A Magyar konyha ínyencségei – Rácponty

A Magyar konyha ínyencségei – Rácponty
Hozzávalók:
8 szelet ponty
1 kg burgonya
40 dkg vöröshagyma
4 db zöldpaprika
6 db paradicsom
1 evőkanál őrölt piros paprika
6 dl tejföl
olaj
só
bors
Elkészítés:
A halszeleteket besózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
Egy tepsit kikenünk kevés olajjal, az aljára karikára vágott héjában főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöld paprikával, paradicsommal, megöntözzük kevés olajjal, és a tetejére is teszünk egy sor karikára vágott krumplit, közben persze minden réteget megsóztunk egy kicsit.
A forró sütőbe tesszük a tepsit. Ha a hal félig megpuhult, megöntözzük a kevés sóval és a pirospaprikával kikevert tejföllel, és készre sütjük az ételünket.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 30. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves
A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves
Hozzávalók:
50 dkg halcsont, illetve pontyfarok és fej
15 dkg vöröshagyma
40 dkg termesztett csiperkegomba - vagy erdei gomba
10 dkg paradicsom
1 db húsos zöldpaprika
1 db hegyes erős paprika
babérlevél
olaj
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
só
A halgombóchoz:
30 dkg pontyfilé
2 evőkanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál só
őrölt bors
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojás
Elkészítés:
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és másfél liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.
A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.
A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk.
Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, beletesszük a babérlevelet 5 percig forraljuk.
A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt és a tojást beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük
A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 29. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Csukapörkölt
A magyar konyha ínyencségei – Csukapörkölt
1,2 kg megtisztított csukaszelet
A konyhakész csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztjuk.
A pirospaprikával megszórjuk és 2-2,5 dl. vízzel felöntjük. Amint felforrt, a haldarabokat belerakjuk. valamint a babérlevelet meg a zúzott fokhagymát is hozzáadjukk.
A felaprított paradicsom, a cseresznyepaprika köménymag, esetleg egy kávéskanálnyi ételízesítő is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi.
Kislángon, lefödve, többször óvatosan megkeverve (inkább megrázogatva) 30 perc alatt megpároljuk.
Köretnek jóféle túrós csusza illik hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 28. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Madártej
A magyar konyha ínyencségei – Madártej
3 teáskanál vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
A 3 tojás sárgáját, 2 teáskanál vaníliás cukrot, 3 evőkanál cukrot, a csapott evőkanál keményítőt simára keverjük, majd egy deciliter langyos tejet merünk hozzá kevergetés mellett.
Amikor jó meleg-langyos a kilenc deciliternyi tej, lassan belecsurgatjuk a tojásos elegyünket folyamatos kevergetés mellett, és kis lángon sűrűre főzzük.
A tojásfehérjét egy mikrózható tálban felverjük, a végén egy teáskanál vaníliás cukrot és egy kevés cukrot teszünk bele, és újra felverjük, most már jó keményre.
Betesszük a mikróba, teljes teljesítményen egy jó percre. Saját gőzében szépen megfő. Kanállal beleszaggatjuk a sodóba.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 27. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve
A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve
1 db hegyes erős paprika (elhagyható)
15 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A csirkecombokat sózzuk. A fűszereket elkeverjük az olívaolajjal, és bedörzsöljük vele a csirkecombokat.
A zöldségeket egy tepsibe terítjük, rátesszük a combokat, egy kevés vizet, valamint a bort aláöntünk, és alufóliával lefóliázzuk.
A tepsit sütőbe tesszük, és közepes lángon 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük.
Nagyon finom egytál étel. Nyersen lereszelt céklasalátát, kovászos uborkát, vagy káposztasalátát adhatunk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 26. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos báránysült
Magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos báránysült
A bárányhúst vékonyan beolajozzuk, sóval, borssal ízesítjük.
Tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a rozmaring ágakat.
Ízlés szerint tehetünk mellé felkarikázott, sárgarépát, zellert, petrezselyem gyökeret, illetve zöldbabot. A bort és egy kis pohárnyi vizet aláöntjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük az alufóliával letakart tepsit.
