A magyar konyha ínyencségei – Marhahúsleves
A magyar konyha ínyencségei – Marhahúsleves
Hozzávalók:
1,5 kg marhalábszár, -szegy vagy -rostélyos
1 kg ritka csont
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db cseresznyepaprika
15 szem bors
sárfrány
1 kg vegyes leveszöldség
20 dkg kelkáposzta
1 csokor petrezselyem zöldje
1 zöldpaprika
1 paradicsom
Elkészítés:
1. A húst és a csontot megmossuk, a húst 3-4 darabra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a cseresznyepaprikát leöblítjük, a borsot és a sárfrányt teatojásba zárjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük.
2. A csontot és a húst egy nagyobb fazék aljára tesszük, felöntjük 3 l hideg vízzel. Forrásig hevítjük, első habját szitakanállal leszedjük, majd hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassan gyöngyöző forralással jó órát óráig főzzük.
3. A leveshez adjuk a vegyes zöldséget, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, majd további lassú forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük, közben sózzuk, ha szükséges.
4. Enyhén sós (vagy ételízesítős) vízben kifőzzük a finommetéltet, vagy csigatésztát, leszűrjük, rámerünk egy kevés húslevest, melegen tartjuk.
5. A húsleves felszínéről leszedjük a zsiradékot. A levest merőkanállal előmelegített tálba szedjük-szűrjük, hozzáadjuk a tésztát.
A zöldséget és a húst előmelegített tálra rendezzük, és a levessel együtt vagy utána, tetszés szerinti mártásokkal, gyümölcs szószokkal, tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 09. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos mézes csülök
A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos mézes csülök
A fokhagyma gerezdeket meghámozzuk és a kés pengéjével a vágódeszkán megroppantjuk őket.
A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk, megsózzuk.
Éles késsel kicsi, mély lyukakat szúrunk a csülökbe, és belenyomkodunk egy-egy darabka fokhagymát és rozmaringhajtást
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Mély tepsibe rácsot fektetünk, rátesszük a húst, 4 dl vizet öntünk alá, lefedjük fóliával, és mintegy 70 percig sütjük
A mézet elkeverjük a mustárral, megkenjük vele a húst, és további 10 percig sütjük.
A csülköt levesszük a rácsról, áttesszük egy másik tepsibe, letakarjuk fóliával és félretesszük
A tepsiből a levet kis lábosba szűrjük, beleöntjük a bort, és közepes lángon 5 percig közepes lángon forraljuk.
Felszeleteljük a húst, a boros mártással leöntjük, és sült krumplival körítjük.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 08. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Lecsós fokhagymás tarja
A magyar konyha ínyencségei – Lecsós fokhagymás tarja
1 kg sertéstarja szeletelve
A tarjaszeleteket előző este előkészítjük. Sózzuk, borsozzuk, pépesített fokhagymával, olajjal a szeleteket mindkét oldalukon megkenjük. A fokhagyma illóolaja olajban oldódik, így egyenletesen ízesíti a húst.
Másnap a húsokat kevés olajon, egy serpenyőben, vagy grillen roston megsütjük. Elkészítjük a lecsót. A paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt felkarikázzuk. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és először félbe, majd kissé vastag szeletekre vágjuk.
Két jó evőkanálnyi olajon enyhén üvegesre dinszteljük a hagymát. Rátesszük a paprikát, és nagy tűzön pár percig megpirítjuk – kevés kevergetéssel – majd rátesszük a paradicsomot,
Egy-két percig nagy lángon pirítjuk a paradicsommal együtt is, majd sózzuk, és beleöntünk egy decinyi fehér száraz bort.
Tehetünk bele ízléstől függően egy csapott evőkanál cukrot is. Öt percig pároljuk kis lángon fedő alatt. Vigyázat, nem szabad szétfőzni a zöldségeket, ropogósnak kell maradniuk!
A legvégén borsot őrlünk rá, ízlés szerinti mennyiségben. A fokhagymás sült húst a lecsóval együtt tálaljuk.
