dkg petrezselyemgyökér
A megmosott és felszeletelt húst újra megmossuk, lobogó vízben leforrázzuk, majd több vízben ismét megmossuk. Így a minimális faggyúízt is elvesszük.
A zöldséget apróra vágjuk. A lábasban kevés olajon hirtelen megpirítjuk azokat (két perc), majd a felszeletelt húst beletesszük, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor megpuhult, a fedőt levesszük, és a maradék vizet elpárologtatva, zsírjára pirítjuk. A hússzeleteket és a zöldséget kivesszük egy tányérra, kevés olajjal és a liszttel barna rántást készítünk.
Vízzel feleresztve mártás sűrűségűre keverjük, ízlés szerinti mennyiséggel majoránnával ízesítjük, illetve sózzuk.
Visszatesszük a húst és a zöldséget, és összerottyantjuk.
Köretként egyszerű, sós vízben főzött, cikkekre vágott burgonya illik hozzá a legjobban, s persze egy pohár finom, könnyű vörösbor.
2020. August 15. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Kolbásszal töltött karaj
A magyar konyha ínyencségei – Kolbásszal töltött karaj
Megmossuk a húst, majd megsózzuk és megborsozzuk. Felszúrjuk, és belehúzunk egy szál füstölt parasztkolbászt.
Egy tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedjük alufóliával. Előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 180 fokon 45 percig sütjük.
Ekkor óvatosan (hogy meg ne csapjon bennünket a forró gőz) kinyitjuk a fólia tetejét, és így sütjük tovább a húst. Időnként megszurkáljuk húsvillával, hogy megpuhult-e.
Saját szaftjával, illetve néhány kanál vízzel - olajjal meglocsoljuk, hogy szépen piruljon és puhuljon. A teljes sütési idő körülbelül másfél óra.
Tálalás előtt szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a saját szaftjával. Tálalhatjuk krumplipürével, petrezselymes krumplival.
Főzelékekre (borsó, zöldbab, krumpli, paradicsomos káposzta, stb.) is kiváló feltét.
Hidegen is kiváló étel, és hidegtálak fontos alkotóeleme.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 15. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Krumplis tészta
A Magyar konyha ínyencségei – Krumplis tészta
50 dkg durum fodros vagy kocka tészta
1 teáskanál őrölt pirospaprika (púpos)
Egy nagyobb serpenyőben a felaprított vöröshagymát forró zsiradékban megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával.
Hozzáadjuk a megpucolt és apró darabokra vágott héjában főtt burgonyát. Megsózzuk, megborsozzuk.
Közben a tésztát bő, sós vízben a csomagoláson látható utasítás szerint kifőzzük és leszűrjük. Készíthetjük házilag is, frissen - úgy még finomabb lesz.
A krumplit hozzáadjuk a hagymánkhoz. A fakanállal kissé összetörve megpirítjuk. Vigyázunk, hogy nehogy odaégjen!
Összekeverjük a kifőtt tésztánkkal, szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk.
Sokan kovászos uborkával szeretik.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 14. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Busa becsinált leves
A magyar konyha ínyencségei – Busa becsinált leves
1 kg filézett busaszelet beirdalva
60 dkg vegyes leveszöldség - sárgarépa petrezselyem gyökér zellergumó, karalábé
15 dkg zöldborsó (télen fagyasztott)
petrezselyem zöldje apróra vágva
őrölt bors, vagy borsikafű
A zöldségeket karikára, a hagymát finomra aprítjuk. Felhevített olajban a vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
Tovább dinszteljük pár percig. Megsózzuk, teszünk bele egy evőkanál minőségi (bio) ételízesítőt, a babérlevelet, a rozmaringágacskát, a zeller zöldjét, és felforraljuk.
Mikor kezd egy kicsit puhulni hozzáadjuk a zöldborsót, majd a zúzott fokhagymát, és halszeleteket. Ha minden megpuhult, hozzáöntjük a kikevert tejszínt a tejföllel. Óvatosan mozgatjuk, hogy a halszeletek ne törjenek össze.
Citromlével, ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal, borsikafűvel ízesítjük - pár percig még lassan forraljuk,.
Rövid pihentetés után, zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk. Citromot adunk az étkezéshez a leves mellé.
kattints a képekre érdemes!
2020. August 11. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi padlizsánkrém
A magyar konyha ínyencségei – Erdélyi padlizsánkrém
1. A padlizsánokat 210 C-on 50 perc alatt jól átsütjük, szabadban rácson, izzó faszénen (esetleg otthon sütőben).
2. Amíg sül a padlizsán, a lila hagymát finomra vágjuk.
3. Ha kisültek, a belüket egy fából készült kanállal, vagy fakéssel kikaparjuk. beletesszük az olajat, és pár csepp citromot csöpögtetünk rá, egy fakanállal összetörjük
4. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lila hagymát, és egy fakanállal jól kikavarjuk.
Egy napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk.
2020. August 10. 00:00