180 fokon egy órát pároljuk, utána a fóliát levéve mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Körítésként a zöldségek szolgálnak, illetve adhatunk mellé párolt rizst, vagy petrezselymes krumplit.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 25. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Túrós batyu
A Magyar konyha ínyencségei – Túrós batyu
Az élesztőt langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a vajat, a tojást, az élesztőt és a cukrot összekeverjük, és mint a nokedlit, úgy dagasztjuk, de ügyelve, hogy keményebb legyen kicsit.
Húsz percet kelesztjük a tésztánkat Ezt követően nyújtjuk, majd felkockázzuk.
Közben a túrót két tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával (vagy ahogy szereti a család) kikeverjük, és a végén hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét fehérjét.
A tésztákat megtöltjük túróval, és apró batyukat készítünk belőlük. Kivajazott tepsibe tesszük, és megtöltve is hagyjuk kelni egy kicsit - körülbelül. újabb húsz percig.
Ha megkeltek, akkor 150 fokon mintegy 15 perc alatt megsütjük. Amikor érezzük az illatát, akkor hamarosan kész a finom csemege.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 24. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Balatoni süllőfilé Hungária módra
A Magyar konyha ínyencségei – Balatoni süllőfilé Hungária módra
Hozzávalók:
6 db 15 dkg-os süllőfilé
20 dkg vöröshagyma
3-3 húsos zöldpaprika és paradicsom
olaj
1 kiskanál pirospaprika
só
1 mokkáskanál csípős paprika (elhagyható)
25 dkg erdei vagy termesztett csiperkegomba
40-40 dkg konzerv zöldborsó és spárga (idényben friss)
kevés vaj
1 csipetnyi cukor
Elkészítés:
A halat megsózzuk, félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paprika csumáját és a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt közepes kockákra daraboljuk.
Kevés olajon a hagymát és a zöldpaprikát megfonnyasztjuk, a pirospaprikával meghintjük. Beletesszük a paradicsomot. Közepes lángon pár percig percig pároljuk, majd megsózzuk, a csípős paprikával "tüzesítjük".
Közben a gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk, a lecsóba keverjük, megsózzuk és tepsibe öntjük.
A halat kevéske forró olajon hirtelen megsütjük, de csak annyira, hogy egy kéreg keletkezzen rajta minden oldalán, majd a gombás lecsóra fektetjük, fóliával lefedjük, és sütőben, közepes lánggal 8-10 percig pároljuk.
Ezalatt a kétféle zöldséget kevés vajon elkezdjük párolni, majd kicsi víz hozzáadásával készre főzzük.. A végén kevés sóval és cukorral ízesítjük.
Tálaláskor a lecsós-gombás halat a vajas spárgával és zöldborsóval körítjük.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 23. 00:00
Csontváry Kosztka Tivadar - Mosztári híd
Egy csodálatos híd fotói, és világhírű alkotónk festménye
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) – Mosztári híd
Anyagunk Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) – Mosztári híd című híres festményét – és a hidat a mai valóságában mutatja meg.
A hidat a délszláv háborúban felrobbantották, és mi magyarok - szakembereink - építettük újjá.
Mosztár város és község Bosznia-Hercegovina déli részén, Hercegovina-Neretvai kanton székhelye,
Hercegovina legnagyobb települése, a boszniai horvátok kulturális, politikai központja.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 23. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Kofapecsenye
Magyar konyha ínyencségei – Kofapecsenye
4 szelet sertés tarja, vagy karaj
4 szelet császárszalonna vagy főtt tarja
20 dkg sűrített paradicsom
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd enyhén megsózzuk és megpároljuk. Amikor megpuhult, kivesszük a serpenyőből, és hőálló sütőtálba vagy tepsibe tesszük.
A párolásra használt serpenyőben kissé megsütjük a felszeletelt szalonnát vagy a tarját. Ha ezzel elkészültünk, rárakjuk a hús tetejére.
A megtisztított és felkarikázott krumplit olajban aranysárgára sütjük, majd kiszedve enyhén megsózzuk, és a szalonna tetejét beborítjuk vele.
A serpenyőbe (amiben a húst és a szalonnát sütöttük) beleöntjük a sűrített paradicsomot és az összevágott fokhagymát, amit sóval, borssal ízesítünk.
Ha a szósz felforrt, ráöntjük a már lerakott étel tetejére. Ezt követően 20 percig sütjük, hogy az ízek összeérjenek.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 22. 00:00