Ajánlott köretek a rizs, és a krumplipüré, petrezselymes krumpli, vagy tarhonya.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 08. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Vargányás tejszínes sertésragu
A magyar konyha ínyencségei – Vargányás tejszínes sertésragu
10 dkg füstölt húsos szalonna
1. A húst tisztítsuk meg, vágjuk 1 cm széles csíkokra, és kevés olajon süssük elő, majd vegyük ki az olajból, és tegyük félre.
2. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk nagyon vékony szeletekre, és abban az olajban, amiben a húst sütöttük, pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a szalonnát, ízlés szerint fűszerezzük, majd tegyük vissza a húst, öntsünk rá egy kevés vizet, és főzzük puhára.
3. Ha megpuhult a hús, tegyük bele a felszeletelt gombát, öntsük fel tejszínnel, és főzzük készre.
Galuskával, makarónival, hasábburgonyával, párolt rizzsel, illetve párolt zöldségekkel tálalhatjuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 07. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves
A magyar konyha ínyencségei – Marha velős csontleves
Hozzávalók:
3 kg marha velős csont, cupákos végekkel
40 dkg db sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
1 db kisebb fej zellergumó
1 db karalábé (ami nem fás)
15 dkg kelkáposzta
15 dkg vörös hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
cseresznye paprika
1 csokor petrezselyemzöld
só
egész feketebors
egész kömény
sáfrány
pirítani való kenyér a velőhöz
tetszés szerinti levesbetét
Elkészítés:
A velős csontokat kiáztatjuk és megmossuk, a végeiket jól megsózzuk, hogy főzés közben a velő benne maradjon.
Egy nagyobb fazékba belehelyezzük a csontokat, és felöntjük vízzel. Ha forrni kezd, habját leszedjük. Lassú tűzön 3-4 órát főzzük.
Közben a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. hasábra daraboljuk. és a főzés utolsó harmadának az elején beletesszük a levesbe a fűszerekkel együtt.
Ha kész a leves, utánasózzuk, kivesszük belőle a zöldségeket. Szűrőkanállal kiemeljük a velős csontokat, a csontokból kirázzuk egy tálra a velőt, amit pirított kenyérszeletekre adagolva, sóval, borssal, pirospaprikával előételként eszünk még melegen.
A levest leveses tálba szűrjük, és visszahelyezzük bele a zöldségeket. Forrón tálaljuk.
Levesbetétet is főzhetünk bele. Apró csigatésztát, cérnametéltet, vagy daragaluskát tehetünk illik hozzá.
Egészen más jellegű íze lesz, ha a májgombócot főzünk bele - de akkor is nagyon finom ételt kapunk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 05. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas
Magyar konyha ínyencségei – Ragacsos sertésoldalas
Erős Pista-krém - ízlés szerint só őrölt bors
Az összetevőket összekeverve pácot készítünk, mellyel a feldarabolt húsokat jól bekenjük. Egy tálba helyezzük, és egy pár órára a hűtőbe tesszük.
Ezután tepsibe helyezzük a húsokat, alufóliával letakarjuk, és puhára sütjük. Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül sütjük ropogós pirosra a tetejét.
Párolt rizzsel tálaljuk, vagy friss házikenyérrel és savanyúságokkal tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 04. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta
A magyar konyha ínyencségei – Töltött káposzta
Hozzávalók:
1 kg darált sertéslapocka
só
őrölt fekete bors
pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg rizs
1 közepes fej savanyú káposzta
1,5 kg savanyú káposzta
füstölt bordaszél, vagy füstölt első csülök kockákra felvagdosva
olaj
liszt
pirospaprika
Elkészítés:
Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját, a húst, a fűszereket, a az apróra vágott hagymát. Összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
Az apró káposzta felét a megmosott füstölt hússal együtt a lábas aljára helyezzük. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd az apró káposztamásodik felét, ezt követően felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Felforraljuk, és lassú tűzön készre főzzük - kb egy óra alatt készen van.
Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen. Kis hideg vizet adunk hozzá, tovább kevergetve.
Majd a káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.
Tejföllel és friss házi kenyérrel tálaljuk.
Ahány ház, annyi szokás - ez különösen igaz erre az ételre.
Várjuk az egyes tájegységek receptjeit! :D
2020. August 03. 00:00
Régi magyar filmcsillagok - Csortos Gyula (1883-1945)
[
Régi magyar filmcsillagok - Csortos Gyula (1883-1945)
A Színiakadémiát 1904-ben végezte el. 1904–05-ben Debrecenben, 1905–1907 között Szegeden kezdte pályáját.
1907-ben a Népszínház-Vígoperához került. 1908-ban Beöthy László Magyar Színházához szerződött, majd egy csaknem botrányba torkolló előadást követően szerződést szegett és 1910–től 1912-ig a Vígszínházban játszott.
Itt lett belőle igazán nagy színész, amit részben Molnár Ferencnek köszönhetett, aki kiváló szerepeket írt számára. Ezt követően 1914-ig ismét a Magyar Színház tagja volt. Ekkoriban a Teréz körút 15. szám alatt lakott.
Súlyos cukorbetegsége az 1930-as évek elején jelentkezett először, emellett szívritmuszavar is fellépett nála. Önpusztító életmódja miatt szanatóriumi kezelésre szorult.
Első házasságából született egyetlen lánya 1943-ban elhunyt tüdőgyulladásban. Budapest ostroma elől ismerőseinek pincéjében húzta meg magát. A második világháború vége felé, már súlyos betegen vállalta el utolsó főszerepét, a Nemzeti Színházban lépett fel Csehov Medve c. drámájában.
1945 júliusában újból kórházba vitték, ugyanis lábsebe nehezen gyógyult. Ráday Imre külföldről hozatott penicillin-injekciót számára, de mielőtt az megérkezett volna, Csortos 1945. augusztus 1-jén a Fasor-szanatóriumban elhunyt.
2020. August 03. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Libamáj tokaji mártással
A magyar konyha ínyencségei – Libamáj tokaji mártással
Hozzávalók:
70 dkg hízott libamáj
2 dl édes fehérbor (tokaji szamorodni)
20 dkg szőlő (egy fürt nagy szemű, magozott)
1 db db alma
10 dkg póréhagyma
finomliszt
só
bors
olaj
Elkészítés:
A májat megmossuk, szépen óvatosan nem túl vékony szeletekre vágjuk, vigyázunk, hogy ne törjön szét, sózzuk, borsozzuk kissé, és mindkét oldalát megszórjuk kevés liszttel.
A gyümölcsöket és a hagymát ízlés szerint felvágjuk, nem túl apróra.
Kevés finom olajat, esetleg vajat felhevítünk, a máj mindkét oldalát megsütjük, ehhez alig kell pár perc kell, így kívül szép piros lesz, belül lágy és krémes.
A megmaradt zsiradékban pirítjuk egy kicsit a szőlőt, almát, póréhagymát, majd, nyakon öntjük az illatos tokajival, és addig főzzük tovább, míg szép sűrű nem lesz.
Pirítóssal tálaljuk. Édes tokaji bort adunk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 02. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Tűzdelt vesepecsenye
A Magyar konyha ínyencségei – Tűzdelt vesepecsenye
10 dkg húsos füstölt szalonna
10 dkg petrezselyemgyökér
Szalonnával sűrűn megtűzdeljük a lehártyázott vesepecsenyét, és ha nem túl sós a szalonna, megsózzuk a húst.
Megforgatjuk lisztben, tetejét megkenjük mustárral, és olajjal, majd a forró sütőben megsütjük.
Közben apróra vágjuk a zöldséget meg a hagymát, és egy kevés olajban megpirítjuk. Meghintjük egy kis kanálnyi liszttel, barnára pirítjuk, és a borral felengedve, puhára pároljuk.
Összeturmixoljuk, tejföllel és mustárral ízesítjük. A megpuhult pecsenyét a sütőedényből kiemeljük, felszeleteljük, és a tejfölös- zöldséges mártásban a szaftjával együtt még 15-20 percig pároljuk lassú tűzön.
Zsemlegombóc illetve burgonyafánk vagy/és párolt zöldség illik hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. August 01. 00:00